Rygiel Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, można jakość włączyć ustawienia programisty albo jakieś zaawansowane/pro? https://www.youtube.com/watch?v=yswfilVhn4A Na tym filmiku widzę, że gość ma opcję, żeby zmienić zachowanie przycisku power na pilocie. Jak nie mam takiej opcji. ;/ Drugie pytanie przy okazji to czym odtwarzacie filmy i w jaki sposób? Wrzucałem na dwa różne peny, próbowałem Kodi i MX Player i ścinają mi te filmy. Jakość 1080p, więc ścinki nie powinny mieć miejsca bo Netflix czy YouTube chodzą bez jakichkolwiek problemów na max quality. Xiaomi Mi Box 4K kupiony w PL, aktualizacje systemu zrobiłem od razu po pierwszym uruchomieniu. Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez Rygiel
zuku1786 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Na tym filmiku jest stara wersja oprogramowania. W nowej opcja ta została po prostu usunięta. Zamiast tego masz tą opcję do wyboru po dłuższym naciśnięciu przycisku "Power". Co do drugiej części pytania to się nie wypowiem, bo filmy oglądam tylko online, ale duże znaczenie może mieć prędkość penków. Próbowałeś odtwarzać te filmy na Kodi?
Rygiel Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) @zuku1786 Nie widziałeś jak napisałem, że próbowałem Kodi? Próbowałem różnych playerów, kilku penów i kilku filmów także chyba wina Boxa ale czemu to nwm skoro online HD odtwarza. Co do tego przytrzymania przycisku to u mnie tylko jest reboot, nie można całkiem wyłączyć. ;x Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez Rygiel
souacz Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 [mention=31100]zuku1786[/mention] Nie widziałeś jak napisałem, że próbowałem Kodi? Próbowałem różnych playerów, kilku penów i kilku filmów także chyba wina Boxa ale czemu to nwm skoro online HD odtwarza. Co do tego przytrzymania przycisku to u mnie tylko jest reboot, nie można całkiem wyłączyć. ;xWgraj mediainfo do pc i podaj jaki kodek, strumień etc. mają filmy z którymi masz kłopoty, sprawdzę u siebie bo generalnie nie mam problemów oprócz avi 23,96 które na Amlogicach kiepsko chodzą (drop co jakiś czas). Co do pilota to mam tak samo. Nawet się zdziwiłem, że kiedyś można było wyłączać całkowicie bo ten pilot przecież nie ma podczerwieni tylko bt więc trudno byłoby włączyć po wyłączeniu. Musi czuwać żeby bt działał. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 1
Rygiel Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) @souacz Tak to wygląda dokładnie jak na screenie. Jeżeli dobrze widzę to jest to 23,976, o którym pisałeś. To co mam teraz robić, jak ściągać filmy w dobrej jakości, żeby odtwarzało dobrze? Bo zazwyczaj jak ściągnę to jest w takim formacie bo kilka filmów sprawdzałem. Najgorsze jest to, że mam dużo filmów pościąganych i posegregowanych, i średnio mi się widzi zasysać na nowo kilkaset GB. Trochę śmiesznie ogólnie, że mój TV z 2012 bez zająknięcia ten film otwiera a Mi Box nie daje rady. -edit Jakiś inny film znalazłem, który wcześniej sprawdzałem i klatkował to ma kodek xvid ale też 23,976. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Rygiel
souacz Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 W weekend sprawdzę. Ale z mkv nie powinno być problemu. Przygotuję filmy dokładnie w takim formacie jak u Ciebie i popróbuję. Z xvid są problemy ale nie takie, najwyżej grozi drop co jakiś czas. Jakbyś mógł to wrzuć gdzieś taki film i napisz link na pw. Jak nie dasz rady to spróbuję na przygotowanych przeze mnie próbkach. Spróbuj jeszcze przestawić w ustawieniach wyświetlania na 50Hz i daj znać czy jest lepiej. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Rygiel Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Wysłałem torrenta na priv. Próbowałem przestawiać już wcześniej na 1080p z 50Hz i nie było poprawy.
souacz Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) Z torrentów nie korzystam. Na pw masz próbki filmów mkv (h264) i avi (xvid), oba 1080p, 23,976 fps 12 Mb/s i z dźwiękiem DD 5.1. Dodatkowo próbki do testowania płynności odtwarzania w różnych fps. U mnie (w kodi) działają płynnie, jeżeli u Ciebie też tak będzie to wrzuć gdzieś film, który sprawia Ci problemy (ale nie przez torrent), pobiorę i sprawdzę. Jeżeli natomiast nie będą się odtwarzać płynnie - zrób fotki z ustawień Kodi>ustawienia>system>wideo i Kodi>ustawienia>odtwarzacz>wideo ale koniecznie oba w trybie eksperckim i całe ustawienia. Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez souacz 1
Rygiel Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Te filmy również mi ścinają w jakimś momencie albo są dziwne dropy. Te fpsy też ścinają, najlepiej 60fps chodziło płynnie. Ustawienia mam domyślne w Kodi, nic nie zmieniałem oprócz języka.
souacz Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) W takim razie albo masz coś nie tak z ustawieniami w Kodi (pokaż jakie masz) albo coś nie tak z boxem, ew. w grę wchodzi jeszcze kabel HDMI lub pendrive z którego odtwarzasz. Ten box ma tak, że po włożeniu pendrive musisz dać mu dłuższą chwilę na zindeksowanie plików, w tym czasie mogą być zakłócenia w odtwarzaniu. Ja mam pendrive 128 GB, który ma diodę i po włożeniu potrafi mrugać nawet koło 15 minut. Najlepiej włóż pendrive, zrestartuj boxa i poczekaj ok. 30 minut, po czym sprawdź odtwarzanie. Jak podłączałem dysk 1 TB HDD to potrafił mielić nawet godzinę. U mnie oba testowe działają idealnie z małym zastrzeżeniem: w xvid jest minimalny drop co ok pół minuty, prawie niezauważalny. Jeżeli chodzi o pliki do testowania fps to 23.976, 24 i 25 fps minimalnie szarpią (prawie niezauważalnie) ale reszta chodzi płynnie. Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez souacz 1
Rygiel Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Kabla HDMI używam oryginalnego z pudełka, zresztą no mowię skoro z Netflixa w 1080p odtwarza lub z YT 1080 60FPS to i z pena powinno. Wezmę najlepszego pendrive jakiego mam, poczekam trochę tak jak mówisz i zobaczę jak będzie to wyglądało. Co do ustawień KODI to raczej to nie jest wina playera bo na innych tak samo, np. MX Player. Dwie kwestie jeszcze. Jak formatujesz pena w sensie system plików i rozmiar jednostki alokacji oraz zauważyłem, że po włożeniu pena do boxa pokazuje się taka informacja można wysunąć go, przeglądać albo ustawić jako wewnętrzną pamięć. Ustawiasz pena jako wewnętrzną pamięć czy pomijasz te okno co się pojawia? edit. Zrzutowałem sobie do TV film z dysku PC - bez problemowo. Do Boxa - takie same ściny czy tam problemy z buforowaniem co na penie. Czyli albo HDMI, albo box. ;/ Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez Rygiel
souacz Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Rygiel napisał: Dwie kwestie jeszcze. Jak formatujesz pena w sensie system plików i rozmiar jednostki alokacji oraz zauważyłem, że po włożeniu pena do boxa pokazuje się taka informacja można wysunąć go, przeglądać albo ustawić jako wewnętrzną pamięć. Ustawiasz pena jako wewnętrzną pamięć czy pomijasz te okno co się pojawia? Pendrive sformatowany standardowo, domyślna jedn alokacji, fat32. Komunikat po włożeniu pendrive wyłączam strzałką cofania. Jeżeli z sieci odtwarza Ci prawidłowo streamy to pewnikiem przyczyną jest niezindeksowanie plików. Proces media podczas indeksowania zarzyna boxa, trzeba poczekać, u mnie nawet mp3 się wtedy tną. Daj mu czas, zwłaszcza jak wiekszy pendrive lub duża illość plików. Najgorzej jest jak podłaczasz dysk HDD. U mnie na dysku mam 190 GB muzy we flac i po włożeniu wtyczki musze czekać nawet koło godziny, dlatego staram się go nie wyjmować a jak dodam pliki to niestety muszę czekać aż dysk przestanie mielić. Ew. skasuj z pendrive folder Android i daj mu utworzyć na nowo. Powinno pomóc. Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez souacz 1
Rygiel Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Skopiowałem z pena na pamięć wewnętrzną i zero przycięć na filmie. Ale z pena się nie da, nawet jak całą noc w odpalonym boxie siedział to rano nadal ścinał film, po restarcie tak samo.
souacz Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Ciekawostka... Ja mam do MiBoxa podłączony hub USB aktywny i dopiero do tego podłączam pendrive czy dysk. Pytanie czy nie masz coś z gniazdem USB w boxie albo jakieś pechowe pendrivy. Ja używam tylko szybkich pendrajwów: hama i goodram, wszystkie USB 3.0, nie powinno to mieć w sumie znaczenia bo gniazdo w MiBox jest 2.0 ale cholera wie... A skasowałeś z pendrive folder Android przed podłaczeniem? Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez souacz
Rygiel Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2018 8 godzin temu, souacz napisał: A skasowałeś z pendrive folder Android przed podłaczeniem? Tak. 8 godzin temu, souacz napisał: Pytanie czy nie masz coś z gniazdem USB w boxie albo jakieś pechowe pendrivy. No nie są to za nowe pendrive i 2.0 mają tylko więc może to tego wina, jakby gniazdo było uszkodzone to by wcale nie działało. Też ma HUBa i do niego podpiętą klawiaturę bezprzewodową i 3 sloty jeszcze są na peny. Bez HUBa też próbowałem podłączać penki więc to nie HUBa wina. Spróbuję wykombinować najlepszego pena jakiego mam i wtedy zobaczyć, no ale Toshiba sobie daje radę z nimi więc to raczej te słabe indeksowanie jest winne.
Rekomendowane odpowiedzi