lukini Posted December 8, 2018 Share Posted December 8, 2018 (edited) Witam, zakupiłem Xiaomi Notebook Pro i po przeinstalowaniu systemu z wersji chińskiej na polską , gdy uruchamiam komputer pojawia się komunikat "no bootable device". Z tego co sprawdziłem system nie widzi dysku. Czy ktoś zetknął się z tego typu problemem? Edited December 8, 2018 by lukini Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 9, 2018 Share Posted December 9, 2018 To nie system nie widzi, a UEFI/BIOS... musisz tam wleźć i ustawić odpowiedni dysk do bootowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted December 9, 2018 Share Posted December 9, 2018 Jak mu odpalał oryginalny system to pewnie w UEFI wszystko jest dobrze ustawione. Być może bootsector się spieprzył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 9, 2018 Share Posted December 9, 2018 Możliwe, ale możliwe też, że UEFI wróciło w jakiś tryb "domyślny" w którym np. wybiera dysk uefi zamiast systemowego. W każdym razie wejście w Uefi/BIOS i sprawdzenie tego rozwiąże wszelkie wątpliwości i wskaże ew. problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukini Posted December 9, 2018 Author Share Posted December 9, 2018 jak odpalam kompa to pojawia się błąd "no bootable devices", jak uruchamiam ponownie i wchodzę do UEFI/BIOS to w miejscu dysku nie ma nic.Po kilku próbach uruchomiania komputer startuje i restart sprzętu nie powoduje żadnych problemów, czasem tylko windows się restartuje. Obraz płyty ściągnąłem bezpośrednio ze strony producenta, windowsa instalowałem kilkunastokrotnie, usb instalacyjne już tworzyłem pod biosa jak i w rufusie pod UEFI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 9, 2018 Share Posted December 9, 2018 15 minut temu, lukini napisał: to w miejscu dysku nie ma nic. Powinien być dysk zwykły + dysk "U" + kilka/kilkanaście innych pozycji, musisz tam poszperać, bo na moje UEFI nie widzi dysku na którym jest soft. Kiedyś miałem podobny problem z SSD na który źle się wgrał boot systemu, wystarczyło ponownie wgrać system i przy pierwszym restarcie po instalacji od razu wbić w UEFI i przestawić boot w odpowiedniej kolejności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted December 9, 2018 Share Posted December 9, 2018 Wrzuć foto UEFI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted December 9, 2018 Share Posted December 9, 2018 33 minuty temu, lukini napisał: usb instalacyjne już tworzyłem pod biosa jak i w rufusie pod UEFI. Po co kombinujesz, skoro MS udostępnia narzędzie umożliwiające stworzenie bootowalnego nośnika (pendive)? Według mnie to kwestia tego własnie... https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 Narzędzie jest nieco niżej na stronie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukini Posted December 9, 2018 Author Share Posted December 9, 2018 i z tego korzystałem, to jest wersja pod Bios-a, ale można też stworzyć wersję pod UEFI co też próbowałem. Po tym jak odpalę kompa i windowsa UEFI wygląda następująco. a jak pojawia się komunikat no bootable devices to w miejscu hard disk nie ma nic. 37 minut temu, Nezumi napisał: Powinien być dysk zwykły + dysk "U" + kilka/kilkanaście innych pozycji, musisz tam poszperać, bo na moje UEFI nie widzi dysku na którym jest soft. Kiedyś miałem podobny problem z SSD na który źle się wgrał boot systemu, wystarczyło ponownie wgrać system i przy pierwszym restarcie po instalacji od razu wbić w UEFI i przestawić boot w odpowiedniej kolejności. po restarcie kolejność sama przestawiła się na dysk Samsunga... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 9, 2018 Share Posted December 9, 2018 Jak przestawia się na samsunga automatycznie, to wszystko gra... możliwe, że trafiłeś na uszkodzoną sztukę od strony hardu lub jest jakiś bug w UEFI i wymaga ono aktualizacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukini Posted December 9, 2018 Author Share Posted December 9, 2018 tak jak piszesz, najprawdopodobniej wina dysku. znalazłem opis problemu identycznego do mojego,gdzie skończyło się wymianą. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2660160.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted December 9, 2018 Share Posted December 9, 2018 Foto to chyba kalkulatorem robione Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts