m4g1k Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 Czołem! Posiadam Xiaomi Redmi 4 Pro od Goldway'a. To chyba ostatni raz, kiedy kupiłem telefon z Chin, choć wcześniejsze lenovo sobie bardzo chwaliłem... Kilka tygodni po kupnie po raz pierwszy zawiesiły mi się przyciski power i vol- - po prostu nie mogłem zablokować ani wyłączyć telefonu, ściszanie to mały pikuś przy tym. Wyładowałem telefon i wstał bez problemu, działając w pełni. Taki problem pojawiał się co kilka tygodni. Pewnego dnia pojawił się inny problem - przerywane łączenie USB. Za pierwszym razem zdarzyło się to pierwszego dnia wakacji we Włoszech. Miałem problem, ale po 3 dniach bez niego podłączyłem go i... zaczął ładować się i działać normalnie. Powtórzyło się to wczoraj. Telefon chwile wykrywa podłączenie, pojawia się logo MI, bateria, po czym wszystko znika, wibracja, logo MI, i tak w kółko. To samo na każdym kablu i przy przyłączeniu do komputera. Przy tym inne telefony na tych kablach/ładowarkach działają normalnie. Sprawdzanych kilka kabli i wiele ładowarek. Kombinując - zawiesza się na wejściu do fastboot, potrafi chwilę dłużej podładować do 1% i odpalić się normalnie, a potem jest jak na filmie poniżej. Nigdy go w tym stanie nie zostawiałem na dłużej, boję się o baterię. Telefon ma pół roku bez tygodnia. Do Chin nie chcę go na gwarancje wysyłać, bo wydaje się to sprawą softu (a przy powrocie mogą znów naliczyć mi VAT...). Mam nadzieję, że tym razem znowu wstanie po kilku dniach, tym niemniej proszę Was o pomoc. Może ktoś się spotkał z taką sytuacją, zna proste (bądź trudniejsze) rozwiązanie? A jak zmiana softu, to opcja z czy bez odblokowania bootloadera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kdokamil Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 (edited) Miałem identyczne objawy. Port USB do wymiany. Podobna częsta przypadłość w redmi4pro. Też myślałem ze to soft, nawet udało mi się zainstalować miui.eu jakoś ale nie pomogło. ps. Jak masz problem ze złączem to możesz próbować w momencie gdy będzie łączył wgrać recovery a potem system z karty sd. Ale oczywiscie na swoje ryzyko to robisz bo jak ci rozłączy podczas fleszowania to może być problem. Dlaczego tak? recovery wgryw a się szybciej niż system wieć to minimalizuje ryzyko, ale szczerze wątpię czy to i tak pomoże. Edited September 23, 2017 by kdokamil Link to comment Share on other sites More sharing options...
SperQu Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 Na początek daj screena z informacji o telefonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4g1k Posted September 23, 2017 Author Share Posted September 23, 2017 Jak już za kilka dni może połączy, to wtedy spróbuję z softem. W innym wypadku wymiana portu pewnie. No ale w takim razie te przyciski zawieszające się (zapomniałem dodać! Gdy przestają działać przyciski, przestaje też działać port AUX) nie są powiązane z usterką USB? Ja bym to łączył. Spotkałem się nawet z opinią, że może to być i płyta główna... @SperQu, chciałbym, ale nie mam dostępu do telefonu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts