Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dzisiaj po dość długim czasie używania menadżera haseł zauważyłem dziwną rzecz, wręcz przerażającą rzecz dotyczącą bezpieczeństwa.

Wchodząc na olx.pl przez ich apkę w wyszukiwarce pod dwukrotnym w nią kliknięciu wychodzą dwie opcje: "wklej" i "schowek" kliknąłem w schowek, a tam co? A tam hasło i mail na fejsa, pytam się jakim cudem???

Otóż korzystam z menadżera haseł KeePassDroid, uważam że to najlepsze darmowe rozwiązanie dla haseł, ma odcięty dostęp od internetu i tworzy kopię zapasową na karcie. Wprowadzanie haseł następuje poprzez metodę kopiuj i wklej, i teraz uwaga! Hasła czyszczą się w schowku po 5 minutach, jak widać na moim przykładzie raczej niespecjalnie się czyszczą. Dziwna rzecz bo faktycznie po 5 minutach nie można ich wkleić ale nadal są w schowku. Po każdym logowaniu czyściłem oprócz tego fona Ccleanerem, Assistant for Android i SD Maid Pro jak widać te apki sa bezużyteczne bo hasło i mail do fejsa nadal jest w schowku!

Nie miałem jak wyczyścić tego schowka, poszukałem trochę w necie i postanowiłem przetestować apk History Eraser - Cleaner, dopiero ta aplikacja wyczyściła schowek systemowy. Piszę post żeby wszystkich ostrzec przed takimi zapewnieniami że coś czyści, może czyści ale nie to co powinno. Jak widać na moim przykładzie trzeba uważać bo wystarczyło żebym wszedł na stronę ze złośliwym kodem gdzie przejąłby mi zawartość schowka.

Z czystym sumieniem mogę polecić History Eraser - Cleaner, mam pewność że to wyczyści schowek.

Opublikowano

Nie lepiej poćwiczyć pamięć i nauczyć się ruch haseł na pamięć?

MI3 powered By Miuipolska.pl

Opublikowano

No schowek w miui ma lekko zmieniony kod względem aosp czy cm, bo tu w tym kodzie umieszczona jest jeszcze lupa, może dlatego apka sobie nie radzi.

Może faktycznie dlatego. Tylko co to za apki że nic nie wykazują, dopiero przez przypadek doszłem do tego że nie czyści mi schowka.

Tylko History Eraser - Cleaner sobie poradziła.

Nie lepiej poćwiczyć pamięć i nauczyć się ruch haseł na pamięć?

To byłoby trudne :)

Jako że na kompie używam lastpass to tworzę dla każdej witryny hasło o długości  20 - 30 znaków w tym ze znakami specjalnymi, oczywiście tylko w tych witrynach w których jest to możliwe. Trudno byłoby zapamiętać. Na fonie w KeePassDroid przechowuje tylko do fejsa i twittera bo nie używam apk do tych portali. Do reszty, na fora mam tapatalk lub apki firmowe stron więc menadżer haseł niepotrzebny.

Opublikowano

Ja mam hasła rzędu 15-20 znaków. Zamiast całego hasła zapamiętujesz np. 4 sekwencje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...