doktor Posted March 14, 2019 Share Posted March 14, 2019 (edited) Witam, jako iz uwazam ze miui ma zbyt duzo zbednego (dla mnie) syfu, to postanowilem zrobic liste co mozna wywalic i np jesli trzeba zastapic to wlasnymi apkami Polecam zrobic kopie w TWRP w razie jakichkolwiek problemow. Aktualnie jestem na Globalu 10.2.2 i na tej wersji bede operowal pacjenta oczywiscie root niezbedny, ja uzywam Titanium Backup, rozne programy moga roznie nazywac niektore apki wiec polecam uzywac ten sam.. Kazdy wywala to co mu zbedne, prosze glupio nie komentowac... I oto lista apek ktorych usuniecie nie wywolalo u mnie skutkow ubocznych: - Apps - Asystent Dotyku - animowane tapety - nie uzywam po prostu - bookmark provider - Chmura - DUO - Dostawca danych pogodowych - Dysk - Facebook - Facebook app installer - Facebook Services - Filmy Google - Games - Google(velvet.apk) nie korzystam z asystenta, pisania glosowego itp - Hybrid Accesory - Indonesia 0.0.1 - Konto XIAOMI - Kopia Zapasowa - Ksiazka telefoniczna (yellow pages) - Kopia w chmurze - nie uzywam - Lens - Mi Credit - Mi Drop - Mi Cloud Sync - Mi Pay - Mi Roaming - Mi Wideo - Muzyka MIUI - uzywam poweramp - Muzyka Google Play - Notatki (uzywam keep) - News - Nagrywanie Ekranu - OK Google - Opinie - Personal Information (app vault) - jesli uzywasz stockowego launchera i lubisz po lewej stronie ten panel informacyjny to zostaw, przed usunieciem nalezy go wylaczyc w launcherze miui innaczej bootlop. - Pogoda - niestety nie lokalizuje miast po GPS wiec totalnie dla mnie zbedna mam w to miejsce Weather M8 - przegladarka - SMS - uzywam TEXTRA - Tagi - Quick Apps - Wygaszacze ze zdjeciami - Zmiana textu na mowe - Zdjecia google - joyose.apk - widnieje jako cos z krzaczastymi znakami (sa dwa ale drugi ma cos wspolnego z czytnikiem palca) Edited March 14, 2019 by doktor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted March 17, 2019 Share Posted March 17, 2019 FB i apki Google można usunąć lub wyłączyć przez apkę Hidden Settings for MIUI ze sklepu play, reszty nie ma sensu usuwać, miejsca nie odda, w tle i tak nie działają, a w którejś aktualizacji mogą zrobić tak, że usunięcie zepsuje. Szkoda kombinować, tym bardziej, że trzeba ponownie usuwać co flash systemu, a FB i apki Google po wyłączeniu nie wracają i nie wymaga to roota ani recovery. Co do pogody to lokalizacja po GPS działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor Posted March 18, 2019 Author Share Posted March 18, 2019 (edited) 8 godzin temu, Numb napisał: FB i apki Google można usunąć lub wyłączyć przez apkę Hidden Settings for MIUI ze sklepu play, reszty nie ma sensu usuwać, miejsca nie odda, w tle i tak nie działają, a w którejś aktualizacji mogą zrobić tak, że usunięcie zepsuje. Szkoda kombinować, tym bardziej, że trzeba ponownie usuwać co flash systemu, a FB i apki Google po wyłączeniu nie wracają i nie wymaga to roota ani recovery. Co do pogody to lokalizacja po GPS działa. tyle ze apki od google i FB sa preinstalowane, wole je wyrżnac na amen niz je ukrywac, bede chcial zainstaluje ze sklepu play i odinstaluje juz bez kombinacji masz globala? mi na 2 sztukach nie dziala lokalizowanie po GPS w pogodzie :/ na xiaomi.eu dziala po GPS zas tak jak mowisz po aktualizacji.. w TitaniumBackup pieknie sie pojawiaja na pierwszym miejscu te apki ktore dodalo.. i mozna bez wyszukiwania ich wywalic szybko akurat co do miejsca mi oddalo ponad 1GB na partycji systemowej wiec czemu nie ? tak jak mowilem kazdy robi co chce, niby apki w tle nie dzialaja? a ja cie zapewniam ze tak Edited March 18, 2019 by doktor Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 6, 2020 Share Posted January 6, 2020 @Marchelius Tu jest ciekawa alternatywna metoda, też zautomatyzowana i można przywracać usunięte pojedynczo. https://miuipolska.pl/forum/topic/46913-usuwanie-aplikacji-systemowych-bez-root-bez-odblokowanego-bootloadera/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts