SunTzu Opublikowano 24 Listopada 2014 Opublikowano 24 Listopada 2014 Tak na poważnie to XIaomi robi sobie jaja z łamaniem licencji Opensource, gdyby nie to byliby w ciemnej d... robiąc podróbki iPhone.
eXclusive Opublikowano 24 Listopada 2014 Opublikowano 24 Listopada 2014 Myślę, że to prima aprilis.... Tak na poważnie to XIaomi robi sobie jaja z łamaniem licencji Opensource, gdyby nie to byliby w ciemnej d... robiąc podróbki iPhone. są screen'y na necie z rozmów developerów custom'romów z developerami xiaomi - i można wyczytać że w 1 kwartale będzie udostępnione... poza tym trzeba wiedzieć czym jest kernel i mieć doświadczenie z użytkowaniem linuxów żeby cokolwiek mówić o wpływie zamknięcia/otwarcia kodu
SunTzu Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Opublikowano 25 Listopada 2014 Wiesz to byłaby bardzo dobra nowina. Co do reszty, akurat użytkuję linuksy non-stop od bodaj 15 lat, doskonale wiem jak duży ma wpływ zamknięcie/otwarcie kernela. To, że Xiaomi nie dało źródła od razu to po prostu draństwo.
Numb Opublikowano 25 Listopada 2014 Opublikowano 25 Listopada 2014 A ja ich z jednej strony rozumiem, sprzedają telefony po niższych cenach a zarabiają na gadżetach, motywach itp. Dlatego co mają z takiego użytkownika, który zaraz zmieni na AOSP? To nie Amazon Kindle ani nie Caritas. Z drugiej strony, nie byłoby problemu z zamknięciem kernela gdyby był on dobrze napisany i wspierany. Redmi 1 raczej zatrzyma się na 4.2, a 1S ma beznadziejny kernel...
SunTzu Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Opublikowano 26 Listopada 2014 Wydanie źródła nie jest równoznaczne z W wgraniem aosp, za to polarność byłaby zerowa gdyby nie użyli otwartych rozwiąza, Masz racje to nie caritas idea os to opłata w postaci kodu, czyjejś pracy. To v co robi xiaomi to piractwo na niespotykana skalę i tu wszelkie organizacje milczą, które za piractwo płyty DVD idą na wojnę nuklearną z 14 latka
Numb Opublikowano 26 Listopada 2014 Opublikowano 26 Listopada 2014 A Fire OS? Jakoś na Amazon nie słyszałem hejtów. W Chinach mają inne pojęcie nt. praw autorskich wpajane od małego. Tam każdy może korzystać z pracy każdego, coś jak w Europie w średniowieczu. Myślę, że gdyby Xiaomi udostępniało kod źródłowy, telefony byłyby droższe. Coś za coś. NNiestety w Redmi 1S kernel jest beznadziejny, o wiele bardziej wolę swojego mtk, a Mediatek również nie udostępnia źródeł. Gdyby tylko były one dostępne, to kupowanie telefonów z ich octacore nie byłoby dużym ryzykiem.
SunTzu Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Opublikowano 27 Listopada 2014 Nikt nie zabrania xiaomi korzystać że źródła. Mogą w ten sposób obniżać koszty. Upublicznienie źródła to opłata, która nic nie kosztuje, bp jedyny koszt to serwer, a nawet tu istnieją darmowe.
Acid Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Tu nie chodzi o koszty serwerów bo to przecież nie ma znaczenia przy takiej firmie. Boją się konkurencji. XIaomi jest od 4 lat i pnie się dynamicznie i pewnie jeszcze nie czas na otwarcie źródeł. Cofnijcie się o 10 lat i popatrzcie czy HTC albo Samsung na początku boomu na Androida udostępniało od razu źródła. W Xiaomi podobnie jak w Apple marką i znakiem rozpoznawczym jest też system czyli MIUI. Otwarcie kernela oznacza custom romy wszelakie. Czyli ktos kupuje MI4 i zamiast wydawać kasę w motywach, przestrzeni w chmurze itp itd. wgra AOSP bez tych funkcji. Xiaomi nie zarobi. Dla mnei to jest oczywiste i to rozumiem. Gdybym był na miejscu CEO Xiaomi zrobiłbym tak samo. Jeszcze z 5 lat nie otwierałbym kernela jeśli moje MIUI byłoby bardzo dobre. Kasa to kasa. A Apple to czemu nie da wszystkim kernela? 1
eXclusive Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 ale Apple to od zawsze system zamknięty powstały na swoich składnikach, no może poza pierwszy wersjami MACOS... a android to przecież najzwyklejszy linux i wydawany jest na stosownych licencjach...
tosshi2 Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Tylko Miui to nie standardowy android. Miui bazuje na androidzie. Ponadto to jest dzielo Xiaomi i nie maja obowiazku udostepniac kernela. Mozesz im wytoczyc sprawe sadowa i tak bys przegral. Podobna syuacja jest z amazon ich system fire os nie ma udostepnionego kernela od wielu lat i raczej nie zanosi sie na to zeby udostepnili. Xiaomo zarabia na uslugach wiec nie jest im na reke zeby ktos na ich telefon wgral cm. Edytowane 27 Listopada 2014 przez tosshi2
eXclusive Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 kernel to dzieło masy developerów linuxa... Ci dodali kilka linijek zamkniętego kodu i dobre jest...
tosshi2 Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Ale dodali te kilka linijek i jest to ich dzieło. Mogą robić co chcą i nie istnieje żaden przepis który by im tego zabraniał, a np google jako twórca androida może żądać tylko opłaty licencyjnej. Myślisz dlaczego w Usa jeszcze nikt nie wytoczył sprawy Sądej dla Amazona. Ponadto kupując telefon xiaomi wiedziałeś, że działa na miui i ma zamknięty kernel. To, że udostępnią kernela do Redmi 1S w styczniu to tylko i wyłącznie ich dobra wola.
Numb Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Z drugiej strony, można by udostępnić źródła, ale zablokować bootloader i kilka innych rzeczy, choć to pewnie przyczyniłoby się do innych problemów.
eXclusive Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Ale dodali te kilka linijek i jest to ich dzieło. Mogą robić co chcą i nie istnieje żaden przepis który by im tego zabraniał, a np google jako twórca androida może żądać tylko opłaty licencyjnej. Myślisz dlaczego w Usa jeszcze nikt nie wytoczył sprawy Sądej dla Amazona. Ponadto kupując telefon xiaomi wiedziałeś, że działa na miui i ma zamknięty kernel. To, że udostępnią kernela do Redmi 1S w styczniu to tylko i wyłącznie ich dobra wola. jeszcze napisz to kursywą i 3x większymi literami... ośmieszasz się broniąc tak zajadle Mi, ja tu na spokojnie pisze co twierdzę a Ty już masz żyłki na wierzchu jest to niezgodne z społecznością open source bez której nie miałbyś nic, po prostu dla dobra ogółu kod winien być wolny, poza tym, wyprodukowane w masowych ilościach telefony nie kosztują ich cudów na pewno mają ładną przebitkę tak czy siak.. zdobędą jeszcze trochę rynku i podniosą ceny to nas czeka
tosshi2 Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 jeszcze napisz to kursywą i 3x większymi literami... ośmieszasz się broniąc tak zajadle Mi, ja tu na spokojnie pisze co twierdzę a Ty już masz żyłki na wierzchu jest to niezgodne z społecznością open source bez której nie miałbyś nic, po prostu dla dobra ogółu kod winien być wolny, poza tym, wyprodukowane w masowych ilościach telefony nie kosztują ich cudów na pewno mają ładną przebitkę tak czy siak.. zdobędą jeszcze trochę rynku i podniosą ceny to nas czeka Proponuje zapoznać się z przepisami o prawach autorskich. Bronię xiaomi bo mają takie prawo i każdy na ich miejscu zrobiłby tak samo. Xiaomi to prywatna firma a nie instytucja charytatywna która ma tanio dostarczać telefony. Jak kupowałeś telefon wiedziałeś co kupujesz, nikt nie kazał Ci kupować ich telefonu mogłeś kupić innej firmy tylko co? Nikt nie sprzedaje takiego telefonu po takiej cenie. Coś za coś niestety.
karolas123 Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 To mowicie ze android to czysty Linux a jądra to tez są tak zabrane z Linuxa dostępnego w pecetach?;D
Acid Opublikowano 28 Listopada 2014 Opublikowano 28 Listopada 2014 Pewnie ze nie. Przecież to ARM gdzie pc ma x86. Wysłane z MI4
Numb Opublikowano 28 Listopada 2014 Opublikowano 28 Listopada 2014 I na tym Linuksie jest jeszcze Dalvik/ART. Co ciekawe, telefony z Ubuntu również mają możliwość uruchamiania apek Androida bez problemu, a sam system jest sprawniejszy.
karolas123 Opublikowano 28 Listopada 2014 Opublikowano 28 Listopada 2014 A właśnie dalvik i okazuje się ze z Linuksem to na wspólne nazwy plików i sposób ich przedstawiania. No jeszcze komendy podobne chodzą ale rozbawilo mnie to stwierdzenie kogoś wyżej;)
eXclusive Opublikowano 28 Listopada 2014 Opublikowano 28 Listopada 2014 są istototne różnice między kernelami - owszem, tylko że nie byłoby androida takiego jak dziś znamy gdyby nie właśnie LINUX i społeczność OPEN SOURCE... a twoje nadinterpretowanie tego co piszę jest poprostu ignorancją... Panie MĄDRALA
karolas123 Opublikowano 28 Listopada 2014 Opublikowano 28 Listopada 2014 Tego nie jesteś w stanie określić. Do podobienstw Linuxa i androida społeczność opensource nie jest potrzebna bo nie wykluczone ze jeśli nie byłoby androida zmalpowanego z Linuxa a ludzie zamiast dodawać ramu nauczyliby się zoptymalizować działania operacyjne to telefony by działały. Bo co było złego w optymalizacja ch niż wydawaniu androidów o nowych cyferkach?
SunTzu Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Tu nie chodzi o koszty serwerów bo to przecież nie ma znaczenia przy takiej firmie. Boją się konkurencji. XIaomi jest od 4 lat i pnie się dynamicznie i pewnie jeszcze nie czas na otwarcie źródeł. Cofnijcie się o 10 lat i popatrzcie czy HTC albo Samsung na początku boomu na Androida udostępniało od razu źródła. W Xiaomi podobnie jak w Apple marką i znakiem rozpoznawczym jest też system czyli MIUI. Otwarcie kernela oznacza custom romy wszelakie. Czyli ktos kupuje MI4 i zamiast wydawać kasę w motywach, przestrzeni w chmurze itp itd. wgra AOSP bez tych funkcji. Xiaomi nie zarobi. Dla mnei to jest oczywiste i to rozumiem. Gdybym był na miejscu CEO Xiaomi zrobiłbym tak samo. Jeszcze z 5 lat nie otwierałbym kernela jeśli moje MIUI byłoby bardzo dobre. Kasa to kasa. A Apple to czemu nie da wszystkim kernela? Jednak sprawa wyszła na jaw. Xiaomi nie wydaje źródeł, bo masz ten sam kernel na x urządzeń i nie chcą w ten sposób zdradzać nad czym aktualnie pracują. Dla mnie absurd. Co do Apple, kiedyś dawali darwina problem taki, że ich OS co roku wygrywa w konkursach crackingu na czas... po prostu mają jedne z najgorszych zabezpieczeń i bazują na tym, że np. Mac OS jest mało popularny. W przeciwieństwie do iOS-a... gdzie ich platforma bazuje na tym, że ciężko złamać zabezpieczenia i nie każdy soft da się łamać. Gdyby było inaczej mogliby mieć podobne udziały piractwa jak na Androidzie. Apple NIE MUSI udostępniać kernela! Jednak kiedyś to robiło. Xiaomi musi udostępniać kernel. To mowicie ze android to czysty Linux a jądra to tez są tak zabrane z Linuxa dostępnego w pecetach?;D Taa każdy Android to "czysty" Linux, bo Linux to jądro. Możesz mieć w teorii Mac OS X- Linux ale nie możesz mieć Darwin (jądro OS X) Linux. Możesz mieć Debiana Linux, Debiana BSD (bazujący na innym jądrze) Dlatego Android Linux jest Linuksem, a Debian BSD- Linuksem nie jest. Może powstać BSD Android i Xiaomi będzie mogło zamknąć jądro. Do tego czasu mają ramy czasowe i zakres który muszą spełniać. Edytowane 29 Listopada 2014 przez SunTzu
tosshi2 Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Microsoft tez nie udostepnia i co? Tez absurd bo nie udostepniaja.
Acid Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Xiaomi musi udostępniać kernel. Nic nie musi. To ich telefony i ich system. Android to Android - nie jest open source. Sam google przecież nie udostępnia źródeł do swoich apek. Otwarte jest tylko to co jest w AOSP. Nie musisz być częścią AOSP jeśli produkujesz telefony. To normalne, że nie chcą by ktoś stawiał sobie aosp zamiast ich MIUI. Aczkolwiek brak kernela nie wyklucza braku aosp bo na MI3/MI2 jest. Jak ktoś chce gołego androida czy kernela do grzebania - bo z jakiegoś powodu ten co jest mu nie pasuje - to niech kupi Nexusa. Ta sama cena. W czym problem? Zresztą nawet jak Xiaomi kiedyś znowu ugnie się przed społecznością to zrobią jak z MI2. Wrzucili co mieli i nie aktualizowali potem źródeł. Kernel był? Był. A że niepełny... 1
SunTzu Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Nic nie musi. To ich telefony i ich system. Android to Android - nie jest open source. Sam google przecież nie udostępnia źródeł do swoich apek. Otwarte jest tylko to co jest w AOSP. Nie musisz być częścią AOSP jeśli produkujesz telefony. To normalne, że nie chcą by ktoś stawiał sobie aosp zamiast ich MIUI. Aczkolwiek brak kernela nie wyklucza braku aosp bo na MI3/MI2 jest. Jak ktoś chce gołego androida czy kernela do grzebania - bo z jakiegoś powodu ten co jest mu nie pasuje - to niech kupi Nexusa. Ta sama cena. W czym problem? Zresztą nawet jak Xiaomi kiedyś znowu ugnie się przed społecznością to zrobią jak z MI2. Wrzucili co mieli i nie aktualizowali potem źródeł. Kernel był? Był. A że niepełny... 1. Czytaj ze zrozumieniem i odnoś się do treści o jakiej piszę. Co mają APKi XIAOMI do kernela? NIC. Po co mi źródło ich APK? Po nic. 2. Musi ponieważ to nie ich kernel, nie ich system, aczkolwiek racja ich APKi. Tak jak Google musi udostępniać całe źródło kernela do nexusa, ale nie musi udostępniać źródła swoich apk 3. Mogą zablokować bootloader, zaszyfrować partycję systemową, jeśli nie chcą by ktoś instalował coś poza ich softem. Ale muszą udostępniać źródło kernela 4. Chyba nie sądzisz, że ktoś zakłada kupując telefon, że jakaś firma oszukuje i kupujesz "kradziony" soft, a raczej zawłaszczony/piracony. 5. Muszą udostępnić pełny kernel, łącznie z programami, bibliotekami koniecznymi do tego by stworzyć w pełni funkcjonalny kernel. Jedyny wyjątek jest taki kiedy użytkownik sam może wygenerować na podstawie istniejących narzędzi xyz bibliotekę/podprogram, wtedy nie muszą udostępniać źródła tej biblioteki, podprogramu. Microsoft tez nie udostepnia i co? Tez absurd bo nie udostepniaja. Microsoft korzysta ze swojego kernela, podobnie jak Apple, który ma kernel, który wywodzi się z BSD. Tak mają prawo zamknąć, nie udostępniać. Robić co im się podoba. Przeczytaj licencje Linuksa i tyle w temacie. Zobacz ile błędów ma Redmi 1s... wierzysz, że patałachy z Xiaomi mogliby przeportować kernel BSD na Android-a, by choć ocierał się o to co mają teraz za darmo pod warunkiem, że udostępnią źródło? Edytowane 29 Listopada 2014 przez SunTzu
