Skocz do zawartości

aktualizacja starego softu do aktualnego global dev

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

właśnie odebrałem nowego MI 5, z tego co widze to jest na nim "jakiś" stary soft, jak w załączniku. Chciałbym zaktualizować MIUI do bieżącej wersji Global Dev - czy mogę to w bezpieczny sposób zrobić przez aplikację Updater? (sciągając najpierw ręcznie zip, bo OTA na tym sofcie oczywiście nie działa)?

mi5.jpg

Opublikowano

Gdyby telefon był mój to pewnie już bym to zrobił, jednak właściciel raczej nie będzie chętny do późniejszych ręcznych aktualizacji, więc uznałem że w tym wypadku chyba lepiej wrzucić global.

Opublikowano

No to brawo za decyzję, tylko nie zmienia to faktu że właściciel ma dziadowski ROM obecnie i bez MiFlash to nic nie zdziałasz. Więc lektura i do dzieła ;)

Opublikowano (edytowane)

W sumie, z ciekawości sprwadzę czy telefon jest odblokowany, być może wystarczy tylko dać OEM UNLOCK jak w moim mi4c z chińskim SYFem. Jeśli będzie zablokowany, to i tak w celu odblokowania trzeba wrzucić wersje dev (global) - w instrukcji jest napisane że można to zrobić przez Updater, stąd moje pytanie.

Edytowane przez krzychu
Opublikowano
18 godzin temu, krzychu napisał:

w instrukcji jest napisane że można to zrobić przez Updater, stąd moje pytanie.

Tak nie polecam robic. Jedyna sluszna metoda, ktora zagwarntuje CI bezproblemowy odblok to wgranie softa w trybie EDL.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Telefon jest zablokowany tak więc trzeba odblokować. Próbowałem instalować global przez Updater, niestety ciągle dostaje"Cant veryfy Update Package".

Chciałym spróbować zainstalować global'a przez MiFlash, i tutaj mam pytanie, czy powinienem wybrać opcję clear all czy save user data może być?

Rozumiem że do instalacji oficjalnego globala nie trzeba mieć odblokowanego BL, bo przecież chyba trzeba najpierw zainstalować globala żeby odblokować.

Opublikowano

@krzychu. Wybierz opcje clean all. Soft wgrywaj z trybu edl w trybie fastboot nie wgrasz jak masz zablokowany bootlader. Pamietaj tylko, ze najnowsze miui stable i dev blokuja tryb edl takze radze wgrac jakis starszy soft. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kamillm napisał:

najnowsze miui stable i dev blokuja tryb edl

kurde, chyba się nieco pogubiłem. Pewnie było to już walkowane na forum 100 razy, ale możesz wyjaśnić co znaczy że blokują? znaczy że nie pójdzie instalacja czy że się zainstaluje i zablokuje mi tryb EDL na przyszłość?

Jeśli zblokowana jest instalacja najnowszych wersji dev, to muszę zainstalować starszą wersję (tylko którą?), a potem zrobić update prze OTA do najnowszej (global), czy też nie wolno instalować najnowszego globala bo potem bedzie problem z przejściem na xiaomi.eu?

Wysłałem wniosek o odblokowanie BL, ale pewnie nie uda się odblokować na chińskim syfie.

Opublikowano
11 godzin temu, krzychu napisał:

ale możesz wyjaśnić co znaczy że blokują?

Oznacza to, że nie wejdziesz w tryb EDL nawet kablem deep flash. Z tego co widziałem działa jeszcze tespoint, ale to wiaodmo, trzeba już rozbierać telefon itp. itd.

znaczy że nie pójdzie instalacja czy że się zainstaluje i zablokuje mi tryb EDL na przyszłość?

Instalacja pojdzie ale EDL zablokuje Ci na przyszlosc, a wiadomo, ze jednak warto miec ten EDL odblokowany, takie jest moje zdanie.

Jeśli zblokowana jest instalacja najnowszych wersji dev, to muszę zainstalować starszą wersję (tylko którą?)

Instalacja nie jest zablokowana, po instalacji zablokuje Ci EDL ;) Zainstaluj dev np. 6.10.20. http://en.miui.com/thread-389682-1-1.html

a potem zrobić update prze OTA do najnowszej (global),

Jak to zrobisz to masz zablokowany EDL.

czy też nie wolno instalować najnowszego globala bo potem bedzie problem z przejściem na xiaomi.eu?

Problemu nie bedzie bo jesli nie bedziesz juz mial syfiastego romu, to spokojnie odblokujesz sobie bootlader, wgrasz TWRP a pozniej xioami.eu :)

ale pewnie nie uda się odblokować na chińskim syfie.

No raczej nie :)

Podsumowując, jesli zalezy Ci na romie global to mozesz sobie spokojnie zaktualizowac do najnowszego nawet tego ktory blokuje bootlader, jesli chcesz raczej uzywac xioami.eu to instalowal bym starszy dev (np. ten ktory Ci podalem) odblokowal bootlader, zainstalowla twrp i xiaomi.eu, nie zablokuje CI EDL wiec na przyszlosc zawsze to jakas dodatkowa furtka ;) To jest moje zdanie, mozesz robic po swojemu oczywscie :)

Opublikowano (edytowane)

dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie, międzyczasie doczytałem też wszystkomuwiący wątek o EDL

czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, chcąc mieć aktualny official global, trzeba pogodzić się z blokadą EDL, dlatego też po instalacji koniecznie trzeba odblokować BL żeby nie zamknąć sobie kompletnie drogi do flashowania. Rozumiem też, że aktualna wersja xiaomi.eu nie blokuje EDL (co zostawia jedną dodatkową furtkę więcej, nawet po odblokowaniu BL)?

Z dalszymi krokami zaczekam jeszcze na zgodę na odblokowanie od Xiaomi, tak na wszelki wypadek żeby już była, potem spróbuję flashować tą starszą wersję dev w EDL. Sciągnąłem już nawet wersję gemini_global_images_6.5.30_20160516.0000.22_6.0_global_9cee9512c7.tgz, ale mówisz że wystarczy 6.10.20 to ściągnę tą nieco nowszą.

Edytowane przez krzychu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...