Jump to content

Debloating Globala

doktor

Recommended Posts

Witam, 
jako iz uwazam ze miui ma zbyt duzo zbednego (dla mnie) syfu, to postanowilem zrobic liste co mozna wywalic i np jesli trzeba zastapic to wlasnymi apkami :)

Polecam zrobic kopie w TWRP w razie jakichkolwiek problemow.
Aktualnie jestem na Globalu 10.2.2 i na tej wersji bede operowal pacjenta ;)

oczywiscie root niezbedny, ja uzywam Titanium Backup, rozne programy moga roznie nazywac niektore apki wiec polecam uzywac ten sam..
Kazdy wywala to co mu zbedne, prosze glupio nie komentowac... 

I oto lista apek ktorych usuniecie nie wywolalo u mnie skutkow ubocznych:

- Apps
- Asystent Dotyku
- animowane tapety - nie uzywam po prostu
- bookmark provider
- Chmura
- DUO
- Dostawca danych pogodowych
- Dysk
- Facebook
- Facebook app installer
- Facebook Services
- Filmy Google
- Games
- Google(velvet.apk) nie korzystam z asystenta, pisania glosowego itp
- Hybrid Accesory
- Indonesia 0.0.1
- Konto XIAOMI 
- Kopia Zapasowa
- Ksiazka telefoniczna (yellow pages)
- Kopia w chmurze - nie uzywam
- Lens
- Mi Credit
- Mi Drop
- Mi Cloud Sync
- Mi Pay 

- Mi Roaming
- Mi Wideo
- Muzyka MIUI - uzywam poweramp
- Muzyka Google Play
- Notatki (uzywam keep)
- News
- Nagrywanie Ekranu
- OK Google
- Opinie

- Personal Information (app vault) - jesli uzywasz stockowego launchera i lubisz po lewej stronie ten panel informacyjny to zostaw, przed usunieciem nalezy go wylaczyc w launcherze miui innaczej bootlop.

- Pogoda - niestety nie lokalizuje miast po GPS wiec totalnie dla mnie zbedna mam w to miejsce Weather M8
- przegladarka
- SMS - uzywam TEXTRA
- Tagi

- Quick Apps
- Wygaszacze ze zdjeciami
- Zmiana textu na mowe
- Zdjecia google
- joyose.apk - widnieje jako cos z krzaczastymi znakami (sa dwa ale drugi ma cos wspolnego z czytnikiem palca)

Edited by doktor

FB i apki Google można usunąć lub wyłączyć przez apkę Hidden Settings for MIUI ze sklepu play, reszty nie ma sensu usuwać, miejsca nie odda, w tle i tak nie działają, a w którejś aktualizacji mogą zrobić tak, że usunięcie zepsuje. Szkoda kombinować, tym bardziej, że trzeba ponownie usuwać co flash systemu, a FB i apki Google po wyłączeniu nie wracają i nie wymaga to roota ani recovery.
Co do pogody to lokalizacja po GPS działa.

8 godzin temu, Numb napisał:

FB i apki Google można usunąć lub wyłączyć przez apkę Hidden Settings for MIUI ze sklepu play, reszty nie ma sensu usuwać, miejsca nie odda, w tle i tak nie działają, a w którejś aktualizacji mogą zrobić tak, że usunięcie zepsuje. Szkoda kombinować, tym bardziej, że trzeba ponownie usuwać co flash systemu, a FB i apki Google po wyłączeniu nie wracają i nie wymaga to roota ani recovery.
Co do pogody to lokalizacja po GPS działa.

tyle ze apki od google i FB sa preinstalowane, wole je wyrżnac na amen niz je ukrywac, bede chcial zainstaluje ze sklepu play i odinstaluje juz bez kombinacji :)

masz globala? mi na 2 sztukach nie dziala lokalizowanie po GPS w pogodzie :/ na xiaomi.eu dziala po GPS

zas tak jak mowisz po aktualizacji.. w TitaniumBackup pieknie sie pojawiaja na pierwszym miejscu te apki ktore dodalo.. i mozna bez wyszukiwania ich wywalic szybko :) 

akurat co do miejsca mi oddalo ponad 1GB na partycji systemowej wiec czemu nie ?

tak jak mowilem kazdy robi co chce, niby apki w tle nie dzialaja? a ja cie zapewniam ze tak :) 

Edited by doktor

• 9 months later...
  • Nezumi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...