Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój problem polega na braku możliwości uruchomienia automatycznego rozpoznawania głosu w aplikacji Google na moim Redmi Note 4.

Wchodzę w Aplikację Google=>Opcje=>Ustawienia=>Wyszukiwanie głosowe=>Rozpoznawanie Głosu i mam takie opcje:

Screenshot_2018-03-01-08-46-14-170_com.google.android.googlequicksearchbox.thumb.png.dea7cfcccd443778c1b1cf9fdd43eea9.png

A powinna być tam jeszcze opcja "Z aplikacji Google" jak na tym screenie:

google.thumb.jpg.c606a825c0b53550d4dae4de7eaad295.jpg

Przy włączonej opcji "Z aplikacji Google" można dyktować sms'y bez dotykania ekranu np. podczas jazdy samochodem, przy włączonej nawigacji a prz

Bez tej opcji do wyboru wszystko trzeba inicjować ręcznie przez dotkniecie ikony głośnika na ekranie co jest nie wygodne np. gdy się prowadzi samochód.

Wyjaśnienia:

- mam zaktualizowaną aplikację Google,

- gdy ustawi się w aplikacji Google j. angielski jako podstawowy a polski jako dodatkowy polecenie "ok google" działa ale wtedy nie działa rozpoznawanie mowy w j. polskim i polecenia trzeba dyktować po angielsku...

- aplikacja Google ma przyznany dostęp do mikrofonu w ustawieniach telefonu,

Ma ktoś pomysł dlaczego w tym przypadku nie można włączyć rozpoznawania głosu w aplikacji Google, dlaczego nie ma tej opcji w ustawieniach?

Opublikowano (edytowane)

Ta... uruchomiło na Samsungu J5, na którym bez problemu korzystam z tych funkcji a na Xiaomi nie uruchomiło?

Gdzie sens gdzie logika?

Edytowane przez Wiktor00212
grmatyka, doprecyzowanie
Opublikowano

dzidexx daj spokój, jak coś wiesz to pisz konkrety a nie pytania filozoficzne.

Nie korzystam z asystenta Samsunga, pytanie dotyczy wyszukiwania głosowego i rozpoznawania głosu Google a nie asystenta Samsunga, ten drugi zrzut jest z Samsunga.

Panu już dziękujemy.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem w pierwszym poście (w części wyjaśnienia) niestety nie masz racji. Gdybym zrobił tak jak piszesz musiałbym dyktować polecenia w j. angielskim. Dla rozpoznawania mowy podstawowym językiem byłby angielski i w takim języku trzeba by podawać polecenia. 

Opublikowano (edytowane)

Ok,  masz rację. Działa. Dziękuję.

To rozwiązuje mój problem.

W tym ustawieniu jest tylko jedna niedogodność, którą miałem na myśli. Spróbuj nacisnąć mikrofon w Chrome albo w Google Play. Włączy się rozpoznawanie mowy w j. angielskim. Nie rozpoznaje j. polskiego. Myślałem że będzie tak samo przy SwiftKey i że nie podyktuję SMSa po polsku. Ale SwiftKey rozpoznaje polski. Wiec jest ok. W Google Play i Chrome żadko używałem rozpoznawania mowy więc jakoś przeżyję. 

Ale swoją drogą to ciekawe dlaczego w ustawieniach Google nie ma tej opcji rozpoznawania mowy w aplikacji Google. Tak jak to jest możliwe w Samsungu. 

A już chyba wiem skąd ta różnica pomiędzy Samsungiem a Xiaomi. Tam miałem Androida 6.0 a tu 7.0.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

Niestety , ale w chrome jest tak jak piszesz . Czytałem , że w tym roku google asystent ma obsługiwać ponad 20 języków . Może będzie w tym j.polski .

Edytowane przez mariusz.ur
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...