musek Opublikowano 6 Marca 2017 Opublikowano 6 Marca 2017 Cześć, Mam dziwny problem. Chciałem dla testu przejść z aktualnego MIUIPolska na LineageOS. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją, instalacja się powiodła, lecz przez wzgląd na brak czasu musiałem chwilowo powrócić do poprzedniego systemu. Przywróciłem backup całościowy MIUI wykonany w TWRP przed przejściem na LOS. Sam proces przebiegł bez problemu i system działa, mam jedynie problem z czytnikem odcisków. Sam czytnik działa - da się nim np. zrobić zdjęcie oraz powoduje "wybudzenie" telefonu. Nie da się jednak za jego pomocą systemu odblokować. Chciałem usunąć informacje o aktualnych odciskach i dodać nowe, ale nie jestem w stanie tego zrobić - przy próbie usunięcia pojawia się błąd. Dodać kolejnego nie mogę, ponieważ mam użyte 5 slotów. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak sobie teraz z tym poradzić? Z góry dzięki!
Zexon72 Opublikowano 6 Marca 2017 Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Odpal twrp recovery. Mount /system, potem filemanager i skasuj pliki w /data/system gatekeeper.password.key gatekeeper.pattern.key locksettings.db-wal locksettings.db-shm locksettings.db Na przyszłość rada - przywracając backup w twrp zrób wcześniej pełen wipe - włącznie z partycją system. Edytowane 6 Marca 2017 przez Zexon72 1
musek Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Opublikowano 6 Marca 2017 Cześć, Bardzo dziękuję za odpowiedź! Usunięcie wskazanych plików niestety nic nie dało - dalej mam wszystkie zdefiniowane wcześniej odciski i nie mogę ich usunąć. Generalnie mogę w TWRP zrobić full wipe i odtworzyć backup raz jeszcze. Kto wie, może będzie to najszybsza metoda, tylko nie wiem czy pomoże. Przed wrzuceniem LOS zrobiłem full wipe w TWRP (łącznie z całą pamięcią) i dopiero wrzuciłem system. Dopiero przy przechodzeniu z LOS (gdzie nie definiowałem odcisków) ma MIUI z backup'u TWRP nie zrobiłem wipe.
Zexon72 Opublikowano 6 Marca 2017 Opublikowano 6 Marca 2017 11 minut temu, musek napisał: Usunięcie wskazanych plików niestety nic nie dało - dalej mam wszystkie zdefiniowane wcześniej odciski i nie mogę ich usunąć Obawiałem się, że tak może się zdarzyć, bo w tych plikach (jak nazwy sugerują) są zapisane password i patern. Trzeba będzie więc kombinować metodą prób i błędów. Spróbuj wylogować konto Xiaomi z telefonu.
musek Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Opublikowano 7 Marca 2017 Na razie wylądowałem jednak na LineageOS 13. Będę kombinował po powrocie.Dzięki!
Rekomendowane odpowiedzi