tosshi2 Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) aha czyli ja tworzę dzieło, które bazuje na otwartym projekcie czyjegoś dzieła i co mam udostępnić ci projekt mojego dzieła tak? Bo to właśnie opisujesz. Proponuje przeczytać sobie ustawę o prawach autorskich. To, że linux jest open source nic kompletnie nie znaczy. Linux to jest co innego, Miui to nie linux. Miui jest dziełem Xiaomi bazuje na kernelu do androida ale jest taki sam? Nie, nie jest taki sam. Xiaomi nie ma takiego obowiązku, tak jak Microsoft czy Apple. Google do nexusa udostępnia dlatego, że chcą a nie że muszą. Google zawsze prowadziło otwartą politykę. Do niedawana Samsung nie udostępniał i co? Nic. Amazon dalej nie udostępnia i co? Nic. Żeby było tak jak piszesz to Amazon czy Samsung już dawno mieliby sprawy Sądowe o to, a nie mieli i nie maja. Edytowane 29 Listopada 2014 przez tosshi2
SunTzu Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) aha czyli ja tworzę dzieło, które bazuje na otwartym projekcie czyjegoś dzieła i co mam udostępnić ci projekt mojego dzieła tak? Dokładnie tak funkcjonuje licencje open source. Jeżeli Ci się nie podoba są inne np. BSD, gdzie nie musisz udostępnić projektu. Proponuje przeczytać sobie ustawę o prawach autorskich. Który paragraf masz na myśli? To, że linux jest open source nic kompletnie nie znaczy. Linux to jest co innego, Miui to nie linux. Miui jest dziełem Xiaomi bazuje na kernelu do androida ale jest taki sam? Nie, nie jest taki sam. Xiaomi nie ma takiego obowiązku, tak jak Microsoft czy Apple. Google do nexusa udostępnia dlatego, że chcą a nie że muszą. Google zawsze prowadziło otwartą politykę. Do niedawana Samsung nie udostępniał i co? Nic. Amazon dalej nie udostępnia i co? Nic. Żeby było tak jak piszesz to Amazon czy Samsung już dawno mieliby sprawy Sądowe o to, a nie mieli i nie maja. Oczywiście, że MIUI to Linux. W przypadku Redmi 1s v45 konkretnie w wersji 3.4 Który telefon samsung-a nie ma źródła? Jak kojarzę telefony jakie miałem to wszystkie miały źródła. Zresztą mówimy o redmi 1s nie róbmy offa. Edytowane 29 Listopada 2014 przez SunTzu
tosshi2 Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Pokaz mi punkt w licencji open source ktory mowi, ze jak na podstawie kernela linuxa stworze nowy system np sram to musze udostepnic publicznie kernela. Z tego co wiem linux byl robiony pod procesory x86 a potem x64. Nie istnieje zadna wersja linuxa ktora pracowala by na procesorach arm. Natomiast miui dziala na procesorach arm. Znasz slowo bazuje. Miui bazuje na kernelu od androida ale nie jest taki sam. Gdyby byl taki sam to na podstawie kernela do moto g np wersja cm dzialaby na redmi 1s a tak nie jest. Edytowane 29 Listopada 2014 przez tosshi2
