Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam dylemat jak w temacie, dokładnie chodzi mi o wybór pomiędzy dwoma modelami Lenovo: y510p i y50. Zastanawiam się czy czekać na y50, czy brać y510p z i7, Geforce gt755m w SLI i 16GB ramu? Komputerek chciałbym mieć na dłuższy czas, głównie do zwykłego użytkowania i czasami pograć w gry (nie takie stare np. Battlefield 3). Może ktoś ma y510, i mógłby się wypowiedzieć na ten temat? Laptopa mieć muszę, stacjonarka odpada. Z góry dziękuje za wszelkie opinie :)

Opublikowano

Sam mam z500 z GF645 i jak na razie wszystkie najnowsze gry dają radę bez problemu, ze swojej strony polecam ci Y580 z GTX660, karta może starsza ale wydajnościowo dorównuje i podejrzewam  że cenowo będzie atrakcyjniejsza oferta, nowość Y50 będzie na początek drogi.

A I7 się grzeje dość mocno

Opublikowano

O jakiej kwocie mówimy?

Wysłane z Redmi Note

Właśnie, dobrze byłoby wiedzieć jaki przedział cenowy. Ale sądząc po podmiotach dylematów, to stawiałbym jakieś 3k-3,5k. W tej cenie możesz dostać MSI GE60 w różnych konfiguracjach - sprzedawany bez systemu. Jeśli jesteś studentem z dostępem do MSDNAA, to po co przepłacać :)

Sam niedawno kupiłem taki, ale nie mam o nim jeszcze wyrobionego zdania. W moim przypadku również y510p wchodził w grę, ale wybrałem MSI.

Lenovo y510p ma fajny bajer z Ultrabay, ale jednak wybrałem MSI.

Opublikowano (edytowane)

Wybaczcie że nie podałem ile mam na to kasy... do 4 tysięcy. O MSI słyszałem opinie że mają bardzo słabe chłodzenie, więc raczej odpada. System mam, więc lapka będę kupował bez :) Chciałbym coś, co wytrzyma kilka lat i będzie miało jakąś sensowną wydajność. Patrzyłem ceny y50, jest już dostępny za 1159$ tylko że to ze stanów...

Edytowane przez MasaMasen
Opublikowano

Do 4 tysięcy, nie pograsz sobie w najnowsze gry w przynajmniej średnich detalach.

Ja o MSI tez słyszałem ale o chłodzeniu w kartach graficznych (często siadają wentylatory).

Ja w domu mam jakiegoś z I5 oraz geforce 640M, nie ma gry.

MIUI_V5/N5

Opublikowano

Akurat detale czy rozdzielczość to tam kit (może dziwny jestem ale dla mnie 1366x768 jest w zupełności wystarczające). Byle działało płynnie i żeby lapek wytrzymał tak ze 3 lata. Dlatego mam dylemat nad y510p, bo co dwie grzałki to nie jedna... 

Opublikowano (edytowane)

Za 4K kupisz Msi Apache Pro z i7, gtx 860.

Ale jeśli ma być głównie do gier to dozbieraj kasy na jakieś Clevo.

A te dwie grzałki jak piszesz są słabsze od gtx860.

Wysłane z Redmi Note

Edytowane przez sleyoo
Opublikowano

Ja sam korzystam z Lenovo Y580 i7,16gb ram, GTX660 jedyne co zrobiłem to dolozylem ssd i szczerze z ręką na sercu mogę powiedzieć że jak dla mnie rakieta, mam od 1,5 roku i myślę że spokojnie posłuży jeszcze kilka lat.

Wysłane z mojego MI 3W

Opublikowano

Tylko... skoro wydajecie 4k na laptopa z super grafiką to nie lepiej wybrać coś z porządną rozdzielczością?

Jaki sens jest mieć GTXa a w lapku marne 1366?

Szkoda, że obecnie jest mały wybór laptopów z lepszą rozdziałką. 

Tez kiedyś myślałem, że 1280x800 wystarczy. Ale od 2 lat mam Lenovo T500 z 1680x1050 i naprawdę komfortowo się pracuje.

Laptopa kupiłem za 1000 zł, za drugie 1000 wymieniłem SSD, ram na 8GB i procesor na P9800 i więcej mi nie trzeba.

Lenovo są dobre jednak raczej do pracy. Bo w tych cenach to znajdziemy właśnie takie MSI o lepszych parametrach i z rozdziałką full HD. Aż się zdziwiłem jak za 5000 można mieć T540p z grafiką intela i rozdziałką 1300... Chyba, że to komputronik ma takie dziwne ceny.

Opublikowano (edytowane)

Za 4K kupisz Msi Apache Pro z i7, gtx 860.

Ale jeśli ma być głównie do gier to dozbieraj kasy na jakieś Clevo.

A te dwie grzałki jak piszesz są słabsze od gtx860.

Wysłane z Redmi Note

Właśnie wiem, dlatego mam dylemat. Nie ma być głównie do gier, to raczej okazjonalnie.

Mógłby ktoś napisać, jak sprawuje się chłodzenie w MSI-kach? Niezbyt ciekawych opinii się o tym naczytałem...

Opublikowano

Tak seria 60 jest też głośna

Wysłane z mojego MI 3W

Dzięki :) 

Mam jeszcze jedno pytanie: miał ktoś może styczność z GT755m SLI albo ogólnie z SLI i mógłby mi powiedzieć jak to się spisuje?

Opublikowano

Bardziej chodzi mi o to, żeby komputerek się nie zagotował czy spalił, a słyszałem że MSI ma z tym spore problemy.

Chyba niedostatecznie określiłeś swoje wymagania wobec laptopa, którego chcesz kupić. Myślę, że będzie bardzo cięzko dostać laptopa z wydajnym GPU, które nie osiąga w stresie 70 stopni Celsjusza. Oczywiście możesz zainwestować w dodatkowe chłodzenie poprzez Ultrabay w Lenovo, ale to nadal będzie chłodzenie aktywne, a nie pasywne. I będziesz je słyszał tak czy inaczej. Kwestia tego, jak wydajnie będzie ono schładzać GPU, które osiągnie już tą temperaturę "wrzenia". A ta wydajność dla zwykłego zjadacza chleba mierzona jest w czasie, jaki jest potrzebny, aby laptop sie "uciszył". Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.

Właśnie wiem, dlatego mam dylemat. Nie ma być głównie do gier, to raczej okazjonalnie.

Fakt masz dylemat. Z jednej strony chcesz laptopa do gier, a z drugiej nie chcesz zaakceptować konsekwencji jakie to ze sobą niesie :)

Popieram to co napisał Acid, dodając tylko, że jeśli będziesz programował/modelował/projektował to masz dwa wyjścia aby zapewnić sobie komfortową pracę. Albo  FHD w laptopie, albo zewnętrzny monitor FHD. A jeszcze lepiej dwa!:). Uwierz mi, na 1280x800 czy 1366x768 w Visual Studio, Keilu, AutoCADzie, Catii czy innym Solid Works'ie nie pracuje się najlepiej :)

Opublikowano (edytowane)

@piotrekp

Co do programów to niewątpie, nie miałem jeszcze doczynienia a niedługo będę więc dobrze wiedzieć, dzięki za podpowiedź :)

Z tym grzaniem się nie chodzi mi o to żeby to miało hiper super mega wydajność i 20 stopni w największym stresie bo wiem że tak się nie da. Chodzi mi o to, (dokładnie w y510p z SLI jeżeli już miałbym go kupić to tylko tą wersję) że na pewno w stresie będzie to miało bardzo wysokie temperatury i martwię się czy nic się z tym nie stanie, chciałbym żeby ten komputer wytrzymał mi kilka lat. To że procesor czy GPU się nagrzewają do jakiś 70-80 stopni przy np. graniu jest dla mnie jak najbardziej zrozumiałe. Tak samo jak rozumiem że wiatraki też bezgłośne nie są, to mi nie przeszkadza że będą warczeć. Co do tego dylematu to wyciągnąłeś zdanie z kontekstu - mam dylemat, ale co lepiej kupić: GT755m SLI czy GTX860m. 

Opublikowano

Kupując komputer postaw na grafikę i rozdzielczość wyświetlacza. 

Jeśli w bedziesz miał szansę wziąć coś porządnego czyli od 1600 wzwyż kosztem SLI to lepiej tak.

Po 2 latach skończy się gwarancja to sobie wtedy zobaczysz czy może trzeba wymienić procesor.

Moim zdaniem najważniejsze w laptopie to: rozdzielczość, dysk SSD i ewentualnie grafika jak chcesz grać. 

Matrycy i grafiki umówmy się, że nie wymienisz. Ale procesor i ewentualnie dodanie ram to tak. 

Sprawdź czy po prostu nie lepiej wziąć mniej RAM i może gorszy procesor kosztem lepszej matrycy i ewentualnie grafiki.

Opublikowano

@Acid

Obydwa (y510p i y50) mają matryce Full HD i i7, tak samo jak np. MSI GE60. Wszystkie są w moim zasięgu, właśnie z takimi prockami i matrycami. Z tą rozdzielczością to racja - do pracy ustawie FHD i będzie dobrze, a do gier zawsze można zmniejszyć :) Ciekawi mnie jeszcze sprawa z tym SLI, jak to w parktyce lata bo zdania na ten temat są różne...

Opublikowano (edytowane)

@Lucas

Też jestem tego zdania (y50 rozwala mnie wyglądem...) ale będę jeszcze kminił :) jak kupie to napiszę co wybrałem. Btw. wielkie dzięki wszystkim za wypowiedzi, pomogliście i to sporo :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja ogólnie nie polecam Lenovo, ponieważ one mają coś takiego jak whitelist, czyli z poziomu biosu zablokowaną wymianę elementów. Jedynie dysk i ram można wymienić. Sam kupiłem Lenovo i miał moduł wifi intela, który chodził tragicznie. Postanowiłem wymienić na qualcomma, ale no właśnie jest zablokowane. Musiałem crakować biosa i dopiero wtedy wymiana. Tylko samo crakowanie wiąże się z dużym ryzykiem bo jak coś pójdzie nie tak to siada bios.

Opublikowano (edytowane)

@Tosshi

Wow, o takich cudach jeszcze nie słyszałem... No to dałeś mi teraz kolejny dylemat :)

Opublikowano (edytowane)

@Tosshi

Wow, o takich cudach jeszcze nie słyszałem... No to dałeś mi teraz kolejny dylemat :)

Dwie firmy mają coś takiego jak whitelist, to jest Hp i Lenovo, jeszcze niektóre modele Dell mają. Jak kupisz: Msi, Asus, Acer czy Sony, tam czegoś takiego nie ma. Jeżeli mi ktoś nie wierzy to niech poczyta na internecie. Ja sam byłem w szoku, że coś takiego jest, bo też nie wiedziałem. Mogę dać ci tylko jedną rade przy kupnie laptopa, zwracaj uwagę jaki siedzi moduł wifi, jak intel to nie kupuj bo będziesz miał problemy. U mnie to wyglądało tak, siedzę sobie na necie, nagle zrywa mi połączenie. O tako sobie zrywa, dobra się połączy, internet działa i nagle z 4 kresek wifi spada mi na 1 i internet nie działa. Robię test łącza 50 kb ściąganie, wyłączam wifi i włączam ponownie, internet działa normalnie. Najfajniejsze jest to, że nawet laptopa o milimetr nie przesunąłem a coś takiego zdarzało się co kilka minut. W końcu szlak mnie trafił i wymieniłem ten moduł na qualcomm atheros i wszystko działa tak jak powinno.

Edytowane przez tosshi2
Opublikowano

No ale wątpię byś wymieniał moduł WiFi. Szczególnie, że gdybyś miał jakiekolwiek problemy to zawsze gwarancja jest.

Natomiast jest więcej dowodów na ten whitelist? I jeszcze jakie elementy? Ja pół starego T500 wymieniłem. Nawet procesor wymieniłem na ten, którego nie było nawet na liście wspieranych do tego Lenovo.

Chyba że to dotyczy najnowszych modeli...

Co do problemu z WiFi to tak miałem też na T500 ale też na innych urządzeniach z qualcomem. Problem tkwił w IP. Zmieniłem podsieć z 1 na 10 i poszło. Objawy identyczne jakie opisujesz.

Opublikowano

No ale wątpię byś wymieniał moduł WiFi. Szczególnie, że gdybyś miał jakiekolwiek problemy to zawsze gwarancja jest.

Natomiast jest więcej dowodów na ten whitelist? I jeszcze jakie elementy? Ja pół starego T500 wymieniłem. Nawet procesor wymieniłem na ten, którego nie było nawet na liście wspieranych do tego Lenovo.

Chyba że to dotyczy najnowszych modeli...

Co do problemu z WiFi to tak miałem też na T500 ale też na innych urządzeniach z qualcomem. Problem tkwił w IP. Zmieniłem podsieć z 1 na 10 i poszło. Objawy identyczne jakie opisujesz.

Wiesz co mi powiedział serwis? Proszę kupić sobie zewnętrzne wifi, bo oni nic nie mogą zrobić. Nie po to kupuję laptopa z wbudowanym wifi, żeby używać zewnętrznego. Intel ogólnie zrzuca winę na producentów a producenci na intela i robi się koło a ty masz problemy.

Dla niedowiarków:

https://forums.lenovo.com/t5/General-Discussion/WWAN-and-wireless-card-BIOS-whitelists-Lenovo-COME-ON/td-p/952681

Poczytajcie sobie.

Wifi intela:

http://www.chip.pl/news/sprzet/urzadzenia-sieciowe/2013/04/plaga-problemow-z-kartami-wi-fi-intela

Wybacz Acid ale wiem co mówię bo przerabiałem ten temat.

Opublikowano

Nie no nie wątpię że tak jest. Tylko nie wiem czy to aż taka tragedia jest skoro to raptem dwa modele kart. Wystarczy nie kupować laptopa z tą kartą Intela. Ja mam tą starą z serii 3 chyba i jest git. Moim zdaniem trochę bez sensu odrzucać Lenovo przez byle kartę WiFi.

Jest wiele innych cech Lenovo. Przynajmniej były, nie wiem ile z dawnego ThinkPad zostało do dziś.

Opublikowano

Acid ja nie miałem tego modelu wifi, który był w tym artykule, miałem inny. Ogólnie wszystkie modele mają ten problem. Wystarczy poczytać na necie, informacji na ten temat jest pełno. Ten artykuł, który przytoczyłem jest już stary. Nawet chipsety intela które montowane są w tabletach i telefonach (intel atom) mają ten sam problem. Poczytaj recenzje tabletów z chipem intela, zawsze jest w minusach słabo działające wifi. Intel po prostu nic nie zrobił, żeby ten problem rozwiązać i dalej produkuje wadliwe moduły. Jak czytałem fora na temat tych modułów, to ludzie wymieniali na inny moduł wifi intela i problem dalej był, dopiero jak zmienili na broadcoma albo na qualcomma problem ustawał. Nie mówię, żeby odrzucać lenovo co do samego modułu, bo moduły wifi intela były montowane przez wiele firm i wszędzie jest ten sam problem, jak poczytałbyś fora to byś zauważył, że Dell, Hp, Acer czy Asus też miały. Tylko chodzi o to, że te moduły najbardziej montowały trzy firmy Lenovo, Hp i Dell. A co do samego działania wifi, uwierz mi, że to denerwuje człowieka jak ci non stop się rozłącza albo masz transfer 50kb/s i nic się nie ładuje, a ty nic nie możesz zrobić. Ja robiłem wszystko, żeby ten problem znikł i nic nie zadziałało, przestawiałem ustawienia wifi w komputerze i w róuterze i nic. Dopiero wymiana pomogła, ale pół dnia spędziłem na crakowaniu biosa bo nigdy tego nie robiłem i była to dla mnie nowość i oczywiście ryzyko, że mogę uszkodzić biosa ale wszystko skończyło się dobrze. Jednak jak np. kupiłbym Asusa, Msi czy Acera nie musiałbym tego robić, nawet jakbym miał ten zjebany moduł wifi intela kupiłbym inny i wymienił ponieważ te laptopy nie mają Whitelist. Tak jak mówię, jak jest Whitelist możesz wymienić w laptopie tylko dysk twardy i ram, nic więcej nie możesz zmienić bo jest to zablokowane. Oczywiście możesz zmienić np. procesor na ten sam model ale nie możesz np i5 zmienić na i7 (jak płyta główna obsługuje) bo już to jest zablokowane, czy jak np. masz kartę graficzną wymienną, to na ten sam model możesz zmienić ale na lepszy już nie. Ty masz jeszcze stary model lenovo, więc dlatego jest dobry, Nowe lenovo to taka jednorazówka np. mój jak rozbierałem to miał gorsze zatrzaski niż w telefonach i jak czytałem na necie nie da się go rozebrać, żeby nie połamać kilku bo są bardzo słabej jakości. Jednak sam laptop z zewnątrz jest super, bardzo solidnie wykonany, tylko tak zrobiony, żebyś go nigdy nie rozbierał. To jest dzisiaj lenovo, dlatego ja nie polecam.

Opublikowano

To chyba mój T500 był ostatnim dobrym Thinkpadem. Następne i tak już mają tę super szeroką matrycę ;p

Nie pasują mi takie matryce, choć kiedyś chciałem zmienić laptopa na kolejną generację np. T530 czy tam T540. Choć po tym co mówisz to nie ma dla mnie odpowiednich. Wszędzie pakują te biedne windowsy  :(

Może kiedyś Macbook będzie. Eh.

Opublikowano

Acid

Uwierz, że sam się zawiodłem. Lenovo ma ogólnie dobrą opinię, ale właśnie dzięki takiemu laptopowi który ty masz. Jednak te nowe, to już nie to samo. Wcześniej miałem Msi i nigdy nie powiedziałbym na niego złego zdania. Używałem przez prawie 6 lat i nigdy nie miałem z nim problemów.

Co do systemu to ja mam Windowsa 8, jednym słowem super system. Trzymam go tylko dlatego bo jest oryginalny, ale nie polecam.

Opublikowano

Moim problemem z kupnem laptopa jest system. Niestety na świecie nie ma wolności i 99% komputerów ma windowsy dodane.

Szkoda, bo dopłacam do laptopa za rzecz mi niepotrzebną. Dlatego mój T500 był po leasingu bez systemu :)

Opublikowano

Acid

Czekaj, czekaj. To już jest inaczej. Mój np. ma numer seryjny windowsa zapisany w biosie. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz laptopa bez systemu, ale ogólnie ciężka sprawa. Kiedyś używałem ubuntu przez pół roku, ale ciężko mi jest się przesiąść na linux (przyzwyczajenie), chociaż system jest lepszy.

Opublikowano

Zaraz apple wytoczy sprawę za kradzież patentu jakim jest tworzenie nierozbieralnych laptopów. Są, a przynajmniej były w ofercie laptoki lenovo z Linuxem.

Wysłane z mojego HM 1SW

Opublikowano

Wiem, że były. Ale generalnie tego nie ma na co dzień. Musisz szukać między setkami laptopów z Windows.

Wejdź na byle jaki sklep np. x-com. Masz milion laptopów i może co 50-ty jest bez systemu. 

Chyba, że ściągać laptopa z USA tam pamiętam Dell chyba ładnie sprzedawał laptopy z Ubuntu.

Ja mam Ubuntu i wygodniejszego systemu nie ma (znaczy linux ogólnie).

Chcę mieć dekompilację całego romu pod prawym klawiszem myszki czy podpis paczki zip to mam w 5 minut zrobione ;p

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...