Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć, mam taki o to problem z słuchawką mi2s. Osoba z którą rozmawiam słyszy cicho u siebie w słuchawce swój przetworzony głos (echo) ponadto narzeka na jakość połączenia - występują trzaski (zakłócenia) szczególnie gdy w tym samym momencie obie strony coś mówią. Dodam że moje połączenie jest dobre i nie odczuwam żadnych zakłóceń czy trzasków, może jedynie bardzo cichy jednostajny szum ale to chyba normalne w tel. Niestety sytuacja ta powtarza się za każdym razem gdy z kimś rozmawiam, rodzina, znajomi, dotyczy zarówno połączeń krajowych jak i międzynarodowych. Bardzo niekorzystnie wpływa to na jakość rozmowy bo tylko słyszę texty w stylu co mówiłaś czy hallooo. Wszystko wskazuje że coś jest nie halo z moją słuchawką ale kompletnie nie mam pojęcia co się dzieje :| . Przejrzałam ustawienia w tel już z kilka razy, dual, dual noise mic supression mam włączone i działam na preferowanym 3g choć sygnał mam słaby w mojej okolicy. Rom mam polski i aktualny. Kontaktowałam się już nawet z operatorem sieci w tej sprawie ale oni stwierdzili że u nich wszystko ustawione porządku i zwalili winę na telefon z chin. Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem i wie jak go się pozbyć. Wszelkie sugestie mogące rozwiązać ten problem mile widziane. Pozdrawiam i smacznego jajka życzę.

Opublikowano
Taki ich urok, poważnie...

Nie przesadzaj.

Ostatnio pojawiły się nowe problemy w romach bo widać więcej psują niż naprawiaja. Ale chyba do polowy lutego nie robili takich baboli.

Nie wiem jaki rom wgrałeś ale jeśli masz z MICore to wgraj zwykły. Ja doświadczałem problemów z jakością rozmowy zwłaszcza na MiCore.

Mozesz też spróbować wgrać rom ze stycznia.

W jakiej sieci masz telefon?

Opublikowano

Nie przesadzaj.

Nie masz racji, jak mialem xiaomi to z rozmowca ktory posiadal 2 mikrofony zawsze mialem problem, niezaleznie od wersji romu na MI2A, wiec taki chyba tego urok.

Mam teraz Nexusa 5 dzwonie do tej samej osoby - 0 problemow....

Opublikowano

Akurat to czy rozmówca ma dwa czy jeden mikrofon nie ma wpływu na twój telefon. Modyfikacja audio następuje w telefonie a nie po drugiej stronie u naszego rozmowcy.

Ja miałem problemy tylko przy użyciu MiCore i na romie z przed tygodnia zaczęły się jakieś dziwne problemy z zasięgiem.

Opublikowano

tel mam od grudnia i gdy miałam rom.ang to też miałam ten problem.Pierwszy rom.pl wgrałam na początku lutego, obecnia mam rom z MiCore ale potestuje na romie ze stycznia i dam znać czy coś pomogło, Tel jest w sieci lycamobile która działa na o2 irlandia.

Opublikowano

Czyli ta sieć możne korzystać tylko z nadajników jednego dostawcy?

Ja jestem klientem Play w polsce i przy ręcznym ustawieniu na nadajniki Orange (współpracują) wydaje mi się że jest lepiej z zasięgiem i jakością.

Opublikowano
Ja jestem klientem Play w polsce i przy ręcznym ustawieniu na nadajniki Orange (współpracują) wydaje mi się że jest lepiej z zasięgiem i jakością.

Też to zauważyłem, że chwytając nadajniki Orange, jest NA PEWNO lepiej z zasięgiem. Jak z jakością rozmów, to nie wiem - bo nigdy ani na MiCore, ani na stock kernelu, nikt nie skarżył się na zakłócenia podczas rozmowy.

Opublikowano

tak sieć jest podpięta wyłącznie pod o2 (niestety), gdy wybrałam ją ręcznie w telefonie nie było żadnej zdecydowanej poprawy w jakości. Dziś rano testowałam telefon na karcie sim innego operatora (meteor.ie). Od razu zauważyłam że sygnał odbierany jest zdecydowanie stabilniejszy i tel nie gubi zasięgu jak w przypadku lycamobile.ie. Jakość rozmów przeprowadzonych z karty testowej meteora była o wiele lepsza - mój rozmówca nie narzekał na zakłócenia ani efekt echa. Moglismy tez spokojnie rozmawiać nawet podczas jednoczesnego mówienia. Test odbył się na ustawieniach dual mic - włączone, 3g włączone oraz najnowszy rom.pl. Wszystko wskazuje że niestabilny zasięg sieci (sygnał odbierany) jest tu problemem. Wniosek: Mi2s wymaga silnego sygnału sieci, na moim poprzednim smartfonie noki działając w tej samej sieci nie miałam tego problemu.

Opublikowano

No to niech ktoś sprawdzi na Mi2 AOSP 4.4 (CM albo Ivan). Wtedy będzie chociaż wiadomo czy wina MIUI czy techniki 2 mikrofonów (u Ivana tez jest redukcja szumów).

Wysłane z MI3

Opublikowano
No to niech ktoś sprawdzi na Mi2 AOSP 4.4 (CM albo Ivan). Wtedy będzie chociaż wiadomo czy wina MIUI czy techniki 2 mikrofonów (u Ivana tez jest redukcja szumów).

A co taki test wniesie, skoro nawet wśród użytkowników MIUI zdania w kwestii jakości rozmów są bardzo podzielone.

Moi rozmówcy narzekali, że jest za cicho, gdy gadałem przy uchu, a gdy przez głośnomówiący, to że zniekształcenia i przerywania.

Generalnie miałem dość i wróciłem do Xperii Neo V (rozmowy, SMS-y), a MI-2S używam jako mini-tablet do internetu oraz do gier.

Opublikowano

Wiem że podzielone ale chodzi mi o zdanie osoby u której problem jest na MIUI i zmieni na aosp i np mu się poprawi. Wtedy chociaż byśmy wiedzieli czy system czy sieć GSM. Jak i MIUI i aosp ma tak to wtedy przypadłość telefonu lub sieci GSM.

Wysłane z MI3

Opublikowano

Ja już to mówiłem Lalo przez telefon i napiszę to tutaj, mam kolegę który robi w tych nadajnikach, w sieciach, robił dla orange/t-mobile połączenie btsów i powtarza to samo. Masz play - latasz po wszystkich ich nadajnikach, włącznie z nadajnikami plus, orange, t-mobile to jest problem, bo pakiety innych dostawców są 'przesuwane' na szary koniec, nie priorytetują ich. Nawet dostali za to karę, ale dzieje się to nadal. Lepiej mieć ustawionego jednego dostawcę (np. Orange, jak w Twoim przypadku), ale jak pojedziesz w inne miejsce, a tam nie ma orange, to będzie lipton zasięgowy.

Play to ciężka sieć, niby są wszędzie, ale jakość ich nadajników jest kijowa, póki inni nie narzucą że wszyscy są równo traktowani, to tak będzie. Masz inną sieć niż play, będzie Ci lepiej (z zasięgiem)

amen :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...