Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowym użytkownikiem androida i mam problem z klawiaturą, mianowicie na każdej klawiaturze (Xperia Z czy Swype + Dragon) mam wszytkie znaki alfabetu zagranicznego, np. gdy dłużej nacisnę literę "a" to mam nie tylko (a, ą) do wyboru, ale również wszystkie jego wariację z innych języków (nie polskich) typu ä i inne. Jak się ich pozbyć?

Pozdrawiam

Opublikowano

He, ja też tak mam, ale przyjąłem że tak ma być i wszyscy obowiązkowo tak muszą mieć. Rzeczywiście te inne literki są zbędne. Żeby zmienić, by trzeba ingerować w Swype, a tego nikt nie zrobi.

Wysłane z mojego MI 3W

Opublikowano

Przecież to normalne, że wszystkie klawiatury są przystosowany do masy języków i nikt specjalnie dla nas nie będzie ograniczał tablic tylko do polskich znaków.

Opublikowano (edytowane)

Przecież to normalne, że wszystkie klawiatury są przystosowany do masy języków i nikt specjalnie dla nas nie będzie ograniczał tablic tylko do polskich znaków.

To nie jest normalne.

Po przesiadce z Windows Phone na Androida spodziewałem bardzo dopracowanej klawiatury typu Flow, która była tutaj o wiele wcześniej, niż na WP, ale na razie z tych co testowałem programów nie znalazłem nic, co by mogło do pięt dorównać klawiaturze Microsoftu.

No nic, po testuję resztę klawiatur i wybiorę sobie coś.

Pozdrawiam

Edytowane przez CichyWiatr
Opublikowano

A możesz napisać, czym Cię tak urzekła klawiatura pod WP? Oprócz braku "zbędnych" znaków? Nie pytam złośliwie, ale z ciekawiści – nie miałem nigdy styczności z WP.

Opublikowano (edytowane)

Jasne

Zacznę od tego, że słownik Microsoftu jest o wiele bogatszy i bardziej przewidywalny niż te z androida (może wraz z korzystaniem poprawia się to, nie wiem).

Testowałem swiftkey, swype, xperia x, touchpal, GO Keyboard i aktualnie korzystam z Swype i żadna z tych nie miała wszystkich opcji  na raz:

- znaki alfabetu tylko z języków jakie ustawimy,

- lista pozioma/rozwijana z podpowiedziami wpisywanego słowa, a nie np. tylko 3 słowa.

- oznaczenie słów nie będących w słowniku i opcjonalnie łatwe dodanie słowa do słownika.

- w nie których aplikach okna popup z dodatkowymi znakami są dosłownie pod palcem, przez co ich nie widzimy.

- okno z emotikonami znakowymi (nie chodzi mi o obrazkowe, tylko typu ":-)"

- znak entera jako zakończenie wiadomości (opcjonalnie).

Była bardzo intuicyjna, jak dostałem aktualizację do WP 8.1 to od razu jak pisałem wszystko było tam gdzie powinno być i działało jak trzeba.

Trochę przesadziłem, że to pięt nie dorasta, ale miło by było zobaczyć klawiaturę z WP na Androidzie.

Kto wie, może kiedyś tutaj na forum napiszę czego mi brakuję z WP na Androidzie :).

Pozdrawiam

Edytowane przez CichyWiatr
Opublikowano

No to w swiftkeyu brakuje tylko rozwijanej poziomej listy.

A enter jako zakończenie wiadomości ustawia się w aplikacjach, nie w klawiaturze.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

w swiftkey mam tylko polskie znaki, ale wiem o co chodzi Ci z klawiaturą z wp8.1 miałem lumie925 i cięzko to opisac ale tamta klawka powodowała poprostu usmiech na twarzy w trakcie jej korzystania, czasami miałem wrazenie ze ona wiedziała co chce napisac ,zdarzało sie ze podpowiadała słowo które pasuje do kontekstu i jest lepsze od tego które miałem akurat w głowie, jednym słowem klawa wp jet genialna i to prawda niema takiej na andku, nie zrozumie mnie ten kto nigdy nie korzystał z niej przez jakis okres czasu, ja tez tego nie rozumiałem dopóki się z nią nie rozstałem:(

wogóle to mam głęboką rozkmine czy następny fon to będzie mi4lte bo nokia 930kusi

Edytowane przez nosports
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...