jszuler Opublikowano 12 Marca 2017 Opublikowano 12 Marca 2017 Witam, jestem posiadaczem Mi5 od 2 tygodni. Od paru dni zauważyłem że bateria zaczyna szybciej spadać(może kwestia intensywniejszego użytkowania, ale nie o tym- pomińmy) wraz ze wcześniejszym problemem(?) pojawił się ewidentny problem z ładowaniem, w nocy telefon ładuje się do max 88% nawet przytrzymany przez parę godzin przy ładowarce nie chce się naładować dalej. Co może być przyczyną? Jak temu zaradzić? Załączam screena, może komuś się przyda w rozwiązaniu zagadki
Zexon72 Opublikowano 12 Marca 2017 Opublikowano 12 Marca 2017 (edytowane) Opcje są właściwie tylko dwie. Pierwsza, to problem z oprogramowaniem. Telefony nie posiadają realnego miernika pojemności baterii - pomiar jest robiony na zasadzie obliczenia, V*A/t. Możliwe, że wkradł się jakiś błąd i system wcześniej dochodzi do wniosku, że akumulator jest pełny i odcina ładowanie. Do tego widzę, że masz w nim Global Stable, a ten ze stabilnością ma niewiele wspólnego. Wgraj mu system Global Developer z poziomu komputera za pomocą programu MiFlash z zaznaczoną opcją flash_all - uwaga wszystkie dane zostaną usunięte. Jeśli problem nie zniknie - oznacza to opcję drugą, czyli - bateria do wymiany. Edytowane 12 Marca 2017 przez Zexon72
Nezumi Opublikowano 12 Marca 2017 Opublikowano 12 Marca 2017 19 minut temu, Zexon72 napisał: Opcje są właściwie tylko dwie. Pierwsza, to problem z oprogramowaniem. Telefony nie posiadają realnego miernika pojemności baterii - pomiar jest robiony na zasadzie obliczenia, V*A/t. Możliwe, że wkradł się jakiś błąd i system wcześniej dochodzi do wniosku, że akumulator jest pełny i odcina ładowanie. Do tego widzę, że masz w nim Global Stable, a ten ze stabilnością ma niewiele wspólnego. Wgraj mu system Global Developer z poziomu komputera za pomocą programu MiFlash z zaznaczoną opcją flash_all - uwaga wszystkie dane zostaną usunięte. Jeśli problem nie zniknie - oznacza to opcję drugą, czyli - bateria do wymiany. Gdyby to był soft, to telefon by pokazywał 100%, ale wyłączał się przy np 20% lub bateria nikłaby w oczach, tutaj obstawiam albo uszkodzenie baterii, albo ładowarki ew. kabel jest walnięty. 1
Zexon72 Opublikowano 12 Marca 2017 Opublikowano 12 Marca 2017 @Nezumi Twój tok rozumowania jest bardzo właściwy, tak się dzieje bardzo często, ale.. Czasem zdarza się (to był częsty problem np w Galaxy S4) że system złapie błąd i odcina ładowanie poniżej 100% i tyle pokazuje. We wspomnianym S4 odcinał nawet przy 73%. W tym konkretnym przypadku obstawiam 80 do 20, że akku do wymiany, ale dla pewności zalecał bym reflash
Nezumi Opublikowano 12 Marca 2017 Opublikowano 12 Marca 2017 15 minut temu, Zexon72 napisał: @Nezumi Twój tok rozumowania jest bardzo właściwy, tak się dzieje bardzo często, ale.. Czasem zdarza się (to był częsty problem np w Galaxy S4) że system złapie błąd i odcina ładowanie poniżej 100% i tyle pokazuje. We wspomnianym S4 odcinał nawet przy 73%. W tym konkretnym przypadku obstawiam 80 do 20, że akku do wymiany, ale dla pewności zalecał bym reflash Lece według tego, co się działo wcześniej z innymi modelami, najczęściej była to ładowarka i kabel, mało kiedy soft.
stereo0 Opublikowano 12 Marca 2017 Opublikowano 12 Marca 2017 Podobnie miałem w tablecie i okazało się, że kabel od ładowarki już był walnięty
barti Opublikowano 12 Marca 2017 Opublikowano 12 Marca 2017 Miałem taki sam problem w mi 5. Przez parę dni ładował tylko do 95%. W moim przypadku problem minął. A nie próbowałeś rozładować do 0% i wtedy spróbować do pełna?
jszuler Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Opublikowano 20 Marca 2017 Naładował się do 88%, wyłączyłem i podłączyłem dalej do ładowania. Po ok. godzinie jak włączyłem było 100% i problem zniknął. Ale wydaje mi się że jakiś proces w tle strasznie drenuje baterię, i na razie szukam przyczyny
Rekomendowane odpowiedzi