Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, jestem tydzień po instalacji miui polska. Przedtem miałem lagi na globalu - głównie brakowało ramu. Po wyczyszczeniu miałem ok 900Mb. Na 3GB chyba nie jest to dużo. 

Używam głównie aplikacji: fb, messenger, snap, insta. Czasem olx, allegro, yt.
Starałem się czyścić pamięć za każdym odpaleniem ekranu. Inaczej było słabo.

Teraz jestem na miui polska. Po tygodniu jest to samo. Wole ok 900mb na 3GB. Aplikacje te same. Znowu zaczynają się lagi, telefon ostatnio zfreezował na 2min, po czym się zresetował. Telefon mam zoptymalizowany wg poradnika z tego forum, także nic tam już raczej nie zmienię. Ma ktoś jakiś pomysł w czym może leżeć problem i jak go naprawić?

Opublikowano
11 godzin temu, GoldenRC napisał:

fb, messenger, snap, insta.

są to aplikacje które zajmują dużo RAMu. Sprawdź sobie ile RAMu jaka aplikacja zajmuje i będziesz wiedział w czym problem. Być może problem tkwi w jakiejś innej aplikacji która cały czas działa w tle.

Opublikowano

900mb/3Gb to nie mało, a pamiętajmy, że w Androidzie im więcej ramu zużyje system, tym lepiej, bo będzie działał płynniej, a gdy będzie potrzeba, to ram się zwolni dla danej apki. Resety i freezy nie mogą być związane z samym RAM, tutaj jest albo błędnie wgrany soft/błąd się ciągnie i potrzebny jest całkowity MiFlash, albo jakaś apka jest uwalona (np. FB słynie z tego, że jego aktualizacje potrafią rozsypać system w telefonie) ew. jest opcja, że uszkodzony jest hard (pamięć, płyta, cokolwiek) i czeka Cię gw/rękojmia.

Opublikowano

Jest kilka apek które biorą w sumie może 100mb ramu w tle. Równie dobrze mogłyby być całkiem wyłączone gdy ich nie potrzebuję. Jak to zrobić?

Co do systemu to nie wiem. Drugi system i to samo. Na globalu też tak było .

Nie wiedzę sensu reklamacji bo nie zostanie uznana. Pewnie zrobią hardreset po czym telefon znowu będzie działać idealnie. Tutaj poblem zaczyna się dziać po tych kilku apkach. Nie zamierzam ich przestać używać bo w sumie gł. dla nich mam używam telefonu. To dziwne że w sprzęcie za 1k takie rzeczy się dzieją. Przynajmniej dla mnie to jest dziwne.

Ciekawe czy sprzedając Mi5s i kupując 4x nie wyszedłbym na to samo z dodatkową kasa w kieszeni.

Opublikowano

To jest wina optymalizacji apek... Wejdź sobie na te paki w GooglePlay i poczytaj ile tam jest negatywnych opinii na temat ich wydajności, optymalizacji, problemów z odpaleniem etc... cała tona problemów...  Jeżeli po wipe telefon działa normalnie, a po zainstalowaniu tych 4 apek zaczynają się problemy, to znaczy, że z którąś z tych apek jest problem. Ja bym spróbował MiFlashem przeczyścic fonik do 0, zainstalował na start 1 apkę, jeżeli działa ok, 2 i tak dalej, aż dorwiesz tą, która będzie tworzyć problem. Stawiałbym na snapa ew. fb/mess w pełnej formie...

Opublikowano

Jeśli używasz dymków w messengerze to je wyłącz, strasznie słabo to działa na miui, co do samego ramu to po co miałby być pusty? marnowałby się, dzięki temu że apki sobie tam siedzą to włączają się trochę szybciej, dlatego też czyszczenie ramu jest raczej bez sensu i nie zaleca się tego robić ;)

Opublikowano

Dokładnie, apki FB i messengera tylko w wersjach lite. Nie ma tych debilnych dymków to i nie ma co mulić. Zużycie Ramu to norma bo Android się rozpycha gdzie tylko miejsce znajdzie :)

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...