Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Nie znalazłem rozwiązania na tym forum, więc pytam, czy ktoś ma ten sam problem co ja.

Mam redmi 3s z MIUI 9 Global 7.9.22 beta. Po aktualizacji zaczął mi wyskakiwać co jakiś czas (kilka godzin) komunikat, że Direct Service żąda dostępu do połączeń telefonicznych. Szukałem informacji, co to za program, ale niczego nie znalazłem. Nie mogę go też odinstalować, wymuszam zatrzymanie, ale po jakimś czasie sam się włącza. Czy dla absolutnego amatora jak ja jest jakiś prosty sposób na pozbycie się tego programu, względnie powrót do poprzedniej wersji MIUI? Czy też może pozwolić na dostęp do połączeń? Jeśli nie jest to jakaś "aktywna" aplikacja, to może jest to jakieś rozwiązanie...

Opublikowano

Wiadomo, że to aplikacja Xiaomi i jest również w romach eu, ale co ona robi i po co chce uprawnień do połączeń nie wiadomo. Też ją mam, ale nie żada uprawnień. Domyślnie ma nadane bardzo dużo różnych uprawnień, o które nie musi pytać. Można ją nawet pobrać z apkmirror, ale tam też nie ma informacji czemu to służy.

Opublikowano

Dowiedziałem się tylko że jest to niby jakieś multiplatformowe wspomaganie rozwoju aplikacji i gier. Długo mi to nie wyskakiwało ale jak w końcu się pojawiło to dałem poprostu na odmów dostępu do telefonu zaznaczając żeby więcej nie pytał. Wg. mnie to następny wynalazek zbierający informacje o użytkownikach.

Opublikowano
5 minut temu, tor napisał:

Dowiedziałem się tylko że jest to niby jakieś multiplatformowe wspomaganie rozwoju aplikacji i gier. Długo mi to nie wyskakiwało ale jak w końcu się pojawiło to dałem poprostu na odmów dostępu do telefonu zaznaczając żeby więcej nie pytał. Wg. mnie to następny wynalazek zbierający informacje o użytkownikach.

A masz jakieś gry? Może to jest klucz do zapytań. Ja nie mam żadnych, wymusiłem zatrzymanie, nie woła o nic. Podobno można odinstalować bez skutków ubocznych (root, albo komendy adb shell).

Opublikowano (edytowane)

Też odmawiałem z opcją zapamiętania, ale niestety nic się nie zmienia. Czasami jest do zaznaczenia okienko zapamiętaj, czasami go nawet nie ma. Co do gier, to mam wciąż ten sam zestaw, więc raczej nie jest to przyczyna. Problem pojawił się dwa dni temu mniej więcej, chyba po ostatniej aktualizacji. Miałem ustawioną automatyczną aktualizację.

W sumie to nie jest to strasznie uciążliwe, nie korzystam z telefonu non-stop, ale nie spodobało mi się to, że przerwało mi jakąś aplikację czy Chrome, żeby się wyświetlić. Przy działającej nawigacji to dość nieprzyjemna koncepcja.

Edytowane przez Pawelson
Opublikowano

@FromWP

Mam tylko jedną grę. Nie zawracam sobie tym już głowy bo odkąd odmówiłem dostępu mam spokój z tym. Mam global miui 9, na nim nie bawię się w twrp, root itp. ze względu na to że wolę bezproblemowe aktualizacje. Na globalu nie mam absolutnie żadnych fc, zwiech, craschów, tu też nie ma mowy że system się niezaktualizuje poprawnie czy nie wstanie po tym. Nie wiem czy w ogóle będę chciał wrócić na eu z tego co czytam. Prędzej chyba znowu jakiegoś "custom nougat" przetestuję, ba...może nawet Oreo bo dużo mu już nie brakuje żeby ruszył jako stabilna wersja. Wracając do tematu, ten cały direct service nie jest niczym takim czym należałoby się przejmować.

Opublikowano
4 godziny temu, tor napisał:

Wracając do tematu, ten cały direct service nie jest niczym takim czym należałoby się przejmować.

Oprócz tego że ma dużo uprawnień łącznie z nagrywaniem dźwięku, dostępem do pamięci, kontaktów, aktywności w sieci itd, to nie. Możliwe że nie ma w tym nic złego i ma służyć rozwojowi jakichś usług, gier czy ogólnie poprawie Miui. Takie dane mogą też służyć personalizacji reklam (mam to wyłączone, łącznie z innymi możliwymi do wyłączenia ustawieniami prywatności). Po prostu lepiej było by wiedzieć o co chodzi z tym czymś.

Opublikowano

Nie wiem, czy powinienem się tym przejmować, jednak w przeciwieństwie do innych wypowiadających się tu ja nie mam opcji odmowy z zapamiętaniem wyboru, tzn. mam, ale mimo wyboru zapamiętania odmowy i tak mi się później włączają te same pytania. I gdybym dał tej aplikacji dostęp do połączeń, być może problem by się skończył, ale dawno temu miałem telefon z ciekawą usterką - sam dzwonił pod losowe numery z książki telefonicznej. Czasami do kogoś z rodziny o północy, kilka razy na policję :) Nie chciałbym, żeby sytuacja się powtórzyła. Z drugiej strony wyłączanie aktualnie działającej aplikacji, żeby wyświetlić komunikat o żądaniu dostępu do połączeń jest wkurzające.

Na ten moment od ostatniego wyświetlenia komunikatu minęło już ok. 16 godzin i cisza. Nie wiem, czy sytuacja się jakoś unormowała, ale raczej nie - nic przez ten czas specjalnego nie zrobiłem. Nic się też nie aktualizowało.

Opublikowano (edytowane)

Generalnie można jeszcze ograniczyć tej usłudze użycie danych, taka opcja jest w systemie, u mnie widzę nic nie wysyła puki co ale powyłączałem co się dało.

Dla tych co nie wiedzą:

Panel sterowania - Użycie danych - Ogranicz użycie danych - zakładka "Systemowe" odhaczamy "Direct Service", następnie klikamy w niego, przewijamy okno w dół - wyłączamy "Włącz dane w tle". Tak jak poniżej.

Screenshot_2017-09-26-13-15-56-955_com.miui.securitycenter.pngScreenshot_2017-09-26-13-17-54-746_com.miui.securitycenter.png

W ustawieniach - Zainstalowane - znajdujemy "Direct Service", klikamy go i wyłączamy wszystkie uprawnienia:

Screenshot_2017-09-26-13-23-15-529_com.google.android.packageinstaller.png

Edytowane przez tor
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...