Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem Mi5 od 2 tygodni. Od paru dni zauważyłem że bateria zaczyna szybciej spadać(może kwestia intensywniejszego użytkowania, ale nie o tym- pomińmy) wraz ze wcześniejszym problemem(?) pojawił się ewidentny problem z ładowaniem, w nocy telefon ładuje się do max 88% nawet przytrzymany przez parę godzin przy ładowarce nie chce się naładować dalej. Co może być przyczyną? Jak temu zaradzić? Załączam screena, może komuś się przyda w rozwiązaniu zagadki 

Screenshot_2017-03-12-06-28-42-525_com.android.settings.png

Opublikowano (edytowane)

Opcje są właściwie tylko dwie. 

Pierwsza, to problem z oprogramowaniem. Telefony nie posiadają realnego miernika pojemności baterii - pomiar jest robiony na zasadzie obliczenia, V*A/t. Możliwe, że wkradł się jakiś błąd i system wcześniej dochodzi do wniosku, że akumulator jest pełny i odcina ładowanie. Do tego widzę, że masz w nim Global Stable, a ten ze stabilnością ma niewiele wspólnego. Wgraj mu system Global Developer z poziomu komputera za pomocą programu MiFlash z zaznaczoną opcją flash_all - uwaga wszystkie dane zostaną usunięte. 

Jeśli problem nie zniknie -  oznacza to opcję drugą, czyli - bateria do wymiany. 

Edytowane przez Zexon72
Opublikowano
19 minut temu, Zexon72 napisał:

Opcje są właściwie tylko dwie. 

Pierwsza, to problem z oprogramowaniem. Telefony nie posiadają realnego miernika pojemności baterii - pomiar jest robiony na zasadzie obliczenia, V*A/t. Możliwe, że wkradł się jakiś błąd i system wcześniej dochodzi do wniosku, że akumulator jest pełny i odcina ładowanie. Do tego widzę, że masz w nim Global Stable, a ten ze stabilnością ma niewiele wspólnego. Wgraj mu system Global Developer z poziomu komputera za pomocą programu MiFlash z zaznaczoną opcją flash_all - uwaga wszystkie dane zostaną usunięte. 

Jeśli problem nie zniknie -  oznacza to opcję drugą, czyli - bateria do wymiany. 

Gdyby to był soft, to telefon by pokazywał 100%, ale wyłączał się przy np 20% lub bateria nikłaby w oczach, tutaj obstawiam albo uszkodzenie baterii, albo ładowarki ew. kabel jest walnięty.

• Like 1
Opublikowano

@Nezumi Twój tok rozumowania jest bardzo właściwy, tak się dzieje bardzo często, ale..  Czasem zdarza się (to był częsty problem np w Galaxy S4) że system złapie błąd i odcina ładowanie poniżej 100% i tyle pokazuje. We wspomnianym S4 odcinał nawet przy 73%. 

W tym konkretnym przypadku obstawiam 80 do 20, że akku do wymiany, ale dla pewności zalecał bym reflash :-)

Opublikowano
15 minut temu, Zexon72 napisał:

@Nezumi Twój tok rozumowania jest bardzo właściwy, tak się dzieje bardzo często, ale..  Czasem zdarza się (to był częsty problem np w Galaxy S4) że system złapie błąd i odcina ładowanie poniżej 100% i tyle pokazuje. We wspomnianym S4 odcinał nawet przy 73%. 

W tym konkretnym przypadku obstawiam 80 do 20, że akku do wymiany, ale dla pewności zalecał bym reflash :-)

Lece według tego, co się działo wcześniej z innymi modelami, najczęściej była to ładowarka i kabel, mało kiedy soft.

Opublikowano

Miałem taki sam problem w mi 5. Przez parę dni ładował tylko do 95%. W moim przypadku problem minął. A nie próbowałeś rozładować do 0% i wtedy spróbować do pełna?

Opublikowano

Naładował się do 88%, wyłączyłem i podłączyłem dalej do ładowania. Po ok. godzinie jak włączyłem było 100% i problem zniknął. Ale wydaje mi się że jakiś proces w tle strasznie drenuje baterię, i na razie szukam przyczyny 

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...