Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam was i z góry proszę o wyrozumiałość, gdyż w elektronice nie jestem zbytnio obeznany. 

Mam taki problem, że telefon bez żadnej przyczyny sam z siebie przestał widzieć kartę sim oraz nie łączy się z wi-fi. Oprogramowanie jest oryginalne z cotygodniowymi aktualizacjami bez żadnych modyfikacji dokonywanych przeze mnie. Sprawdziłem czy telefon ma numery IMEI i miał oba (niestety nie zapisałem numerów). Postanowiłem przywrócić system do ustawień fabrycznych, ale nic to nie dało, teraz nawet nie mogę się do menu zalogować. Komunikat jaki mi wyskakuje to: Nieprawidłowe ID urządzenia: ID urządzenia musi mieć poprawny IMEI lub adres MAC. Bez poprawnego ID urządzenia niektóre funkcje konta Xiaomi oraz Chmury mogą być niedostępne. 

Telefon kupiłem przez polskiego sprzedawcę na allegro, nie była to oficjalna dystrybucja. Sugerowałem się dobrymi opiniami na allegro. Napisałem do sprzedawcy on zasugerował, że grzebałem w sofcie i gwarancja tego nie obejmuje. Ja mu odpisałem, że nie i czekam teraz na jego odpowiedz.

Moje pytania to:

1. Co mogło się w ogóle stać?

2. Czy da się to jakoś sprawdzić, że nie ruszałem softu, aby nie było problemu z uznaniem mi gwarancji. 

Dodam jeszcze, że sprawdzałem oba sloty sim i na obu nie działał. 

Edytowane przez Krzysztof Pud
Opublikowano
8 godzin temu, Krzysztof Pud napisał:

Witam was i z góry proszę o wyrozumiałość, gdyż w elektronice nie jestem zbytnio obeznany. 

Mam taki problem, że telefon bez żadnej przyczyny sam z siebie przestał widzieć kartę sim oraz nie łączy się z wi-fi. Oprogramowanie jest oryginalne z cotygodniowymi aktualizacjami bez żadnych modyfikacji dokonywanych przeze mnie. Sprawdziłem czy telefon ma numery IMEI i miał oba (niestety nie zapisałem numerów). Postanowiłem przywrócić system do ustawień fabrycznych, ale nic to nie dało, teraz nawet nie mogę się do menu zalogować. Komunikat jaki mi wyskakuje to: Nieprawidłowe ID urządzenia: ID urządzenia musi mieć poprawny IMEI lub adres MAC. Bez poprawnego ID urządzenia niektóre funkcje konta Xiaomi oraz Chmury mogą być niedostępne. 

Telefon kupiłem przez polskiego sprzedawcę na allegro, nie była to oficjalna dystrybucja. Sugerowałem się dobrymi opiniami na allegro. Napisałem do sprzedawcy on zasugerował, że grzebałem w sofcie i gwarancja tego nie obejmuje. Ja mu odpisałem, że nie i czekam teraz na jego odpowiedz.

Moje pytania to:

1. Co mogło się w ogóle stać?

2. Czy da się to jakoś sprawdzić, że nie ruszałem softu, aby nie było problemu z uznaniem mi gwarancji. 

Dodam jeszcze, że sprawdzałem oba sloty sim i na obu nie działał. 

Masz zainstalowane oprogramowanie Global czy Polska/EU?

Wiem, że to nie pomoże, ale tak kończy się kupowanie telefonów Xiaomi na Allegro. Nie ma na tę chwilę sprzedawcy, który w pełni uczciwie podchodzi do spraw gwarancyjnych. Nawet ABC Data i CK Mediator, którzy są oficjalnymi dystrybutorami Xiaomi na Polskę i EU, dopuszczają możliwość zmiany softu, bez utraty praw gwarancyjnych. Obawiam się, że jeśli nie uda się zrobić technicznie nic z telefonem, to czeka Cię batalia z sprzedawcą...

• Like 2
Opublikowano

Telefon kupowałem przez Allegro, bo nigdy nie miałem z tego powodu problemu, mam nadzieję, że teraz też tak będzie, a sprzedawca po prostu uzna gwarancję. 

Nawet ABC Data i CK Mediator, którzy są oficjalnymi dystrybutorami Xiaomi na Polskę i EU, dopuszczają możliwość zmiany softu, bez utraty praw gwarancyjnych.

Tylko, że ja nie ruszałem w ogóle softu. Telefon nie chcę się włączyć do menu więc ciężko mi sprawdzić, która to wersja systemu. Najprawdopodobniej global stable sądząc po cotygodniowych aktualizacjach. Telefon odsyłam do sprzedawcy mam nadzieję, że jednak go naprawi. Jeżeli nie będę próbować instalować soft sam lub serwis.

Dzięki za zainteresowanie, jak będę znał odpowiedź sprzedawcy to się odezwę.

Pozdrawiam  

Opublikowano

Mam podobny problem tylko że ja sam napierw aktualizowałem bo nie działał mi ani aparat ani karta sim , wiec zaktualizowalem oprogramowanie przez wi fi. Pozniej telefon w ogole nie chciał się włączyć po czym wgralem roma od nowa przez mi flasha, telefon sie uruchamia ale znów nie działa to samo tylko tym razem nie ma wprowadzonych numerów imei i nie moge kompletnie nic zrobić a tez kkupilem telefon i dostałem go wczoraj, jakieś rady?

Opublikowano

@siwy1493 najpierw korzystając z poniższych wskazówek ustal ponad wszelką wątpliwość wersję telefonu, czy kenzo, czy kate. 

KENZO 

Napisy na pudełku w języku chińskim, wysokość telefonu 150mm, na tylnej naklejce nr TENAA 2015112 lub 2015116 

KATE 

Napisy na pudełku po angielsku (żadnych krzaczkow), wysokość telefonu 152mm, numer TENAA 2015161

• Like 1
Opublikowano

No to teraz przezornie wgraj system na czysto z poziomu komputera za pomocą programu MiFlash z zaznaczoną opcją flash_all. 

Pobierasz rom Redmi Note 3 Special Edition (polecam Developer), a poniżej masz poradnik, jak to zrobić. Pl wgraniu systemu wszystko powinno wrócić do normy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...