Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, jakoś miesiąc temu po raz pierwszy przy użytkowaniu mojego tel mi5 od listopada 2016, kupionej na stornie geekbuying, więc nie była to wtopa z aliexpress, zdałem sobie sprawę że zakup tel z chin nie był dobrym posunięciem. 

Ok 10.03 tel się podczas użytkowania, przy wyłączeniu ekranu już nie chciał uruchomić (odblokować), nie reagował na podłączenie do ładowarek różnych, i tych blitzwolfa z QC 3,0 i innych od Samsunga. Leżał tak kilka dni w szufladzie, bo nie miałem czasu się nim zająć i zabrać do speca, ale potem jak już zawiozłem i zdjęte zostały te klejone plecki, wypiąłem i wpiąłem złącze od baterii na płycie i tel podniósł się, ale początkowy wskaźnik naładowania 80% po 2h spadł do 40 a po 2,5h tel się wyłączył całkowicie i już nie chciał wstać mimo wpięcia do zasilania, czyli objawy jak napisałem za pierwszym razem. Dziś zainstalował mi kolega od tel baterię (nie z allegro, gdzie dają może i oryginalne baterie, ale z tel z utylizacji), podłączyliśmy do zasilania, zaczął pokazywać ładowanie, po czym odłączyliśmy go, zabrałem do domu, podłączyłem do gniazda i znowu cisza. Bateria wymieniona, tel dalej cegła. Czy padła tu płyta i można już zapomnieć o tym tel, bo nie będę po 1,5 roku ładował 100$ czy ile na płytę główną, skoro już 60zł zainwestowałem w baterie i okazało się to niewystarczające, czy coś innego kombinować?

Pewnie miał ktoś podobne sytuacje, dlatego wolę zapytać czy robiliście tel czy zapominaliście o nim, mając nauczkę tak jak ja, by już nigdy z chin niczego nie brać, skoro te płyty padają w tych telefonach nawet jak się kupuje ze sprawdzonej dystrybucji xiaomi...

Z góry dziękuję za odpowiedź w tym wątku.

Pozdrawiam.

Posted

geekbuying i "sprawdzona dystrybucja Xiaomi", coś mi tutaj nie pasuje, ale już mniejsza... Jeżeli po wymianie baterii dalej cyrki, to cóż, płyta... Polecam się zgłosić do MiCenter albo do @Zexon72 może jednak problem nie jest aż tak "drogi" jak nam się wydaje. 

Listopad 2016... 1.5roku to nie tak mało teraz na telefon, także nie ma tragedii, tym bardziej z Mi5, które już od sierpnia/września 2016r było wiadomo, że mają felerne mobo. W każdym razie ja o tym wiedziałem kupując fon jakoś na początku września :P.

Posted

Wydawało mi się wówczas w 2016 w listopadzie, że ten serwis będzie lepszą opcją do zakupu tel niż goldway z alie ;), wszystko było ok z nim aż do marca. Nie wiedziałem że te wypusty mi5 miały jakieś wady o których wspomniałeś. Co do cyrków, to jutro pojadę do człowieka żeby jeszcze raz na maszynce położył tel by zdjąć plecki i wypnę na chwilę 'nową' baterię by ożywić telefon i zgrać dane z niego, a potem jeżeli @Zexon72 przeczyta priv i zgodzi się podjąć walkę z układem, to może uda się tel przywrócić. Chociaż wielkich nadziei już nie mam i raczej spisuję go niestety na straty. A szkoda, bo to był/jest najlepszy tel jaki miałem i przesiadka z mi5 na huaweia p9lite 2017 służbowego, mimo że dual sim, to jest dla mnie od miesiąca bardzo ciężką misją.

Chociaż tyle że w żadne edle się nie bawiłem i czasu nie marnowałem na dłubanie, jak usterka raczej nie jest drobna tylko wymaga większego nakładu $ i pracy kogoś, kto zna się na rzeczy konkretnie. Szkoda, że trafiło na mnie z tym xiaomi od czapy. 

Teraz ogólnie kabaret, bo po wymianie baterii z wypustu data na niej lipiec 2017, odblokowanie tel z przycisku z boku nie jest możliwe, jedynie poprzez dotknięcie przycisku home i jak lekko zawibruje, to po 3-5 sek lagu pokazuje się ekran odblokowywania ;). I tak sobie 'działa' od soboty. Na razie brak odzewu priv od użytkownika polecanego tu na forum :(

Dla potomnych zostawiam info zwrotne - problemem okazała się bateria - @Zexon72 zdiagnozował przyczynę i na razie czekam na dobry egzemplarz baterii, bo kupiony w serwisie od jakiegoś hurtownika egzemplarz za 60zł okazał się trefny, a wyglądał tylko na oryginalny, pojemność znikoma i tel nie odpalał tak jak na wyżyłowanej oryginalnej baterii w telefonie. Póki co zostaje kolejny miesiąc bez telefonu (Już trzeci bez mi5, a p9 lite to przy tym xiaomi jak nokia 3310 przy ngage swego czasu ;))....

• 1 month later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...