Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie czy mozna a jesli tak to jak i do jakich wartosci mozna obnizyc napiecie dla cpu w MI2S, czy obnizajac taktowanie zyskam dluzsza zywotnosc na baterii? Nie gram na telefonie tylko dzwonienie i net, co ciekawe bateria 3200mah nie znacznie wydluza czas od 2000mah ;(( Zonie kupilem Lenovo P780 z 4000mah i cpu tam jest chyba 1.2 dzieki temu telefon smiga bez problemu przez 4 dni na 5" calowym wyswietlaczu a mi2s max 1,5dnia przy lekkiej eksploatacji

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście instalujesz ROM z kernelem MiCore. Tam za pomocą programu Trickster Mod, masz możliwość zarządzać governorem i bawić się napięciami. Musiałbym poszukać później screenshotów do jakich wartości ja zjechałem. Teraz z pamięci jest mi trudno coś napisać.

Tapatalk + Mi2S.

---edit---

takie udało mi się znaleźć w moim magicznym notatniku :wink:

• 384Mhz -> 700mV
  • 486Mhz -> 700mV
  • 594Mhz -> 720mV
  • 702Mhz -> 740mV
  • 810Mhz -> 790mV
  • 918Mhz -> 825mV
  • 1026Mhz -> 850mV
  • 1134Mhz -> 875mV
  • 1242Mhz -> 900mV
  • 1350Mhz -> 940mV
  • 1458Mhz -> 962mV
  • 1566Mhz -> 1000mV
  • 1674Mhz -> 1012mV
  • 1728Mhz -> 1050mV

albo odpowiednio też miałem

• ~ -> 737mV
  • ~ -> 762mV
  • ~ -> 787mV
  • ~ -> 800mV
  • ~ -> 837mV
  • ~ -> 862mV
  • ~ -> 875mV
  • ~ -> 925mV
  • ~ -> 950mV
  • ~ -> 975mV
  • ~ -> 987mV
  • ~ -> 1000mV
  • ~ -> 1000mV
  • ~ -> 1012mV

Musisz sam sobie kombinować, ciężko znaleźć odpowiednie parametry. Trochę długotrwała jest taka zabawa, ale może, może warta efektu. Ja odpuściłem temat. Zostaję na stock kernelu, nie widziałem aż takich dużych różnic w pracy na baterii.
Edytowane przez kulig007
Opublikowano (edytowane)

Zostaję na stock kernelu, nie widziałem aż takich dużych różnic w pracy na baterii.

Nie widziałem drastycznej poprawy. Nawet nie obliczałem dokładnie. Ale dla mnie ważna tez była płynność w telefonie, a wraz ze zmniejszeniem napięcia pojawiły się siłą rzeczy mikrolagi. Więc odpuściłem....Ale pewnie da się coś uzyskać ciekawego, tyle, że sam musisz sobie próbować. Masz czas, cierpliwość, działaj :wink: Może trafisz w "złote" wartości.

A skoro tylko dzwonisz i trochę internetu - możesz spróbować. Nic nie stracisz.

Edytowane przez kulig007
Opublikowano

Ehh to chyba zobie na razie odpuszcze a co do roznicy baterii 2000 a 3100 czemu w trakcie uzytkowania nie widac znaczacej roznicy? Bateria wyglada na oryginalna

Opublikowano

Moze mi sie jakas trefna trafila :/ zaryzykowal bym kolejny zakup ale przerazaja mnie obudowy pod te baterie bo jest tylko jeden wzor ktory jest fatalny

Opublikowano (edytowane)

To chyba rzadko korzystasz, bo mi trzyma max jeden jeśli korzystam z Internetu słucham muzyki. Wiadomo, że jak jadę na oszczędnym i nic nie robię to wytrzyma dłużej.

A co do dużej baterii, to da się żyć z grubszą obudową?

Sent from my MI 2S using Tapatalk

Edytowane przez actian
Opublikowano

Jak sam się nie przekonasz, to się nie dowiesz ;-) Mi tak dzień, dwa zajęło przyzwyczajenie się, bo czuć wagę i grubość. Ale teraz problemu nie ma wcale, a wcale. Wcześniej miałem Moto Defy, która była tak gruba jak Xiaomi na baterii 3Ah. Więc mi trudno przestawić się nie było.

Tapatalk + Mi2S.

Opublikowano

Autor wątku pisze że przy lekkiej eksploatacji (co jest pojęciem względnym) trzyma mu póltora dnia.

Ja na baterii 2000 uzyskuję średnio 3-4 dni (jak na razie mój rekord to 4dni 18h)

Największą różnicę daje przełączenie się na 2G. Gdy korzystasz z neta przełączaj się ręcznie lub skonfiguruj sobie Intelli3G

Wyłączenie wifi.

Na noc (23:00-08:00) mam dodatkowo skonfigurowanego aby przechodził w w tryb oszczędny i wyłączał wszystko oprócz zasięgu GSM.

Za dnia mam cały czas włączoną transmisję danych 2G, lokalizację, synchronizację, tryb normalny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...