SunTzu Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Nie rozumiemy się. Jeśli stworzysz system operacyjny na podstawie kernela to nie musisz udostępniać źródła systemu operacyjnego. Jeśli dokonasz choć jednej modyfikacji w kernelu, by uruchomić twój nowy system operacyjny to musisz udostępnić tą modyfikację+wszelkie narzędzia, które wykorzystałeś do jej stworzenia, chyba, że sam możesz te narzędzia wygenerować. Musisz udostępniać tą bazę właśnie. Zakładając, że twój system jaki stworzyłeś nie jest też na licencji OS i masz prawa autorskie do niego. Nie ma znaczenia jaki masz procesor. Możesz skompilować na ARM, MIPS, x86, IA_64... nie ma to znaczenia liczy się kompilator. Dlatego ważne jest by udostępnić też narzędzia. Jeśli np. wypuścisz nową generację ARMv9 i ci stworzą specjalny kompilator pod tą architekturę to nie mogą go nie udostępnić wypuszczając urządzenie z linuksem. Linux-y na ARM-a były przed Androidem Gotowy GNU Linux miałeś Debianka w 2002 roku Punkt 1,5 licencji GPL 3.0 (GPL i Apache są kompatybilne ze sobą) https://www.gnu.org/licenses/gpl.html Edytowane 29 Listopada 2014 przez SunTzu
Acid Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Tak ale wskaż chociaż jedną instytucję z USA czy Europy, która może nakazać chińskiej firmie wydać pełny, publiczny kernel. Nie ma takiej. Wysłane z MI4
tosshi2 Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Tak ale wskaż chociaż jedną instytucję z USA czy Europy, która może nakazać chińskiej firmie wydać pełny, publiczny kernel. Nie ma takiej. Wysłane z MI4 Nie. Jest. To jest Sad. Tylko Sad czy to w chinach, czy usa, czy w europie. Zaden nie skaze xiaomi, bo oni nic nie robie zlego. W zaden sposb nie lamia licencji open source oraz prawa. Nie mozna ukrasc czy lamac czegos co jest publicznie dostepne. Sudiowalem prawo, robie w tym i wiem co mowie.
Grzegorz Huber Opublikowano 5 Grudnia 2014 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Panowie, proponuje przeczytać licencje GPL i dopiero brać się za dyskusje. Upraszczając. Jeżeli korzystasz z kodu wydanego na zasadach licencji GPL, nie możesz zamknąć źródła. Jeżeli kod wydany na zasadach licencji GPL został przez kogoś zmieniony, to musi on zostać upubliczniony. Innymi słowy, jezeli firma X bierze się za tworzenie dzieła w oparciu o produkt wydany pierwotnie na licencji GPL, to choćby go zmienili w 90 % to dalej jest GPL. Co innego jest z licencja BSD, co zrobiło Apple, ale nie o tym temat. Natomiast kwestii łamania licencji w Chinach, to kto im zabroni ? W Europie np. tez nie ma prawa patentowego na oprogramowanie, tak jak w USA dlatego np. Ubuntu w Polsce może mieć restrykcyjne sterowniki, czy kodeki w remiksach, a w USA już nie.
wasabi Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 LOL XIAOMI nic nie musi. Może mieć w nosie licencję GPL. Musi tylko działać w zgodzie z prawem w swoim kraju.
Lalo Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Nie udostępniając zrodla, takie cyrki się dzieją ze cos zawsze nie działa... Siedzą tam te mietki i nie potrafią zająć się robieniem porzadnych romow na swoja mase telefonów. Maja ich z 6 + rozwinięcia na inne procesory... Chińczykom nikt nic nie zrobi... Jedyna rzecz to nie kupować ich telefonów. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Lalo
wasabi Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 A to ciekawe, według ciebie w telefonach Samsunga, Apple czy innych firm wszystko działa jak trzeba.
Rekomendowane odpowiedzi