luki895 Opublikowano 9 Marca 2019 Opublikowano 9 Marca 2019 Witam. Mam pewien problem. Otóż posiadam Xiaomi A2 lite mini już od ponad 3 miesięcy o mój problem wygląda następująco: Podczas połączenia telefon sam przy wygaszonym ekranie wchodzi w różne opcje. Czasem włącza tryb głośno mówiący, wycisza, rozłącza lub wchodzi w menu i wybiera co mu się podoba, podczas gdy ekran jest cały czas wyłączony. Problem jest tylko wtedy, gdy ekran przylega do policzka i mimo wygaśniętego ekranu, naciska różne funkcje. Jedyne rozwiązanie, to trzymać telefon daleko od policzka ale nie zawsze jest to możliwe. Problem ten występuje również na drugim urządzeniu. Telefon został zakupiony od oficjalnego dystrybutora - xkom. Czujnik zbliżeniowy jest skalibrowany.
mariusz.ur Opublikowano 9 Marca 2019 Opublikowano 9 Marca 2019 @luki895 Skoro ekran się wyłącza to nie jest możliwe aby przez dotyk ekranu coś mogło się aktywować, przełączać itp. Jeśli tak, to jest jakiś błąd w oprogramowaniu. Ale najprawdopodobniej skoro dotykasz telefon policzkiem to czujnik w tym czasie jest oddalony od ucha i ekran prawdopodobnie się włącza. Zrób prosty test w czasie rozmowy. Odchyl telefon od policzka nie odchylając go od ucha tak aby było widać wyłączony ekran. Dotykaj ekranu w różnych miejscach w takim stanie palcami drugiej ręki i będziesz wiedzieć czy coś się dzieje.
luki895 Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Opublikowano 9 Marca 2019 Właśnie w tym problem, że ekran się nie włącza, chyba że jakieś bardzo krótkie włączenia ekranu, które nie zauważam. Gdy próbuję tak jak napisałeś problemu nie ma, nawet gdy trzymam czujnik zasłonięty palcem. Problem już od dłuższego czasu występuje.
Nezumi Opublikowano 9 Marca 2019 Opublikowano 9 Marca 2019 Nie chce głupio zabrzmieć, alee... może "źle" przykładasz fon do ucha, czujnik nie wykrywa wtedy do końca poprawnie i ekran pozostaje aktywny... Przy wyłączonym ekranie jest niemożliwe, aby cokolwiek Ci się "tapało" samo, bo problem miałbyś nie tylko przy rozmowach, a np też przy zablokowaniu (np przesunięcie palcem po wyłączonym ekranie skutkowałoby unlockiem). Jeżeli uważasz, że jest to usterka, to wyślij telefon na rękojmię/gwarancję... Oni go tam sprawdzą i zobaczą, czy problem jest, czy nie. Piszesz, że problem występuje także na 2 urządzeniu, to jest ten sam model czy jakiś inny? Czy ten 2 fon należy do kogoś innego? Jeżeli tak, to czy on również ma taki problem?
luki895 Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Opublikowano 9 Marca 2019 Identyczny model z tego samego źródła. Chyba tak muszę zróbić. Ale myślałem, że ktoś ma taki problem również, dlatego też spytałem na forum.
Rekomendowane odpowiedzi