Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Dziś zamówiłem swoją mi 5 3/64 na ibg.

W oczekiwaniu na paczke mam kilka pytan odnosnie baterii:

1.Jak wyglada pierwsze uzycie baterii? Mam telefon rozladowac do konca potem ladowac 12h czy jakos tak ( tzw. formatowanie baterii)

2.Czy zawsze rozladowywac telefon do zera czy moze do jakiegos  przedzialu %?

3. Do ilu % ladowac telefon ? Czy nie ma to znaczenia?

Pytania sa takie a nie inne poniewaz rozne telefony mialem i zalacenia producentow byly przerozne, a chce najzwyczaniej dbac o moja baterie :)

Pozdrawiam , licze na was ! 

Opublikowano

Od dobrych paru jak nie parunastu lat telefony mają nowy rodzaj baterii i tz formowania nie formatowanie im tylko szkodzi :) nowe baterie lubią częste ładowania i żadna bateria nie lubi być wyladowywana do zera. Zatem normalnie korzystaj i ładuje np idąc spać nawet jak będziesz miał ponad 50%. Nie doprowadzaj do 0.

Opublikowano

@delgado13 sluchaj kolegi dobrze pisze, formatowanie baterii to juz prehistoria ;]  

Dnia 23.02.2017 o 20:10, delgado13 napisał:

Do ilu % ladowac telefon ? Czy nie ma to znaczenia?

Kiedyś czytalem ze niby ladowanie baterii do 90% wydluza jej zywotnosc, ale nie dajmy sie zwariowac, laduj normalnie do 100%, moj poprzedni telefon to nexus 4, mialem go 4 lata ladowalem kiedy chcialem, nie zawsze do 100% czasami rozladowywalem do 3%, zawsze zostawialem pod ladowarka na noc, nie dbalem w ogole o baterie, do dzis dnia potrafi ladnie trzymac na baterii, takze te teorie o ladowaniu i formatowaniu mozna wyrzucic juz do kosza ;)

Opublikowano
4 minuty temu, kamillm napisał:

@delgado13 sluchaj kolegi dobrze pisze, formatowanie baterii to juz prehistoria ;]  

Kiedyś czytalem ze niby ladowanie baterii do 90% wydluza jej zywotnosc, ale nie dajmy sie zwariowac, laduj normalnie do 100%, moj poprzedni telefon to nexus 4, mialem go 4 lata ladowalem kiedy chcialem, nie zawsze do 100% czasami rozladowywalem do 3%, zawsze zostawialem pod ladowarka na noc, nie dbalem w ogole o baterie, do dzis dnia potrafi ladnie trzymac na baterii, takze te teorie o ladowaniu i formatowaniu mozna wyrzucic juz do kosza ;)

Baterie tego typu nie lubią być rozładowane i naładowane w pełni, to fakt. Najlepiej między tymi 30-90% trzymać, ale... Teoria swoje, życie swoje.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał:

Najlepiej między tymi 30-90% trzymać

Szczerze to ja czasami na tych od 30% do 20% potrafie jeszcze cały dzień na telefonie przjechać :) Takze zjadałoby to 20% baterii ogólnie gdyby tak ładować, ciekaw jestem jak w dłuższym użytkowaniu wpłynęłoby to na baterie tak jak własnie napisałeś trzymanie jej 30-90%. O ile faktycznie wydłużyło by jej pojemność. Ciekawe czy takie testy były przeprowadzane, pewnie tak, poszukam ;)

• 2 miesiące temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...