Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Zakupiłam telefon Redmi 4X dwa dni temu. Mam kartę pamięci 16gb, na której wykorzystanych jest 5gb danych. Gdy włożyłam ją do telefonu zawiesił się, dane wgrywały się dwie godziny, wywalało mnie z galerii i telefon chodził jak mój 3 letni sony Xd Ktoś może sie domyśla, gdzie leży problem? Ponadto zdążyłam do tej pory ściągnąć 2 aplikacje, a telefon zaciął mi się już 2 razy. Uważam, że to za krótki okres używania na takie niespodzianki:/ Co mam zrobić?

Edytowane przez Weronikaxx9059
Opublikowano (edytowane)

Mam to samo, po wsadzeniu karty w tackę, telefon się nie chce się włączyć a gdy się włączy to się zacina i wyłącza. Nie wykrywa mi karty SD. Czy to wina karty czy telefonu?

Edit:

U mnie problemem okazała się wadliwa karta SD, pomimo wcześniejszego jej sformatowania i poprawnego działania w innym telefonie. Po wymianie karty wszystko działa jak należy.

Edytowane przez Valdo
rozwiązanie problemu
  • kamillm zmienił(a) tytuł na Redmi 4X problem z kartą pamięci, zawieszanie się telefonu
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich,

Tak jak w piosence "zielono mi....." tak ja mam z  tą techniką......

Zakładam, że są osoby, które mi pomogą  w  systemie "jak krowie na pastwisku" ;-)

Zaplanowałem filmowanie za pomocą Redmi 4x w rozdzielczości 1080p. Kupiłem kartę 128Gb. Została sformatowana do fat32. Włożona do redmi, system ją zobaczył i obliczył całkowitą pojemność pamięci telefonu - podając wartość np. 145Gg. Chciałem sprawdzić jak będą zapisywane pliki filmowe, zdjęcia, gdy zabraknie pamięci wewnętrznej. W tym celu ściągałem z neta pliki filmowe aby zapełnić pamięć wewnętrzną na max. Gdy to uzyskałem i uruchomiłem aparat, nie można było zrobić ani zdjęcia ani filmu - czarny ekran podglądu i nie funkcjonujące przyciski oraz wyświetlany komunikat "włóż kartę sd przed użyciem aparatu"  - aplikacja nie reaguje. Tak jak wspomniałem karta jest i system ją widzi, podając całkowitą pojemność. Na karcie nie udało mi się nic zapisać, bo nie mogę (nie potrafię) ustalić ścieżki zapisu.

Co muszę zrobić aby funkcjonowanie tego "diabła"  było tak jak sobie wyobraziłem tj. Na karcie zaplanowałem rejestrację zdjęć i filmów. Inne rzeczy zapisywane byłyby w pamięci wewnętrznej.

Telefon redmi 4x,  android 6.0.1MMB29M,    Pamięć ram  3GB,  Pamięć wewn. 32GB,  MIUI   Global 8.5  stabilna 8.5.2.0. (MAMMIED)

Pozdrawiam

au

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Guralej napisał:

Co muszę zrobić aby funkcjonowanie tego "diabła"  było tak jak sobie wyobraziłem

Nic prostszego. Wchodzisz w ustawienia, pamięć, ustawienia nośnika danych i tam wybierasz gdzie mają się domyślnie zapisywać zdjęcia i filmy. Tylko twój eksperyment mógł spowodować powstanie błędów na karcie, i w pamięci wewnętrznej. Android nie chce działać bez wolnej pamięci, nie tylko ram, ale też systemowej. Musisz zwolnić pamięć wewnętrzną. Sam ten test wymyśliłeś?

Edytowane przez FromWP
Opublikowano

Witam,  FromWP

Sprawdziłem ustawienia nośnika danych i mam tak:

kopia zapasowa   pamięć zewnętrzna (nie wiem czy dobrze ?)

aparat                     pamięć zewnętrzna

galeria                     pamięć zewnętrzna

motywy                  pamięć wewnętrzna

muzyka                   pamięć zewnętrzna

Karta sd była formatowana w telefonie  i system ją widzi.

Zaraz będę stosował poradę:

1 wykasuję wszystkie filmy.

2 sprawdzę aparat, czy będzie funkcjonował i gdzie zapisze pliki.

Ten test ja wymyśliłem, gdyż założyłem działanie nagrywania jak w  kamerze cyfrowej.

Teraz widzę mój błąd, ale nie do końca jestem przekonany, gdyż pamięć wewnętrzna nie była zapełniona do zera, zostawiłem ok  800MB wolnej pamięci.

Próbowałem zrobić najpierw zdjęcia i już pokazało się ogłoszenie o podłączeniu karty sd mimo, że była.  Z próbnym klipem filmowym to samo.

I tak jest do tej chwili, nawet po oczyszczeniu z filmów pamięci wewnętrznej zresetowałem telefon.  Teraz wolna pamięć wynosi 21,71GB. i jest to samo z aparatem.

Wyskoczyły takie informacje jak w załączniku, zdjęcie zgłoś błąd - to jest tylko pierwsza strona. :shock:

AU

IMG_20171218_201625_HDR.jpgIMG_20171218_201552_HDR.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Guralej napisał:

Wyskoczyły takie informacje jak w załączniku.

Wywala się aplikacja aparatu, ale czy to wina karty SD, wątpię. Ustaw w tych ustawieniach pamięci żeby aparat zapisywał w pamięci wewnętrznej i spróbuj czy wtedy działa. Można jeszcze spróbować wyczyścić dane aplikacji aparat, może pomoże. Ustawienia, zainstalowane aplikacje, aparat, wyczyść wszystko.

• kamillm zmienił(a) tytuł na Problem z kartą pamięci, zawieszanie się telefonu/aplikacji
  • kamillm odblokował(a) ten temat
Opublikowano
1 minutę temu, kamillm napisał:

@Guralej powiedz jeszcze jaki masz soft?

Podał, ma niby najnowszy (jest już nowszy, ale trzeba ręcznie pobrać, albo zmienić region np na GB) global stable: Global 8.5  stabilna 8.5.2.0. (MAMMIED)

Opublikowano

Na razie wyczyszczać wszystkich aplikacji nie chcę, zostawię to na ostateczność.

Ale coś jest z tymi kartami SD. Mam dwa telefony: redmi 3s  oraz redmi 4x. Do obydwu kupiłem karty Sd 128GB. Sformatowane są do FAT32 i telefony zobaczyły karty.

I tu ciekawostka . redmi 3s       pokazuje np.  4,65GB wolnej pamięci wewnętrznej , a karta sd  134GB ???

redmi 4x       pokazuje  np. 21,70GB wolnej pamięci wewnętrznej, a karta sd  132GB  ???

Nie wiem skąd te wyższe wartości kart od nominału (128GB), powinno być chyba mniej. Może to wynika  z przeliczanie pojemności przez system telefonu.

Teraz próby z redmi 3s (żony) : aparat działa, ustawienia zapisu czyli nośnika danych;

kopia zapasowa   pamięć zewnętrzna

aparat                     pamięć zewnętrzna

galeria                     pamięć zewnętrzna

motywy                  pamięć wewnętrzna

muzyka                   pamięć zewnętrzna

Robię zdjęcia , krótkie klipy filmowe - a ta franca zapisuje zdjęcia w galerii,  filmy w katalogu video  W PAMIĘCI WEWNĘTRZNEJ !! Tak samo jak w redmi 4x .

W obydwu telefonach nie są obsługiwane karty SD. Były formatowane w telefonie, włączane , wyłączane system pokazuje, że są puste nie zapisane. (mają jakieś tylko chyba pliki systemowe) Wniosek Karty są martwe.

Nasuwa mi się pytanie: czy mimo tego przypadku obie karty są złe, czy te telefony na pewno obsługują taką pojemność,  czy np. większa pojemność karty ponad 128GB automatycznie blokuje ją system.

Sprawdzę na mniejszej pojemności karty.

Opublikowano
7 godzin temu, Guralej napisał:

Na razie wyczyszczać wszystkich aplikacji nie chcę,

Nie czyść wszystkich aplikacji a tylko dane aparatu. Ewentualnie możesz zobaczyć jak będzie to wyglądało z inna aplikacją do aparatu.

7 godzin temu, Guralej napisał:

Sprawdzę na mniejszej pojemności karty.

R4X obsługuje karty do 128 GB.

Najpierw sprawdź chociażby na komputerze czy można bez problemu nagrywać coś na kartę jeśli tak szukaj problemu z telefonem nie z kartą. Gdybyś miał xiaomi.eu szukałbym problemu z uprawnieniami SELinux ale nie masz więc u Ciebie to odpada. Ewentualnie może być to jeszcze problem z blokadą zapisu na kartach SD w androidzie 4.4 i wyżej, ale musiałby to ktoś sprawdzić z Global ROMem jak to u niego wygląda. Ja u siebie mam xiaomi.eu, więc nie sprawdzę. 

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

Kamillm, zrobiłem tak jak proponowałeś;

-  katalog ze zdjęciami i filmami pusty

-  w ustawieniach aparatu przywróciłem  domyślne

-  zresetowałem telefon

-  i okazał się cud ,  działa aparat poprawnie robi zdjęcia i filmy, zapisuje w pamięci wewnętrznej.

następnie wszedłem  ponownie w ustawienia aparatu i włączyłem opcję - zapisz na karcie SD.

ten manewr powoduje wyświetlanie komunikatu "włóż kartę SD do aparatu" ( ona jest aktywna w aparacie) i totalnie  blokuje oraz zawiesza

aplikację. Nie wykonuje zdjęć i filmów, a zachowanie tak jak opisywałem wcześniej.

Jedno jest już pewne - system głupieje przy tych kartach, więc będziemy szukać dalej przyczyn kłopotu.  

Karty przed włożeniem do aparatów były sprawdzane na kompie, formatowane i wykonane próbne zapisy klipów filmowych i zdjęć . Było ok.

Ale powrócę jeszcze raz do tego procesu.

Czy na pewno taka pojemność 128GB (132GB, 134GB) jest obsługiwana przez system ?

xxxxxxxxxxxxxxx

Dalsze obserwacje dwóch telefonów;

w redmi 4x włączenie opcji  - zapisz na karcie SD -  psuje aplikację "aparat"

w redmi 3s        ----"-------                    ------"------------      -    nie psuje aplikacji i wykonuje zdjęcia oraz filmy tylko zapisuje w pamięci wewnętrznej.

następnie wyjąłem kartę  SD  128GB z redmi 3s i włożyłem sprawdzoną kartę 8 GB . Sytuacja pozostała bez zmian - robi zdjęcia i filmy tylko zapisuje po staremu tj. w pamięci wewnętrznej.

Wniosek; brak zapisów na kartach SD nie zależy od ich pojemności.

Nie pisałem ,że redmi 3s ma soft Global 8.5l  stabilna  8.5.4.0 (MALMIED)

Edytowane przez Guralej
Opublikowano
1 godzinę temu, Guralej napisał:

Jedno jest już pewne - system głupieje przy tych kartach, więc będziemy szukać dalej przyczyn kłopotu. 

W takim razie zobacz z kartą o jakiejś mniejszej pojemności.

1 godzinę temu, Guralej napisał:

Czy na pewno taka pojemność 128GB (132GB, 134GB) jest obsługiwana przez system ?

Tak 128 GB powinno być bez problemu obsługiwane. Dziwne jest tak jak już wspomniałeś wcześniej, że system pokazuje większą pojemność. Możesz podać dokładnego producenta oraz model karty SD?

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem tanie 2 podróbki, ze względów finansowych bo przy tych pojemnościach to duuuuużo kasy. Na tych kartach malują co chcą. 

Przy zakupie informowałem o ich sprawdzeniu. Pierwszą kupiłem jest dobra, drugą jak kupiłem  - złom (oddał kasę), trzecią jak kupiłem dobra.

Jeden feler z tymi kartami, to słabe parametry, ale za te pieniądze (jedna 35zł, druga 80zł) nie wybrzydzam. Nawet ta droższa jest wolniejsza od tańszej.

Fakt pracują w kompie prawidłowo.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Namordowałem się z tymi telefonami (dwoma) aby ustalić jak to się zapisuje na tych kartach. dzięki temu, że mam dwa sprawdzałem i ustaliłem;

Redmi 3s  - pracuje prawidłowo z kartą SD. Ustawienia zrobione są w kierunku zapisu na kartę SD w aparacie jak i pamięci - >nośnik danych.

Zdjęcia i filmy oglądać można w galerii.  Ogląda się tu pliki zdjęć i filmów zarówno z pamięci wewnętrznej jak i karty SD, żeby dowiedzieć się gdzie jest zapisany plik to ja wszedłem w szczegóły pliku i  w ścieżce zapisu jest słowo  -> /emulated/ zapisany jest w pamięci wewnętrznej, brak tego słowa karta SD . (opis ogólnie). 

