niejestemprogramista Posted April 13, 2018 Posted April 13, 2018 Cześć, jakoś miesiąc temu po raz pierwszy przy użytkowaniu mojego tel mi5 od listopada 2016, kupionej na stornie geekbuying, więc nie była to wtopa z aliexpress, zdałem sobie sprawę że zakup tel z chin nie był dobrym posunięciem. Ok 10.03 tel się podczas użytkowania, przy wyłączeniu ekranu już nie chciał uruchomić (odblokować), nie reagował na podłączenie do ładowarek różnych, i tych blitzwolfa z QC 3,0 i innych od Samsunga. Leżał tak kilka dni w szufladzie, bo nie miałem czasu się nim zająć i zabrać do speca, ale potem jak już zawiozłem i zdjęte zostały te klejone plecki, wypiąłem i wpiąłem złącze od baterii na płycie i tel podniósł się, ale początkowy wskaźnik naładowania 80% po 2h spadł do 40 a po 2,5h tel się wyłączył całkowicie i już nie chciał wstać mimo wpięcia do zasilania, czyli objawy jak napisałem za pierwszym razem. Dziś zainstalował mi kolega od tel baterię (nie z allegro, gdzie dają może i oryginalne baterie, ale z tel z utylizacji), podłączyliśmy do zasilania, zaczął pokazywać ładowanie, po czym odłączyliśmy go, zabrałem do domu, podłączyłem do gniazda i znowu cisza. Bateria wymieniona, tel dalej cegła. Czy padła tu płyta i można już zapomnieć o tym tel, bo nie będę po 1,5 roku ładował 100$ czy ile na płytę główną, skoro już 60zł zainwestowałem w baterie i okazało się to niewystarczające, czy coś innego kombinować? Pewnie miał ktoś podobne sytuacje, dlatego wolę zapytać czy robiliście tel czy zapominaliście o nim, mając nauczkę tak jak ja, by już nigdy z chin niczego nie brać, skoro te płyty padają w tych telefonach nawet jak się kupuje ze sprawdzonej dystrybucji xiaomi... Z góry dziękuję za odpowiedź w tym wątku. Pozdrawiam.
Nezumi Posted April 13, 2018 Posted April 13, 2018 geekbuying i "sprawdzona dystrybucja Xiaomi", coś mi tutaj nie pasuje, ale już mniejsza... Jeżeli po wymianie baterii dalej cyrki, to cóż, płyta... Polecam się zgłosić do MiCenter albo do @Zexon72 może jednak problem nie jest aż tak "drogi" jak nam się wydaje. Listopad 2016... 1.5roku to nie tak mało teraz na telefon, także nie ma tragedii, tym bardziej z Mi5, które już od sierpnia/września 2016r było wiadomo, że mają felerne mobo. W każdym razie ja o tym wiedziałem kupując fon jakoś na początku września .
niejestemprogramista Posted April 13, 2018 Author Posted April 13, 2018 Wydawało mi się wówczas w 2016 w listopadzie, że ten serwis będzie lepszą opcją do zakupu tel niż goldway z alie ;), wszystko było ok z nim aż do marca. Nie wiedziałem że te wypusty mi5 miały jakieś wady o których wspomniałeś. Co do cyrków, to jutro pojadę do człowieka żeby jeszcze raz na maszynce położył tel by zdjąć plecki i wypnę na chwilę 'nową' baterię by ożywić telefon i zgrać dane z niego, a potem jeżeli @Zexon72 przeczyta priv i zgodzi się podjąć walkę z układem, to może uda się tel przywrócić. Chociaż wielkich nadziei już nie mam i raczej spisuję go niestety na straty. A szkoda, bo to był/jest najlepszy tel jaki miałem i przesiadka z mi5 na huaweia p9lite 2017 służbowego, mimo że dual sim, to jest dla mnie od miesiąca bardzo ciężką misją. Chociaż tyle że w żadne edle się nie bawiłem i czasu nie marnowałem na dłubanie, jak usterka raczej nie jest drobna tylko wymaga większego nakładu $ i pracy kogoś, kto zna się na rzeczy konkretnie. Szkoda, że trafiło na mnie z tym xiaomi od czapy. Teraz ogólnie kabaret, bo po wymianie baterii z wypustu data na niej lipiec 2017, odblokowanie tel z przycisku z boku nie jest możliwe, jedynie poprzez dotknięcie przycisku home i jak lekko zawibruje, to po 3-5 sek lagu pokazuje się ekran odblokowywania ;). I tak sobie 'działa' od soboty. Na razie brak odzewu priv od użytkownika polecanego tu na forum Dla potomnych zostawiam info zwrotne - problemem okazała się bateria - @Zexon72 zdiagnozował przyczynę i na razie czekam na dobry egzemplarz baterii, bo kupiony w serwisie od jakiegoś hurtownika egzemplarz za 60zł okazał się trefny, a wyglądał tylko na oryginalny, pojemność znikoma i tel nie odpalał tak jak na wyżyłowanej oryginalnej baterii w telefonie. Póki co zostaje kolejny miesiąc bez telefonu (Już trzeci bez mi5, a p9 lite to przy tym xiaomi jak nokia 3310 przy ngage swego czasu ;))....
Nezumi Posted May 30, 2018 Posted May 30, 2018 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Recommended Posts