Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż, mam spory problem z baterią. MI3 posiadam równo od sześciu dni. Posiadam zainstalowany podstawowy pakiet aplikacji który nigdy nie sprawiał problemów na moim poprzednim urządzeniu. Dodatkowo korzystam z bezprzewodowych słuchawek bluetooth: Nokia BH-503 i BH-905i na zmianę. Problem objawia się w taki sposób że średnio na jednym ładowaniu telefon wytrzymuje 12-16 godzin przy wyłączonej synchronizacji i również często wyłączonym wi-fi. W historii czasu pracy na baterii najwięcej energii "zeżarł" Serwer Mediów i "sensors.qcom". Jeśli chodzi o Serwer Mediów to nie dziwie się gdyż słucham muzyki przez bluetooth jednakże pożarł on dużo więcej prądu niż kiedy używałem poprzedniego telefonu z dużo mniejszą baterią. Druga sprawa to "sensors.qcom" z którym mam problemy od samego rozpakowania telefonu. Z początku telefon działał na DEVie 4.8.22 ale zrobiłem wipe i telefon usiadł na Stable 23.0.0. Poniżej przedstawiam screeny z wakelock detectora które są przerażające. Telefon ewidentnie nie może przejśc w deep sleep. Tylu wywołań w ciągu 16 godzin jeszcze nigdy nie widziałem. Bagatela 25 MILIONÓW razy! Dziś kładąc się spać około godziny 1:30 miałem pozostawione około 34% baterii. Wifi było wyłączone, synchronizacja również. Na pierwszym planie nie pozostawiłem żadnych aplikacji, bluetooth wyłączony i co? Telefon obudził mnie prosząc o ładowarkę. Wydaje mi się że przypadek jest dość ciekawy. Myślałem o próbie powrotu do 4.3 ale nie wiem czy ma to jakiś sens. Wujek Google na temat sensors.qcom wie niewiele. Czekam na jakieś spostrzeżenia, może ktoś miał podobny przypadek. 

post-2076-0-26309500-1410691834_thumb.pn

post-2076-0-91175000-1410691847_thumb.pn

post-2076-0-63988500-1410691866_thumb.pn

post-2076-0-97888500-1410691876_thumb.pn

post-2076-0-92258600-1410691882_thumb.pn

Opublikowano

Ewidentnie coś albo jakaś aplikacja siedzi w tle i używa sensorow. Taka równia pochyła świadczy od braku przejścia w Deep sleep. Zrób wipe ale nie przywracaj ustawień systemowych (i tak ręcznie to można samemu zrobić). Przywroć tylko kontakty z konta Xiaomi czy kopii i podstawowe rzeczy jak hasła WiFi czy sms. Potem selektywnie przywracaj aplikacje. By sprawdzić co powoduje problem.

A resetowales telefon? Od razu po ponownym uruchomieniu i zostawieniu na pół godziny masz taki wykres?

Wysłane z MI4 W

Opublikowano

Jeżeli wina byłaby po stronie doinstalowanych aplikacji to każdy detektor pokazałby winny proces, tylko jeżeli coś w systemie (aplikacja, zła konfiguracja) zjada baterie to są niewiadome.

Opublikowano (edytowane)

Telefon jest aktywny od 46 godzin. Problem występował i na 4.8.22 i na najnowszym stable. W Wakelock Detector mam ustawiony reset danych po każdym odłączeniu od ładowarki. Po ponownym uruchomieniu zazwyczaj przez chwilę jest ok, telefon w deep sleep wchodzi ale problem się ponawia po stosunkowo nie długim czasie (nie jestem w stanie jak długim). Zrobię wipe, będę instalował selektywnie aplikacje tylko pytanie, którą wersję polecacie wziąć na test? Dalej stable 23 czy wrócić na 4.3 a może najnowszy dev v6?

---edit

Znalazłem dwa ciekawe linki: 

https://code.google.com/p/android/issues/detail?id=62707

https://code.google.com/p/android/issues/detail?id=67189

Z ciekawości zrobię logcat

---edit2

logcat przy włączonym ekranie w zasadzie zasypywany jest tylko przez te errory http://pastebin.com/cRhVFVzm
logcat przy wyłączonym ekranie w załączniku... tam to się dzieje. Dziwi mnie że pojawia się tam BrcmNfcNfa pomimo wyłączonego NFC dosyć często. Niestety moja wiedza jest zbyt mała by wywnioskować coś więcej. 

log.txt

Edytowane przez Rzeźnia
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...