Redmi 4x   aplikacja "aparat" nie pracuje prawidłowo. Jest tak jak było tzn żąda włożenia karty SD. Ustawienia są zrobione na zapis na karcie jak w redmi 3s

Testowałem  telefon pod względem instalacji karty SD, redmi 3s pracował prawidłowo więc wziąłem kartę i sprawdziłem co na niej jest:   były cztery katalogi -> android,  dcim, ........, miui. Zrobiłem założenie , że system telefonu po włożeniu czystej karty tworzy te katalogi i tak jest. Zrobiłem zdjęcia i klip, sprawdziłem kartę i utworzone zostały te katalogi.i aparat pracował dobrze. 

Natomiast  w drugim telefonie karta sprawna ,  nie było zapisanych na niej tych katalogów, czyli redmi 4x nie utworzył automatycznie na karcie katalogów. I dlatego robiąc zdjęcia aplikacja nie widzi właściwych katalogów na karcie i żąda włożenia karty SD. 

Pytanie ---> co jest powodem , że system telefonu nie tworzy automatycznie na karcie tych katalogów ? Jak zaradzić temu ?

Zapisałem na próbę plik filmowy z kompa na tej karcie i w galerii nie widać go, natomiast można odtworzyć w katalogu video przez Eksplorera.

Ale się napisałem, prawie jak pisarz .....:-D

Edytowane przez Guralej
Opublikowano
8 minut temu, Guralej napisał:

Ale się napisałem, prawie jak pisarz .....:-D

Powoli odkrywasz Amerykę. Te eksperymenty z zapełnieniem wewnętrznej pamięci w 4x i używanie zwalonej karty SD mogły trochę namieszać. Możliwe też że uprawnienia do karty SD nie są prawidłowe. Pisałem wcześniej żebyś usunął dane aparatu, ale chyba nie zrozumiałeś i odpisałeś że resetowanie do ustawień fabrycznych to ostateczność, a to nie to samo. Sprawdzałem na 4x na takim samym romie jak masz i nowszym z Androidem 7.1 wszystko działa prawidłowo bez dodatkowej zabawy. Te tanie podróbki to wyrzucone pieniądze. Zawsze będziesz miał z ich powodu problemy, nie tylko z odczytem czy zapisem, ale ogólnie z działaniem telefonu. Jak nie w tym momencie to za chwilę. Producenci podróbek potrafią działać cuda i zrobić np tak, że karta o pojemności 4Gb będzie się przedstawiała jak 128Gb, ale oczywiście jak zadziała to tylko przez chwilę.

Opublikowano

Witam FromWP,

7 minut temu, FromWP napisał:

Te eksperymenty z zapełnieniem wewnętrznej pamięci w 4x 

Tutaj przyznaję, że coś mogło się stać, ale analizując to co robiłem, chyba nie spowodowało takich kłopotów. Bez karty aparat pracuje prawidłowo,  a jak jest karta to pokazuje abym włożył karte sd. --  ale ona jest i system ją widzi. Tak jak pisałeś usunąłem dane aparatu,  zresetowałem. Ale problem z kartą pozostał.

Zaraz zrobię próbę z inną dobrą kartą i zobaczymy czy ta aktualna 128GB jest zwalona czy nie.

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie,

Eureka !! na drugiej karcie działa prawidłowo,

Wniosek ;  Karta 128GB w kompie dobra , zapisuje pliki i odtwarza dobrze,  następnie telefon ją widzi i akceptuje jako sprawną, była w telefonie czyszczona i formatowana, ale aparat jej nie widzi !! i żąda aby włożyć kartę SD. czyli niby dobra , a złom.

Co za pech !

Dziękuję wszystkim za pomoc i  cierpliwość w czytaniu moich problemów 

Edytowane przez Guralej
Opublikowano

@Guralej unikaj tanich podróbek jeśli chodzi o karty SD bo tak jak napisał @FromWP mogą powodować wiele różnych problemów i lepiej ich nie wsadzać do urządzeń.

Na przyszłość proszę używaj edycji posta jeśli chcesz coś dodać, to już nie pierwszy raz gdy piszesz jeden post pod drugim....

Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.

• kamillm zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...