Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od tygodnia posiadam Mi Max Pro 4/128GB. Moja wersja miui to MIUI Global 8.1 Stabilna 8.1.9.0(MBDMIDI). Na stronie miui.com znalazłem informacje, że jest to oficjalna stabilna wersja global, ale wciąż zastanawiam się nad wgraniem MIUI Polska. Jak wiadomo każda ingerencja w system wiąże się z jakimś ryzykiem więc przed podjęciem ostatecznej decyzji chciałem się dowiedzieć jakie są plusy i minusy wgrania MIUI Polska (MIUI.eu). Jetem bardzo zadowolony z tego telefonu i wszystko na czym mi zależy działa poprawnie tzn. GPS jest stabilny, nie rozłącza się i widzi dużo satelitów, jakość rozmów jest dobra, ilość wolnej pamięci ram to od 2,0 do 2,6 GB, język polski 100% (chociaż na tym aż tak bardzo mi nie zależy, angielski też jest dla mnie OK), bootloader odblokowany. Dwie rzeczy są na minus: nie mogę wgrać na stałe recovery TWRP (system nadpisuje oryginalne recovery przy pierwszym uruchomieniu) ale tak jest we wszystkich nowych modelach Xiaomi a drugie to , że telefon nie wychodzi w download mode (muszę używać kabla deep edl). Moje pytanie jest więc takie: jakie przesłanki przemawiają za wgraniem MIUI.eu. Co może się poprawić w działaniu telefonu a co ewentualnie pogorszyć. Dodam jeszcze, że wersja Androida w moim telefonie to 6.0.1 i musi on pozostać w wersji 6xx , absolutnie nie chcę Androida w wersji 7. Będę wdzięczny za pomoc w podjęciu ostatecznej decyzji.

Opublikowano

Dwie rzeczy:

- twrp nie jest nadpisywane przez rom. Przez Globala może i tak ale nie xiaomi.eu

- nie wchodzi w download mode... oczywiście, tak jest przy odblokowaniu bl. Tylko chyba nie masz pojęcia po co jest EDL. Po co ci EDL skoro odblokowałeś bootloader i masz dostęp do fastboota? 

Opublikowano

Po pierwsze na miuipolska w dziale system są podane same różnice pomiędzy systemami i nic nie pisze o minusach a może użytkownicy zauważyli jakieś minusy polskiego systemu. Po drugie, masz rację nie wiele wiem co to EDL, fastboot itp, ale wydaje mi się, że po to istnieją fora, żeby użytkownicy którzy mają wiedzę w danym temacie pomagali tym co tej wiedzy nie mają. Nie jest wstydem czegoś nie wiedzieć, wstydem jest nie robić nic, żeby się dowiedzieć. Ja wolę zapytać niż coś schrzanić, to nie boli, najwyżej ktoś taki jak Ty przejedzie się po mnie zamiast wyjaśnić żebym i ja wiedział

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...