grezisek Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Witam. Przekopałem wiele wątków, ale mój problem jest inny. Telefon od jakiegoś czasu dziwnie reagował na ładowanie. Czasem wyczerpany do 0 nie chciał "obudzić się" podłączony do powerbanka, czasem resetował się podczas ładowania. Ostatnio wymagał wyjmowania i wkładania wyczerpanej baterii, by można go było uruchomić(podłączając ładowarkę). Inaczej nie włączał się wcale. Kilka dni temu podczas ładowania od 0 do około 50% postęp w ładowaniu nagle się zatrzymał i telefon już nigdy więcej nie zechciał się ładować. Gdy jeszcze miał resztki energii, podłączenie do ładowarki skutkowało zatrzymaniem rozładowywania na jakiejś wartości. Na tą chwilę ta wartość to 0% ale możliwe jest włączenie telefonu kilkoma sztuczkami. Jedno miejsce na płycie głównej robi się bardzo gorące, przy podłączonej ładowarce. Jest to jakiś mały scalak nad wtykiem od baterii, trochę po prawo. Co mogę zrobić? Problem jest w tym scalaku czy może coś innego jest popsute i sprawia, że on się nagrzewa? Ładowarka jest sprawna(sprawdzona),port usb też, bateria teoretycznie też, bo długo trzymała. odczyt z PCBA test mówi, że napięcie jest około 2800-2900(powolutku rosło jakiś czas), prąd powoli waha się od -30mA do 20mA, przy wpinaniu kabla potrafi pokazać chwilowe 150mA i spadać przez jakieś 30s spowrotem do okolic 0. update w ostatnim poście. Edytowane 9 Maja 2017 przez grezisek
michaelwaut Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zawsze rozładowujesz baterię do 0?
grezisek Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Opublikowano 24 Lutego 2017 nie. rozladowywalem ja losowo. zazwyczaj od 100% do okolo 10% ale nie zawsze
grezisek Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Opublikowano 24 Lutego 2017 update informacji- element nagrzewa sie wylacznie, gdy ekran jest wlaczony. gdy sie wygasi element stygnie. w zaleznosci od mocy ladowarki temperatura jest ogromna(parzy w kilka sekund) lub wysoka(robi sie mocno goraca rowniez w kilka sekund) wlaczony czy nie, nadal nic w sprawie ladowania. aa i element nagrzewa sie tez bez baterii, co moze sugerowac, ze to jednak bateria/uklad w baterii nie dopuszcza pradu do niej i element wytraca prad. to jednak nie wyjasnia kwestii wlaczenia/wylaczenia ekranu ktore ma wplyw na to czy element sie nagrzewa czy nie. moze ktos ma schemat plyty glownej redmi3pro, to by sie rozszyfrowalo za co ten scalak odpowiada? mozliwe tez, ze nagrzewal sie zawsze, bo telefon od zawsze nagrzewal sie przy ladowaniu, ale myslalem ze to bateria a nie scalaczek. moze daloby sie skonstruowac ladowarke do ladowania baterii poza telefonem? w koncu to tylko ogniwo(lipo?). troche uciazliwe by bylo wyciaganie i wkladanie baterii w tym telefonie, ale lepiej jest miec telefon po koszcie prostej ladowarki do lipo, niz nie miec go wcale/wydawac na plyte glowna czy baterie(i i tak nie wiem, ktore z nich zawinilo na ta chwile).
grezisek Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Opublikowano 7 Marca 2017 https://forum.xda-developers.com/xperia-z/help/hardware-fix-xperia-z-charging-booting-t2760911 znalazlem cos takiego. mozliwe, ze zlacze baterii i plyty glownej padlo i przez to telefon odmawia ladowania? na plycie glownej redmi 3 tez sa nadrukowane miejsca do lutowania w taki sposob a bateria tez posiada 4 wyprowadzenia w zlaczu. moze taki fix uratuje ladowanie? jakos dam rade rozpracowac rozklad tych zlaczy na plycie, ale jak myslicie, to mozliwe zeby zlacze baterii robilo problem?
dyszlu Opublikowano 13 Marca 2017 Opublikowano 13 Marca 2017 Witam. Problem rozwiązany ?? ja mam coś takiego: Po kolei: Telefon Xiaomi Redmi 3 Pro. Aparat zakupiony we wrześniu 2016 r. na ibuygou.com. Do tej pory nie mogłem narzekać, wszystko działało doskonale, bateria trzymała około 3 dni przy moim normalnym użytkowaniu ( internet łącznie około 2 godz dziennie, kilka krótkich rozmów, kilka smsów, gierka na 10 minut, jasność ekranu na około 50%). do ładowania podłączałem zawsze przy około 15% baterii, dwa dni temu włączyłem telefon do ładowania na noc, telefonu rano nie mogłem włączyć, włączyłem po przytrzymaniu (vol - + odblokowanie telefonu). Pomyślałem ok, coś mu odwaliło, bateria naładowana na 100% i bez problemu działał cały dzień. W ciągu dnia zauważyłem, że zastraszająco szybko spada bateria w ciągu 6 godzin spadła do 8 % !!!!! Wróciłem z pracy, dałem do ładowania, normalnie do 100 % bateria ładowała się około 2 godzin, ja po 6 godzinach ladowania mam 55 % baterii i w sumie to stoi, i nie może się naładować. Problem do dzisiaj, telefon ładuje się do około 60 % i koniec baterii po około 4 godzinach, przy zablokowanym ekranie, nic na nim nie robiąc !! Proszę o pomoc, jakieś przekierowanie, do podobnego wątku, może coś pominąłem a ktoś to rozwiązał. Nie wiem co mam robić. Poniżej zamieszczam screeny.
grezisek Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Opublikowano 15 Marca 2017 nie jest rozwiazany, chociaz wlasnie odpisuje z telefonu taka magia. czemu wklejasz swoj problem gdzie popadnie?
dyszlu Opublikowano 16 Marca 2017 Opublikowano 16 Marca 2017 Dnia 15.03.2017 o 18:51, grezisek napisał: nie jest rozwiazany, chociaz wlasnie odpisuje z telefonu taka magia. czemu wklejasz swoj problem gdzie popadnie? Teoretycznie ja też mogę korzystać z telefonu, ale jaki to sens skoro po 4 - 5 godzinach bateria zejdzie do 0. Nie chcę jej tak "żyłować". Wkleiłem w trzech wątkach bo w każdym, ktoś inny miał problem, ale i tak lipa, jedna odpowiedź i tyle. Już tydzień bez telefonu. Nie wiem co mam robić, chyba wysyłam do Wrocławia do serwisu. Czekam na odpowiedź z ibuygou.
grezisek Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) jak nie masz gwarancji to rozkrec, wyczysc alkoholem plyte glowna i plytke z wtykiem usb. skup sie na usb i na wtyku baterii w plycie. zobacz czy port usb nie jest jakos wylamany,skrzywiony. uruchom naladowany na 100 w jakims trybie bez systemu, np w trybie testowym na 2h i zobacz ile ubywa i przy okazji sprawdz co tam jest o baterii. tyle mozna zrobic bez trudu samemu. jak dasz wynik w tym poscie to sie rozejrze w nim. mozesz tez wyjac baterie i zagadac do jakiegos znajomego, co sie interesuje modelami RC zeby ci zbadal baterie na zewnetrznej ladowarce i zobaczyl ile przyjmuje pojemnosci. Edytowane 17 Marca 2017 przez grezisek
grezisek Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) update: telefon restartuje się w losowych momentach, szczególnie często, gdy używam snapchata. po restarcie poziom baterii spada o kilka procent. po kilku restartach bateria potrafi stracic np 20% i gdy uda sie utrzymac telefon wlaczony lub wylacze go na dluzej, poziom baterii rosnie spowrotem bez ladowarki. na ekranie czesto pojawiaja sie oznaki zbyt malego woltazu(artefakty jak przy przesadzonym podkrecaniu karty graficznej na komputerze. migajace tekstury,paski, krzaczki, przygasanie). w trybie samolotowym zachowuje sie stabilniej. wyciagniecie tacki na karte pamieci/sim takze poprawia sytuacje. w ekstremalnych przypadkach telefonu nie da sie wlaczyc nawet z podpieta ladowarka(kiedys sie dalo, mimo ze ladowanie nie dziala) do tej pory wykluczylem styk baterii, bo bateria wlutowana jest na sztywno w plyte glowna. wykluczylem tez tylna kamere, z ktora mialem problemy(zolty obraz i brak autofocusa), oraz czytnik linii papilarnych. co jeszcze moge zrobic? moze bateria sama w sobie juz umiera i ma wewnetrzne spiecia i traci napiecie? napotykam sie na opinie, ze snapchat potrafi resetowac telefon. sprawdzilem bez tej aplikacji, nadal sie resetuje Edytowane 9 Maja 2017 przez grezisek
oleczek7 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Witam. Mam podobny problem jak kolega. U mnie zaczęło się od szwankującego złącza usb. Jak podpiąłem ładowarkę to dioda mi migała jakbym co chwilę odłączał i podłączał ładowarkę. Następnego dnia to ustało ale telefon przestał się ładować. Był podpięty przez około 2 godziny i nic się nie naładował. Wymieniłem płytkę ze złączem i niby się ładuje teraz ale bardzo długo tj. Około 5 godzin do 100% i nagrzewa się właśnie w tym samym miejscu co u kolegi i bateria również. Bateria teraz trzyma może z pół dnia wcześniej to było 2-3 dni. Możliwe że po prostu bateria do wymiany? Pozdrawiam.
gore2kill4 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) To jeszcze dodam od siebie, że po ostatniej aktualizacji redmi 3 pro żony robi masakrycznie dużo restartów. Dodatkowo pojawił się problem z ładowaniem. Jaką wersję systemu posiadacie? Żona ma Global Dev wersja jak na screenie: Edytowane 26 Czerwca 2017 przez gore2kill4
Rekomendowane odpowiedzi