Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam dziwny problem. Chciałem dla testu przejść z aktualnego MIUIPolska na LineageOS.
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją, instalacja się powiodła, lecz przez wzgląd na brak czasu musiałem chwilowo powrócić do poprzedniego systemu. 

Przywróciłem backup całościowy MIUI wykonany w TWRP przed przejściem na LOS. Sam proces przebiegł bez problemu i system działa, mam jedynie problem z czytnikem odcisków.
Sam czytnik działa - da się nim np. zrobić zdjęcie oraz powoduje "wybudzenie" telefonu. Nie da się jednak za jego pomocą systemu odblokować. 

Chciałem usunąć informacje o aktualnych odciskach i dodać nowe, ale nie jestem w stanie tego zrobić - przy próbie usunięcia pojawia się błąd.
Dodać kolejnego nie mogę, ponieważ mam użyte 5 slotów. 

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak sobie teraz z tym poradzić? Z góry dzięki! :) 

Opublikowano (edytowane)

Odpal twrp recovery. 

Mount /system, potem filemanager i skasuj pliki w /data/system 

• gatekeeper.password.key
  • gatekeeper.pattern.key
  • locksettings.db-wal
  • locksettings.db-shm
  • locksettings.db

Na przyszłość rada - przywracając backup w twrp zrób wcześniej pełen wipe - włącznie z partycją system. 

Edytowane przez Zexon72
  • Like 1
Opublikowano

Cześć,

Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Usunięcie wskazanych plików niestety nic nie dało - dalej mam wszystkie zdefiniowane wcześniej odciski i nie mogę ich usunąć.

Generalnie mogę w TWRP zrobić full wipe i odtworzyć backup raz jeszcze. Kto wie, może będzie to najszybsza metoda, tylko nie wiem czy pomoże. 
Przed wrzuceniem LOS zrobiłem full wipe w TWRP (łącznie z całą pamięcią) i dopiero wrzuciłem system. Dopiero przy przechodzeniu z LOS (gdzie nie definiowałem odcisków) ma MIUI z backup'u TWRP nie zrobiłem wipe.

Opublikowano
11 minut temu, musek napisał:

Usunięcie wskazanych plików niestety nic nie dało - dalej mam wszystkie zdefiniowane wcześniej odciski i nie mogę ich usunąć

Obawiałem się, że tak może się zdarzyć, bo w tych plikach (jak nazwy sugerują) są zapisane password i patern. 

Trzeba będzie więc kombinować metodą prób i błędów. Spróbuj wylogować konto Xiaomi z telefonu. 

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...