Skocz do zawartości

uwalony redmi 4x? problemy przy wygrywaniu miui polska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Od ponad roku jestem posiadaczem redmi 4x, od mniej więcej roku z wgranym miui polska.

Od kilku miesięcy nie instalowały mi się cotygodniowe aktualizacje (jakiś błąd, aktualizacja była pobrana, ale nie mogła zaskoczyć) telefon był na androidzie 7.1.2 (miui 9.6 a dalej 8.29 (jeśli dobrze pamiętam).

Przez dłuższy czas niezbyt mi to przeszkadzało, aż dziś, z nadmiaru czasu stwierdziłem ze się tym zajmę i wgram od nowa miui polska co wg mnie miało rozwiązać problem (odświeżając przy tym telefon).

Zrobiłem kopie w chmurach i przystąpiłem do działania.

Korzystałem z poradnika z tej strony (istalacja xiaomi.eu-poradnik) oraz filmów majster pirzu na youtube.

Po wpisaniu kilku komend w konsoli okazało się że bootloader cały czas jest odblokowany, tak więc zabrałem się za instalację twrp oraz pobranie odpowiedniego softu (wszystko z polecanych linków). 

TWRP zainstalowane, system pobrany z miuipolska wrzucony na kartę pamięci. W twrp wybrałem opcje format data, która trwała i trwała bez końca. Potem doczytałem, że jak telefon ma kartę pamięci nie jest to konieczne. Przerwałem to przytrzymując przycisk power, włączyłem ponownie fastboota i od wtedy nie jestem w stanie dostać się do twrp (ani uruchomić zainstalowanego, a komendy wpisywane w adb żeby zainstalować go ponownie  nie działają - próbowałem dwóch różnych twrp).

Pobrałem mi flasha oraz odpowiednią wersję systemu, ale nie mogę sflashować telefonu bo wyskakuje error. Obecnie jedyne co mogę włączyć w telefonie to fastboot (kazda inna kombinacja klawiszy nie działa (telefon natychmiast się wyłącza).

Macie jakieś pomysły?

Jeśli za mało szczegółów mówcie co dopisać, a jeśli post nie w temacie proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Opublikowano
36 minut temu, ireekk napisał:

fastboot najnowszy był 1.4.3

Ty masz pobrać odpowiedni  rom wgrywany w fastboot, nie minimaladb. To nie jest ci potrzebne. Czyli najlepiej global dev.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, FromWP napisał:

Ty masz pobrać odpowiedni  rom wgrywany w fastboot, nie minimaladb. To nie jest ci potrzebne. Czyli najlepiej global dev.

Chwila, bo troche sie zaczynam gubic.

Pierwotnie probowalem wgrac miui polska, wiec bralem oprogramowanie z miuipolska dla redmi 4x. To mi nie wyszlo wiec probowalem sflashowac telefon wgrywajac odpowiedni soft z http://en.miui.com/a-234.html

Jestem aktualnie na etapie ze jedyne co moge zrobic w telefonie to wlaczyc fastboot.

Jakie kroki teraz wykonac?

edit: Kanio, tak jak pisalem w pierwszym poscie, telefon dzialal, ale sie nie aktualizowal i po moim grzebaniu efekty widac...

Edytowane przez ireekk
odpowiedz do Kanio
Opublikowano
6 minut temu, ireekk napisał:

Jakie kroki teraz wykonac?

Jak nie możesz wgrać twrp i romu (.zip) Miuipolska, to używasz MiFlasha i romu fastboot właśnie z tej strony którą podałeś, a dokładnie dla Redmi 4x global dev http://bigota.d.miui.com/8.9.20/santoni_global_images_8.9.20_20180920.0000.00_7.1_global_19d2aceef2.tgz Tylko trzeba to .tgz rozpakować, najczęściej dwukrotnie. Link do pobrania najnowszego MiFlasha i instrukcję wgrywania po angielsku masz na stronie z romami. Lokalny poradnik tu: https://miuipolska.pl/forum/topic/3160-miflash-formatowanie-telefonu-windowslinux/

Opublikowano
11 godzin temu, FromWP napisał:

Możliwe że przy twoich poczynaniach zablokował się BL. Nie wiem czy to Ci pomoże http://en.miui.com/thread-551738-1-1.html Jakbyś wkleił pełny zrzut ekranu z Miflasha, to może jakiś ewentualny błąd można by było znaleźć.

Uruchomiłem mi unlock ponownie i odblokowałem telefon. W wyniku tego byłem w stanie włączyć twrp włączając telefon (najpierw pwr+volume+, a potem recovery).

Format data i udało się zainstalować miui polska z karty pamięci.

Wychodzi na to, że miałeś rację.

Dziękuję za pomoc!

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...