delgado13 Opublikowano 23 Lutego 2017 Opublikowano 23 Lutego 2017 Witam, Dziś zamówiłem swoją mi 5 3/64 na ibg. W oczekiwaniu na paczke mam kilka pytan odnosnie baterii: 1.Jak wyglada pierwsze uzycie baterii? Mam telefon rozladowac do konca potem ladowac 12h czy jakos tak ( tzw. formatowanie baterii) 2.Czy zawsze rozladowywac telefon do zera czy moze do jakiegos przedzialu %? 3. Do ilu % ladowac telefon ? Czy nie ma to znaczenia? Pytania sa takie a nie inne poniewaz rozne telefony mialem i zalacenia producentow byly przerozne, a chce najzwyczaniej dbac o moja baterie Pozdrawiam , licze na was !
slr Opublikowano 23 Lutego 2017 Opublikowano 23 Lutego 2017 Od dobrych paru jak nie parunastu lat telefony mają nowy rodzaj baterii i tz formowania nie formatowanie im tylko szkodzi nowe baterie lubią częste ładowania i żadna bateria nie lubi być wyladowywana do zera. Zatem normalnie korzystaj i ładuje np idąc spać nawet jak będziesz miał ponad 50%. Nie doprowadzaj do 0.
kamillm Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 @delgado13 sluchaj kolegi dobrze pisze, formatowanie baterii to juz prehistoria ;] Dnia 23.02.2017 o 20:10, delgado13 napisał: Do ilu % ladowac telefon ? Czy nie ma to znaczenia? Kiedyś czytalem ze niby ladowanie baterii do 90% wydluza jej zywotnosc, ale nie dajmy sie zwariowac, laduj normalnie do 100%, moj poprzedni telefon to nexus 4, mialem go 4 lata ladowalem kiedy chcialem, nie zawsze do 100% czasami rozladowywalem do 3%, zawsze zostawialem pod ladowarka na noc, nie dbalem w ogole o baterie, do dzis dnia potrafi ladnie trzymac na baterii, takze te teorie o ladowaniu i formatowaniu mozna wyrzucic juz do kosza
galakty Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 4 minuty temu, kamillm napisał: @delgado13 sluchaj kolegi dobrze pisze, formatowanie baterii to juz prehistoria ;] Kiedyś czytalem ze niby ladowanie baterii do 90% wydluza jej zywotnosc, ale nie dajmy sie zwariowac, laduj normalnie do 100%, moj poprzedni telefon to nexus 4, mialem go 4 lata ladowalem kiedy chcialem, nie zawsze do 100% czasami rozladowywalem do 3%, zawsze zostawialem pod ladowarka na noc, nie dbalem w ogole o baterie, do dzis dnia potrafi ladnie trzymac na baterii, takze te teorie o ladowaniu i formatowaniu mozna wyrzucic juz do kosza Baterie tego typu nie lubią być rozładowane i naładowane w pełni, to fakt. Najlepiej między tymi 30-90% trzymać, ale... Teoria swoje, życie swoje. 1
kamillm Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 2 minuty temu, galakty napisał: Najlepiej między tymi 30-90% trzymać Szczerze to ja czasami na tych od 30% do 20% potrafie jeszcze cały dzień na telefonie przjechać Takze zjadałoby to 20% baterii ogólnie gdyby tak ładować, ciekaw jestem jak w dłuższym użytkowaniu wpłynęłoby to na baterie tak jak własnie napisałeś trzymanie jej 30-90%. O ile faktycznie wydłużyło by jej pojemność. Ciekawe czy takie testy były przeprowadzane, pewnie tak, poszukam
galakty Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 Pewnie wydłuży życie baterii o kilkaset cykli, ale zanim to odczuję to zmienię telefon...
mrosi Opublikowano 1 Maja 2017 Opublikowano 1 Maja 2017 Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: mało wartościowa treść / pytanie już było omawiane na forum.
Rekomendowane odpowiedzi