AntyS Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 Witam zauwazylem następujący problem. Kiedy wchodzą w kontakty albo w funkcje telefon to po wybraniu numeru pod który chce dzwonic (obojętnie czy mam go w książce czy wklepuje ręcznie ) to telefon ma czarny ekran i nie mogę nic zrobić (rozmówca mnie słyszy a ja jego) ale nie mogę rozlaczyc rozmowy. Jak dzwonie a ktoś nie odbiera to mogę cokolwiek robić dopiero po wysłuchaniu formulek z poczty głosowej. Pozostaje tylko wysłuchanie do końca albo reset telefonu. Jezeli to ja odbieram połączenie to po przesunięciu kolka na odebranie połączenia sytuacja się powtarza. Nie muszę chyba mowic, ze to irytujace. Posiadam redmi 1s ROM 29.0 multilang z miui.com
Acid Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 Czyżby normalne działanie czujnika zblizeniowego? Opcję masz w Telefon - Ustawienia - Opcje połączeń - Połączenia przychodzące. Poza tym możesz przerwać połączenie przez Przycisk Zasilania.
AntyS Posted July 26, 2014 Author Posted July 26, 2014 (edited) @Acid Nie wiem czy to takie normalne działanie czujnika. Po wyłączeniu czujnika wszystko działa popranie Nie mam telefonu przy twarzy a i tak się wygasza a jak ktoś nie odbierze to restart. Przycisk zasilania nie kończy rozmów. EDIT// Włączenie opcji "Przycisk kończy rozmowę" w ułatwieniach dostępu rozwiązuje problem. Co nie zmienia faktu, że być może czujnik zbliżeniowy nie działa prawidłowo. Szkło ochronne raczej nie ma tu nic do gadania? Edited July 26, 2014 by AntyS
Lockwood Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 A nie zakleiłeś przypadkiem folią na ekran czujnika zbliżeniowego?
AntyS Posted July 26, 2014 Author Posted July 26, 2014 Mam winowajce. Po ściągnięciu szkła ochronnego z wyświetlacza wszystko działa jak należy
tomaxos Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 Dokładnie to samo przerobilem dzisiaj na swoim 1s. Folia która często jest dołączona do zestawu (niby markowa nillkin) nie posiada wycięcia w miejscu gdzie jest czujnik. Założyłem jakaś gratisowa folie która ma takowe wycięcie i wszystko gra.
AntyS Posted July 27, 2014 Author Posted July 27, 2014 Winowajca znaleziony ale problem nie do końca rozwiązany. Ciekawe czy kazde szkło hartowane tak działa na tym modelu telefonu? Jezeli to szkło hartowane to mogę sam naciac otwór żyletką? W sumie faktura jak plastik, ale jednak szkło. Jaką mam gwarancje, że szkło lepszej jakości nie będzie robiło tak samo? W ogóle czujnik zbliżeniowy ma jakieś inne praktyczne zastosowanie ? Wysłane z mojego HM 1SW przy użyciu Tapatalka
Numb Posted July 27, 2014 Posted July 27, 2014 Szkło hartowane dla Redmi od Nillkina ma wycięcie na czujniki. Czujnik zbliżeniowy jest głównie po auto jasność i wygaszanie ekranu.
Robbo Posted July 27, 2014 Posted July 27, 2014 Nic nie wytniesz. To nie wina szkła tylko telefonu ma jakiś tandetny czujnik. Ja i G2
AntyS Posted July 27, 2014 Author Posted July 27, 2014 Wiec czemu wszystko pięknie bez szkiełka? Wysłane z mojego HM 1SW przy użyciu Tapatalka
Robbo Posted July 27, 2014 Posted July 27, 2014 Że szkłem zakrywającym czujnik u jednych działa dobrze u innych źle zależy to też od romu. W tym samym modelu telefonu stosują różne czujniki nie dostosowując do nich sterowników. Ja i G2
AntyS Posted July 28, 2014 Author Posted July 28, 2014 (edited) Rozwiązanie podane przez Józek661 w innym temacie działa. Podaje rozwiązanie dla innych z problemem z czujnikiem na redmi 1s Chyba udało mi sie problem rozwiązać , wlazłem w menu serwisowe - tel na nr *#*#6484#*#* - dokonalem kalibracji czujnika zbliżeniowego i jak na razie działa prawidłowo - kilka testowych telefonów wykonałem i jest ok. Prosze inne osoby z tym problemem o potwierdzenie. Edited July 28, 2014 by AntyS
Recommended Posts