abgar Opublikowano 10 Lutego 2017 Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam Chce sobie dla zabawy ściągnąć zestaw: smart socket+ cube + gateway. W zasadzie to tą kostką chcę sie pobawić Co do gateway'a i cube nie mam wątpliwości - jest tylko 1 rodzaj.( oba z zigbee ) Natomiast nie wiem co ze smart socet. Wystepuje w 2 wesjach: z zigbee i bez. Czy żeby to banglało musi miec zigbee czy nie ( wersja tylko wifi ) ? Niestety na stronach Xiaomi jest taki bajzel, że nie moge tego ogarnąć
milenium17 Opublikowano 10 Lutego 2017 Opublikowano 10 Lutego 2017 Nie ma różnicy czy z Zigbee czy nie - odnośnie połączenia z gatewayem. Zigbee ma dodatkowe funkcje. Mam gniazdka połączone z Gatewayem 4 x standard i 1 x Zigbee. Poczytaj tutaj - http://www.pokoleniesmart.pl/xiaomi-smart-socket-inteligentne-gniazdo-od-xiaomi/
xxmati96xx Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 Z tego co wiem urządzeń wifi nie da się podłączyć z gateway. I jak padnie ci wifi to już nic nie zrobisz a to idzie przez serwery Xiaomi więc nawet jak net ci padnie to nic nie zrobi natomiast zigbee będzie działać
abgar Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) 14 godzin temu, milenium17 napisał: Nie ma różnicy czy z Zigbee czy nie - odnośnie połączenia z gatewayem. Zigbee ma dodatkowe funkcje. Mam gniazdka połączone z Gatewayem 4 x standard i 1 x Zigbee. Poczytaj tutaj - http://www.pokoleniesmart.pl/xiaomi-smart-socket-inteligentne-gniazdo-od-xiaomi/ Dzięki. Nieco mi to rozjasniło sytuację. Czy czyniłes podchody do tematu włączania światła sufitowego ? Co prawda jest Aqara ale wchodzi w kwadratową puszkę, któą nie wiem skąd wytrzasnąć Edytowane 11 Lutego 2017 przez abgar
milenium17 Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 Nie posiadam włączników. Możesz kupić te naklejane wersje
abgar Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Opublikowano 11 Lutego 2017 Naklejana wersja to jest tylko sterownik ( jak cube ) - do tego musi byc element wykonawczy - jak socket. Zastanawiam się czy nie "rozpruć socketa i flaczków nie zamontować w żyrandolu. Zawsze pozostaje mi wykuć kwadarat w ścianie ( jak na filmie ) ale ja bardziej zaprzyjażniony z lutownicą niż z meselkiem
milenium17 Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 Ok, Jeśli chodzi Ci o włączanie "domowego" światła to musisz ten zakupić. Myślałem że chcesz tylko włączać np. światło z żarówkami xiaomi lub lampą xiaomi. Miłej zabawy jak podłączysz i będzie działać to daj znać bo na razie nie planuje wymian 14 włączników w domu
homman Opublikowano 12 Lutego 2017 Opublikowano 12 Lutego 2017 Znowu wprowadzacie w błąd. Zasadnicza różnica zeeg be - zmieni stan bez routera. Wfi Fi- jak ci router padnie to może nie wyłączyć urządzenia do grzania np. Obecnie xiaomi nie produkuje już bez zeeg be. Gniazdka można kupić w leroyu. Sa takie do których wchodzi i kwadrat i okrągłe. Są troche droższe ok 2 pln
milenium17 Opublikowano 12 Lutego 2017 Opublikowano 12 Lutego 2017 13 minut temu, homman napisał: Znowu wprowadzacie w błąd. Zasadnicza różnica zeeg be - zmieni stan bez routera. Wfi Fi- jak ci router padnie to może nie wyłączyć urządzenia do grzania np. Obecnie xiaomi nie produkuje już bez zeeg be. Gniazdka można kupić w leroyu. Sa takie do których wchodzi i kwadrat i okrągłe. Są troche droższe ok 2 pln A to nie jest tak że np. Xiaomi Human Sensor jest na Wifi a nie na Zigbee. I jak masz np. Sensor który pod Gatewayem i jest połączony z gniazdkiem Zigbee na włączenie czegoś i tak Ci nie włączy gniazdka?
xxmati96xx Opublikowano 12 Lutego 2017 Opublikowano 12 Lutego 2017 23 minuty temu, homman napisał: Znowu wprowadzacie w błąd. Zasadnicza różnica zeeg be - zmieni stan bez routera. Wfi Fi- jak ci router padnie to może nie wyłączyć urządzenia do grzania np. Obecnie xiaomi nie produkuje już bez zeeg be. Gniazdka można kupić w leroyu. Sa takie do których wchodzi i kwadrat i okrągłe. Są troche droższe ok 2 pln To samo napisem kilka postów wyżej.
homman Opublikowano 12 Lutego 2017 Opublikowano 12 Lutego 2017 Wszystko jest na zigg be obecnie. Pir zawsze był bez wifi. Jedynie co jest na wifi to żarówki.
abgar Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Dnia 12.02.2017 o 20:33, homman napisał: Gniazdka można kupić w leroyu. https://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/instalacje-elektryczne/puszki-elektryczne,a1067.html możesz podpowiedzieć które ? Bo nie widzę Natomiast zastanowił mnie jeden fakt. Na filmiku który podrzuciłem powyżej ( i instrukcji którą czytałem ) jak widać Aqarę "wcina" się w goracy przewód idacy do zarówki. - tak jak najwyklejszy na świecie włącznik To jak elektronika włącznika jest zasilana ? W momencie wyłączenia zarówki LED na suficie obwód jest przerwany a zimny wogóle nie jest podłączony do Aqary bo go nawet w puszce nie ma. Edytowane 7 Marca 2017 przez abgar
homman Opublikowano 7 Marca 2017 Opublikowano 7 Marca 2017 Co ty w agarze nie rozumiesz? Bo nie łapie. PRZECIEŻ W WŁĄCZNIKU ŚCIENNYM MASZ ZAWSZE FAZĘ. I ja po wciśnięciu klawisza załącza do obwodu żarówki. Gdzie ty widzisz problem ? W puszcze (włącznik masz fazę masę i uziemienie ) Włącznik nie ważne jaki czy smart czy zwykły. Po wciśnięciu FAZA idzie na żarówkę. Zwykle masa jest połączona na stałe i tylko fazę się łączy i rozłącza. Puszki kwadratowe pasują obecnie prawie wszystkie nowoczesne. Takie w których widać miejsce na wkręt. Nawet taka https://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/instalacje-elektryczne/puszki-elektryczne/puszka-instalacyjna-podtynkowa-do-scian-gipsowych-61-140-x-70-x-60-mm-elhurt,p66355,l1067.html
Przemek Opublikowano 11 Maja 2017 Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Cześć, Przymierzam się do zakupu Xiaomi smart socket mini, ale nie wiem czy mam kupić wersję z Zigbee czy bez. Nie mam gateway (może w przyszłości się dorobię) i nie wiem czy jak kupię socket w wersji Zigbee to zadziała mi poprzez samo wi-fi bez gateway? Druga sprawa może wiecie gdzie można kupić wersję z USB bo z tego co widzę większość socketów jest dostępna w wersji bez USB :/ Edytowane 11 Maja 2017 przez Przemek
milenium17 Opublikowano 13 Maja 2017 Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) This item must match the Xiaomi multifunctional gateway to use. Musi być Smart gateway. A wersję z USB są niedostępne. http://m.gearbest.com/living-appliances/pp_344666.html Edytowane 13 Maja 2017 przez milenium17
Mielcar Opublikowano 13 Maja 2017 Opublikowano 13 Maja 2017 Dnia 11.05.2017 o 22:25, Przemek napisał: Cześć, Przymierzam się do zakupu Xiaomi smart socket mini, ale nie wiem czy mam kupić wersję z Zigbee czy bez. Nie mam gateway (może w przyszłości się dorobię) i nie wiem czy jak kupię socket w wersji Zigbee to zadziała mi poprzez samo wi-fi bez gateway? Druga sprawa może wiecie gdzie można kupić wersję z USB bo z tego co widzę większość socketów jest dostępna w wersji bez USB :/ Wersja zigbee nie zadziala bez gatewaya. Wersja zigbee posiada wbudowany watomierz, mozesz zmierzyc pobor urzadzenia podlaczonego. Wersja wi-fi nie posiada takiej funkcji. Może kup od razu cały zestaw smart home od Xiaomi? W przyszłosci bedziesz dokupowal poszczegolne elementy, aby rozbudowac bardziej. http://www.gearbest.com/alarm-systems/pp_600096.html?lkid=10728580
