Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. W moim Mi5 s plus korzystam z dwóch kart, z sieci Heyah i z sieci Plus. Na karcie z Plusa jest notorycznie problem z zasięgiem. Telefon niby pokazuje, ze jest zasięg jednak z tej karty nie da się nigdzie zadzwonić-komunikat "Sieć niedostępna". Żeby wrócić do normalnego stanu pomaga,albo ponowne uruchomienie telefonu, albo włączenie i wyłączenie trybu samolotowego. Załączam do tematu print screena obrazującego zaistniałą sytuacje. Bardzo proszę o pomoc. Próbowałem już innej, nowej karty z Plusa i problem był ten sam. Dadam, iż problem występuje czasem codziennie, a czasem kilka dni jest dobrze. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam Marcin.

Screenshot_2017-01-31-18-25-13-757_com.android.settings.png

Opublikowano

No właśnie, masz na drugiej karcie edge. Zdecydowanie lepiej plus się zachowuje na wcdma. 3g w plusie ma świetny zasieg. Ja też mam drugą kartę plusa i dla oszczędności energii wrzucilem ją początkowo w 2g
Ale zasięg był słaby i miałem podobne problemy do Twoich. Po przełączeniu na 3g problem zniknął i mam praktycznie ciągle full zasieg. Pytanie czy Twój telefon da radę na jednej simce dać 2/3/4g a na drugiej 2/3g.
Nie wszystkie to potrafią, przeważnie na drugiej jest 2g ( sam się u siebie zdziwiłem)

Redmi PRO by TT

Opublikowano

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. To by się zgadzało co powiedziałeś, ponieważ nigdy taka sytuacja nie zdarzyła mi się w mieście, w miejscu gdzie pracuję. Na wsi gdzie mieszkam, zasięg jest słaby i tam mam właśnie problemy i to zwłaszcza wieczorem. Dlatego obie karty mam łączone tylko na GSM, bo z 3G to u mnie rzadkość. A co do 3G na dwóch kartach to da radę, ale tylko w mieście. Proszę doradź mi jak najlepiej ustawić sobie te karty, aby dobrze działały, a jednocześnie zaoszczędzić energię baterii. Na poprzednim telefonie z dual simem nie miałem takich problemów, a karty miałem te same. Czy to wina telefonu? Pytam bo telefon nowy na gwarancji i mógłbym go odesłać. Próbowałeś czy takie zachowanie ma miejsce tylko przy uruchomionej jednej karcie w sieci Plus?

Opublikowano

Kolego zrobiłem tak jak mówiłeś i niestety dalej to samo. W załączeniu screen. Masz jeszcze jakieś pomysły co mógłbym jeszcze sprawdzić, albo zrobić? Może ktoś ma lub miał podobny problem. Proszę o odpowiedzi.

Screenshot_2017-03-15-05-47-20-489_com.android.settings.png

Opublikowano

Ustaw nowy apn dla Plusa. Ja miałem problem bo gubil zasięg LTE. Po wpisaniu ręcznie problem znikną. Poradniki znajdziesz w necie. 

Opublikowano

APNy ustawiałem od nowa po kilka razy, lecz to nie ma nic wspólnego, ponieważ LTE mam wyłączone (GSM only). Zauważyłem tez że do mnie się da dodzwonić i smsy też odbieram, jednak gdy próbuje zadzwonić to pisze "Sieć niedostępna". Smsa też nie wyśle.

Opublikowano

Witam ponownie. Doradzono mi, abym przeinstalował system z wersji global na MIUI Polska. Niestety problem z zasięgiem w sieci Plus nadal jest i nie rozwiązało to naszego problemu.

Opublikowano

HSPA Nie, ponieważ mieszkam na wsi i HSPA raczej nie łapie. Co do anteny to raczej też odpada, ponieważ zamieniałem karty SIM zarówno sprzętowo jak i programowo i tak samo zawsze na sieci Plus był problem. Wymieniłem kartę sim na nową i też to samo. W mieście nie pojawił się ten problem.

Opublikowano

A może była jakaś wersja mi5s bez u900, w końcu nie wszystkie sieci w Chinach działają w tym paśmie.
Wejdź sobie na mapa.btsearch.pl i popatrz czy masz blisko jakieś nadajniki Plusa ( plus+Aero2+sferia)

Redmi PRO by TT

• 2 tygodnie później...
  • Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...