Jump to content

Mi Gateway - pytanie poczatkujacego

onlyoneme

Recommended Posts

Po przeczytaniu tu i owdzie wyszlo mi, ze

- lumi.gateway.v3 to bramka na rynek chinski

- jej odpowiednik EU to lumi.gateway.mieu01

- nie ma jak na razie sposobu na programowe przekonwertowanie z jednej wersji na druga

- da sie skutecznie podpiac wariant CN pod serwery EU, np. uzywajac moda @rezmus, ale po tej operacji FW przestana sie aktualizowac, gdyz regiony hostuja FW jedynie dla oficjalnie wspieranych modeli

- nie ma sposobu na wymuszenie aktualizacji FW na wskazane, pomijajac procedury sprawdzania na serwerze

- serwer w regionie zapamietuje czesc parametrow po unikalnym id urzadzenia przy pierwszym podpieciu, i pozniejsze zmiany na poziomie urzadzenia juz na serwerze nic nie zmienia - np. model/wariant urzadzenia

Czy tak to wlasnie z grubsza wyglada?

Edited by onlyoneme

mniej wiecej tak. v3 nigdy nie stanie sie mieu01, bo to sprzetowo rozne urzadzenia, ktore robia z grubsza to samo (cos jak ta sama gra na xbox i ps4). na stale chmura binduje model do DID (device id) przy pierwszym logowaniu do danego regionu. co do braku aktualizacji to one nie sa za czesto (2-3x w roku) i zawsze na upartego mozna sobie przepiac bramke na chwile na inny region, a potem wrocic. sensory po zigbee pozostana bez zmian.

Edited by rezmus

• 2 months later...
Dnia 3.06.2019 o 18:53, onlyoneme napisał:

Dzieki bardzo za informacje. Wzorujac sie Twoim modzie dodalem v3 do listy pluginow dla DE, zmodyfikowalem nieco PluginManager.smali i mam teraz gatewaya na europejskim serwerze z najnowsza apka .25.

Czy dobrze rozumiem co piszesz? Masz bramkę z dystrybucji polskiej i masz możliwość podpinania wszystkich urządzeń tak jakbyś miał z region ustawiony na chiny?

8 godzin temu, rezmus napisał:

to jest mod, ktory miedzy innymi daje mozliwosc dodania dowolnego sprzetu na dowolny region (dla wiekszosci urzadzen).

Super opcja! dzięki :) powiedz mi jeszcze tylko jedną rzecz jak możesz - czy po zainstalowaniu tej aplikacji jeśli chciałbym wrócić do standardowej aplikacji mi home nie ma z tym problemu czy na coś mogę się napotkać?

5 godzin temu, rezmus napisał:

nie ma, po prostu instalujesz stocka. oczywiscie utracisz dostep do urzadzen, ktore dodales modem na inne regiony, niz sa normalnie dostepne.

Piękne dzięki! :) kupiłem dziś podstawowy zestaw z polskiej dystrybucji więc w ciągu kilku dni pewnie zacznę to instalować i zamawiać od majfendów dalsze ;)