Przemek Opublikowano 14 Maja 2017 Opublikowano 14 Maja 2017 Dnia 13.05.2017 o 17:19, Mielcar napisał: Wersja zigbee nie zadziala bez gatewaya. Wersja zigbee posiada wbudowany watomierz, mozesz zmierzyc pobor urzadzenia podlaczonego. Wersja wi-fi nie posiada takiej funkcji. Może kup od razu cały zestaw smart home od Xiaomi? W przyszłosci bedziesz dokupowal poszczegolne elementy, aby rozbudowac bardziej. http://www.gearbest.com/alarm-systems/pp_600096.html?lkid=10728580 Dzięki za pomoc
abgar Opublikowano 24 Maja 2017 Autor Opublikowano 24 Maja 2017 Dziekuję za pomoc. Od wczoraj działa mi: xiaomi cube + gateway + 2 zarówki ( biała i kolorowa ) . Na Aqarę jeszcze czekam. Może popełnię tu jakiś wiekszy post w temacie co i jak z tym cały MiHome i urządzeniami bo wiele jest absurdów
abgar Opublikowano 22 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Dnia 12.02.2017 o 20:33, homman napisał: Obecnie xiaomi nie produkuje już bez zeeg be. Produkuje a przyjajmniej mozna kupić.Własnie przyszły do mnie 2 gniazda: 1 z zigbee, 1 bez. Zamierzam je porównać Dnia 13.05.2017 o 17:19, Mielcar napisał: Wersja zigbee nie zadziala bez gatewaya. Sprawdzę bo wydaje mi sie to bez sensu. Chyba że miałeś na myśli to, że zadziała tak samo jak gniazdo z samym wifi. Tego się spodziewam. Edytowane 22 Czerwca 2017 przez abgar
kumpel_ Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Gniazdo w wersji Zigbee tak samo jak czujniki temperatury, okien itp. działają tylko jeśli są połączone z Gatewayem
abgar Opublikowano 22 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Dnia 13.05.2017 o 07:59, milenium17 napisał: This item must match the Xiaomi multifunctional gateway to use. Musi być Smart gateway. A wersję z USB są niedostępne. http://en.miui.com/thread-56531-1-1.html Ale były https://xiaomi-mi.com/news-and-actions/new-mi-smart-power-strip-by-xiaomi/ Mozna sobie cos takiego kupic jak ktos sie upiera na USB. Mało nie kupiłem ale okazało się, że listwa jest sterowana jako całość a nie pojedyncze gniazda ( chyba, ze cos pomyliłem ) Edytowane 22 Czerwca 2017 przez abgar
milenium17 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgadza się nie ma już ich jak szukałem rok temu to były i zniknęły tak jak teraz zwlekałem z zakupem np. Czujki gazu. Była i zniknela. Zdążyłem tylko kupić czujkę ognia...
kumpel_ Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 29 minut temu, abgar napisał: https://xiaomi-mi.com/news-and-actions/new-mi-smart-power-strip-by-xiaomi/ Mozna sobie cos takiego kupic jak ktos sie upiera na USB. Mało nie kupiłem ale okazało się, że listwa jest sterowana jako całość a nie pojedyncze gniazda ( chyba, ze cos pomyliłem ) Mam taką listę i włączasz/wyłączasz cała listwę.
homman Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Ma ktoś tą w miarę nową listwę z 3 * USB ? Potrzebuje kupić listwę zastanawiam się czy kupić jak zwykle do tej pory ACARA P7 czy coś innego. Tyle że chyba xiaomi nic się nie posunęło w tej sprawie. I ta listwa nie jest smart. A jedynie on / off z przycisku. I wciąż broadlink wychodzi lepiej. 3 lub 4 gniazdka każde sterowane osobno.
abgar Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Wczoraj podłączyłem Smart Socket ( bez zigbee ). Podłączyło się ale lipa straszna . Praktycznie wszystko jest po chińsku w pluginie Mi Home Ktos może widzał jakies tłumaczenie ? ( ja nie znalazłem ) Edytowane 26 Czerwca 2017 przez abgar
milenium17 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Na tą chwilę chyba nie. Wcześniej mi działało -można było wgrać plugin i zmieniał język na EN. Ale nikt chyba już nie aktualizuje pluginów.....
Mielcar Opublikowano 26 Czerwca 2017 Opublikowano 26 Czerwca 2017 3 godziny temu, abgar napisał: Wczoraj podłączyłem Smart Socket ( bez zigbee ). Podłączyło się ale lipa straszna . Praktycznie wszystko jest po chińsku w pluginie Mi Home Ktos może widzał jakies tłumaczenie ? ( ja nie znalazłem ) na iPhonie mam wersje zigbee i bez zigbee po angielsku.
kumpel_ Opublikowano 26 Czerwca 2017 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Ja mam wersję ZigBee i w MiHome mam praktycznie wszystkie opcje związane z gniazdkiem po angielsku. Może masz inną wersję aplikacji?Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
abgar Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2017 3 godziny temu, Mielcar napisał: bez zigbee po angielsku. U mnie to tak wygląda Może mógłbyś cos podpowiedzieć ?
Mielcar Opublikowano 26 Czerwca 2017 Opublikowano 26 Czerwca 2017 22 godziny temu, abgar napisał: U mnie to tak wygląda Może mógłbyś cos podpowiedzieć ? Sprawdz to http://www.pokoleniesmart.pl/blog/2017/01/11/xiaomi-smart-socket-inteligentne-gniazdo-od-xiaomi/ 1
abgar Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Dzięki. Nieco światłą w tunelu. Zupełnie nie rozumiem. dlaczego on ma po angielsku a ja po chińsku. Resztę Mi Home mam po angielsku poza tym cholernym gniazdkiem EDIT : To Iphone. Rozumiem. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez abgar
Mielcar Opublikowano 27 Czerwca 2017 Opublikowano 27 Czerwca 2017 7 godzin temu, abgar napisał: Dzięki. Nieco światłą w tunelu. Zupełnie nie rozumiem. dlaczego on ma po angielsku a ja po chińsku. Resztę Mi Home mam po angielsku poza tym cholernym gniazdkiem EDIT : To Iphone. Rozumiem. Teraz sprawdzilem i na Mi6 wresje zigbee mam tez po angielsku, normalna jest po chinsku.
abgar Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2017 13 godzin temu, Mielcar napisał: Teraz sprawdzilem i na Mi6 wresje zigbee mam tez po angielsku, normalna jest po chinsku. Dzisiaj mi przyszła wersja Zigbee. Istotnie jest po angielsku. Zatem mój problem jest rozwiązany bowiem w tej wersji angielskiej ( zigbee ) rozkład jest taki sam jak w chińskiej ( wifi ). Mogę zatem ogarnąć sterowanie. Faktycznie nie mogłem zajesterować gniazdka bez gatewaya. Dziwne, bo z instrukcji ( rysunków ) by wynikało, że gateway nie jest niezbędny. Co dziwniejsze aplikacja Mi Home w głównym okienku też nie zobaczyłą gniazdka. Dopiero wejście w gateway i dodanie urządzenia "podległego" zadziałało. Słusznie zatem na działkę do sterowania halogena kupiłem wersję wifi ( tam nie mam gateway'a ) bo inaczej mógłbym sobie to gniazdko w d... wsadzić.
mar76ek Opublikowano 27 Lutego 2018 Opublikowano 27 Lutego 2018 Czy na dzisiejszy dzień są jakieś pluginy po angielsku dla gniazdka wifi (bez zigbee)?To dziwne, że zigbee jest po angielsku a wifi po chińsku Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi