onlyoneme Posted May 28, 2019 Share Posted May 28, 2019 (edited) Po przeczytaniu tu i owdzie wyszlo mi, ze - lumi.gateway.v3 to bramka na rynek chinski - jej odpowiednik EU to lumi.gateway.mieu01 - nie ma jak na razie sposobu na programowe przekonwertowanie z jednej wersji na druga - da sie skutecznie podpiac wariant CN pod serwery EU, np. uzywajac moda @rezmus, ale po tej operacji FW przestana sie aktualizowac, gdyz regiony hostuja FW jedynie dla oficjalnie wspieranych modeli - nie ma sposobu na wymuszenie aktualizacji FW na wskazane, pomijajac procedury sprawdzania na serwerze - serwer w regionie zapamietuje czesc parametrow po unikalnym id urzadzenia przy pierwszym podpieciu, i pozniejsze zmiany na poziomie urzadzenia juz na serwerze nic nie zmienia - np. model/wariant urzadzenia Czy tak to wlasnie z grubsza wyglada? Edited May 28, 2019 by onlyoneme Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted May 28, 2019 Share Posted May 28, 2019 (edited) mniej wiecej tak. v3 nigdy nie stanie sie mieu01, bo to sprzetowo rozne urzadzenia, ktore robia z grubsza to samo (cos jak ta sama gra na xbox i ps4). na stale chmura binduje model do DID (device id) przy pierwszym logowaniu do danego regionu. co do braku aktualizacji to one nie sa za czesto (2-3x w roku) i zawsze na upartego mozna sobie przepiac bramke na chwile na inny region, a potem wrocic. sensory po zigbee pozostana bez zmian. Edited May 28, 2019 by rezmus Link to comment Share on other sites More sharing options...
onlyoneme Posted June 3, 2019 Author Share Posted June 3, 2019 Dzieki bardzo za informacje. Wzorujac sie Twoim modzie dodalem v3 do listy pluginow dla DE, zmodyfikowalem nieco PluginManager.smali i mam teraz gatewaya na europejskim serwerze z najnowsza apka .25. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek23x Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 Dnia 3.06.2019 o 18:53, onlyoneme napisał: Dzieki bardzo za informacje. Wzorujac sie Twoim modzie dodalem v3 do listy pluginow dla DE, zmodyfikowalem nieco PluginManager.smali i mam teraz gatewaya na europejskim serwerze z najnowsza apka .25. Czy dobrze rozumiem co piszesz? Masz bramkę z dystrybucji polskiej i masz możliwość podpinania wszystkich urządzeń tak jakbyś miał z region ustawiony na chiny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 zainstaluj sobie vevs 5.5.53 https://www.kapiba.ru/2017/11/mi-home.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek23x Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 zainstaluj sobie vevs 5.5.53 https://www.kapiba.ru/2017/11/mi-home.htmlPomijając fakt ruskich krzaczków i problemów translatora to plik się nie pobiera... Co to ma dać? To jakiś klon aplikacji Xiaomi? I czy działają z tym sprzęty z ali z bramką kupioną w PL? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 to jest mod, ktory miedzy innymi daje mozliwosc dodania dowolnego sprzetu na dowolny region (dla wiekszosci urzadzen). Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek23x Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 8 godzin temu, rezmus napisał: to jest mod, ktory miedzy innymi daje mozliwosc dodania dowolnego sprzetu na dowolny region (dla wiekszosci urzadzen). Super opcja! dzięki powiedz mi jeszcze tylko jedną rzecz jak możesz - czy po zainstalowaniu tej aplikacji jeśli chciałbym wrócić do standardowej aplikacji mi home nie ma z tym problemu czy na coś mogę się napotkać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 nie ma, po prostu instalujesz stocka. oczywiscie utracisz dostep do urzadzen, ktore dodales modem na inne regiony, niz sa normalnie dostepne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek23x Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 5 godzin temu, rezmus napisał: nie ma, po prostu instalujesz stocka. oczywiscie utracisz dostep do urzadzen, ktore dodales modem na inne regiony, niz sa normalnie dostepne. Piękne dzięki! kupiłem dziś podstawowy zestaw z polskiej dystrybucji więc w ciągu kilku dni pewnie zacznę to instalować i zamawiać od majfendów dalsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 pamietaj tylko, ze firmware bramki musi rowniez wspierac dane sensory, ale z tego co sie orientuje to bramki globalne wpieraja wszystko to co chinskie z wyjakiem ikea. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts