misza84 Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 Mam Redmi 4x z Androidem 6.0.1 i MIUI 8.5.2.0. Ostatnio musiałem zadzwonić na 112 i nie mogłem się połączyć. Problem dotyczył wszystkich numerów alarmowych. Za każdym razem gdy wpisywałem 112 lub 999 miałem komunikat że numer jst niepoprawny. Zwróciłem uwagę, że przy próbie połączenia numer jest uzupełniany o prefiks +48 mimo, że go nie wpisałem. Rozwiązanie. Okazało się, że miałem te numery wpisane na karcie sim i na telefonie. Wpisane były bez +48. Wystarczyło usunąć numery alarmowe z listy kontaktów żeby zaczęły działać. Ciekawe jest jednak to, że soft telefonu automatycznie dodaje +48 do każdego numeru a jednocześnie nie daje możliwości zmiany tych ustawień. Powinno być jakies wykluczenie tej reguły dla numerów alarmowych lub opcja wyboru kiedy ma dodać a kiedy nie. Mieliście taki problem?
FromWP Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 1 godzinę temu, misza84 napisał: Ciekawe jest jednak to, że soft telefonu automatycznie dodaje +48 do każdego numeru a jednocześnie nie daje możliwości zmiany tych ustawień. Nie masz w menu telefonu, lokalizacjia opcji włączenia, lub wyłączenia automatycznego dodawania numeru kierunkowego kraju? 1
kamillm Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 @misza84 tak jak napisał kolega @FromWP wystarczy wyłączyć opcję jak poniżej: 1
misza84 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Opublikowano 12 Listopada 2017 Rzeczywiście jest takie ustawienie. Szukałem go przeklikując całe menu ale omijałem opcję "Aplikacje systemowe". Nie wydawało mi się pomocne. Mój błąd. Dzięki za pomoc. Co nie zmienia faktu, że domyślnie jest włączona opcja dodawania +48 do każdego numeru. Na co dzień nie stanowi to problemu i część użytkowników może nie być świadoma problemu jaki ich spotka przy próbie połączenia się z numerami alarmowymi. Zazwyczaj taka sytuacja jest nagła i stresująca. Każda minuta może mieć znaczenie. Oczywiście sytuacja taka występuje tylko gdy numery alarmowe są wpisane do kontaktów. Jednak ja sam ich sobie nie wpisałem, zapewne wpisał je operator lub były zapisane na telefonie. Dlatego uważam, że numery alarmowe powinny być jakoś chronione przed takimi niedopatrzeniami.
FromWP Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 9 minut temu, misza84 napisał: Szukałem go przeklikując całe menu ale omijałem opcję "Aplikacje systemowe". Do tych ustawień masz dostęp z poziomu dialera (telefonu), jak klikniesz w trzy kreseczki pojawia się menu zablokowanych numerów i ustawień. Operator mógł te numery dodać co najwyżej do karty SIM, a ty może skopiowałeś je do telefonu z SIM. Tylko dziwne że z prefixem nie działają, bo chyba powinny i tu jest jakiś błąd (ale raczej operatora nie Xiaomi).
misza84 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Opublikowano 12 Listopada 2017 1 godzinę temu, FromWP napisał: Do tych ustawień masz dostęp z poziomu dialera (telefonu), jak klikniesz w trzy kreseczki pojawia się menu zablokowanych numerów i ustawień. Dzięki za radę ale jedyne 3 kreseczki jakie mam (te po lewej pod ekranem) dają mi podgląd uruchomionych apek i nic więcej (kwestia ustawien?). Chyba że masz coś innego na myśli.
kamillm Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 @misza84 ustawienia w dialerze 1
misza84 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Opublikowano 12 Listopada 2017 Jakieś lagi mnie dopadły rzeczywiście, dzięki. kilka razy tam zaglądałem ale nigdy nie zwróciłem uwagi na ten kod kraju. W takim razie pytanie czy u was działa numer +48112? Ja mam play ale zazwyczaj korzystam z roamingu najczęściej plusa.
FromWP Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 2 minuty temu, misza84 napisał: W takim razie pytanie czy u was działa numer +48112? Ja mam play ale zazwyczaj korzystam z roamingu najczęściej plusa. Sprawdziłem, niestety nie działa, "numer nie poprawny". A co do klawiszy funkcyjnych (tych pod ekranem) to najlepiej sobie ustawić żeby te trzy kreseczki (lewy dolny funkcyjny) zawsze uruchamiał menu.
kamillm Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi