Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, pierwszy kontakt z szanowanym forum (-:.

Mój Redmi 4 prime nie może nawiązać połączenia z bluetooth receiver sony Bm10 ( w ogóle nie wykrywa urządzenia).

Czy ktoś wie jak rozwiązać problem?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Wykrywa. Sony wykrywany jest chyba tylko po pierwszym połączeniu przez NFC, potem już łączy przez bt ( sprawdzałem na innych urządzeniach), choć w instrukcji są dwie opcje. 

Opublikowano
3 minuty temu, pawus-2000 napisał:

Wykrywa. Sony wykrywany jest chyba tylko po pierwszym połączeniu przez NFC, potem już łączy przez bt ( sprawdzałem na innych urządzeniach), choć w instrukcji są dwie opcje. 

To Redmi 4 ma NFC? Przy pomocy NFC to się nie połączysz, a drugą opcją powinno być bez problemu, Przynajmniej w Redmi 3 i 3s nie ma tego problemu bo używam takiego małego sterownika bt SHB 20 Sony do którego można dowolne słuchawki podłączyć, a to w zasadzie działa identycznie.

Opublikowano (edytowane)

Redmi nie ma NFC, łączy inne telefony. Posiadam tylko te z NFC (te nawiązują połączenie bez problemu)

Edytowane przez pawus-2000
Opublikowano
12 minut temu, pawus-2000 napisał:

Redmi nie ma NFC, łączy inne telefony. Posiadam tylko te z NFC (te nawiązują połączenie bez problemu)

A masz jakąś instrukcję do tego Bm 10? Trzeba toto wprowadzić w tryb łączenia (wykrywalności dla innych urządzeń) bez używania NFC (przy NFC prawdopodobnie to się samo włącza jak wykryje urządzenie). W telefonie w ustawieniach włączyć bt z opcją widoczności dla wszystkich urządzeń, uruchomić wyszukiwanie i powinno się sparować.

Opublikowano (edytowane)

Mam instrukcję, są dwie opcje, jedna z NFC, druga - standardowe połączenie. Urządzenie posiada jeden przycisk, po włączeniu dioda biała miga na niebiesko. Po sparowaniu urządzenia przestaje migać. Po rozłączeniu ponownie zapala się biała. Niby proste jak drut ale Redmi nie widzi Sony.

Opublikowano (edytowane)

A próbowałeś dłużej przytrzymać przycisk bluetooth? Korzystałem już z kilku urządzeń tego typu i zawsze jest coś takiego jak "tryb parowania" (dioda miga na przemiennie w dwóch kolorach) który wywołuje się właśnie dłuższym przytrzymaniem czy to przycisku włączania, czy jakiegoś specjalnego przycisku do bluetooth. Ja osobiście nie miałem żadnego problemu z parowaniem moich JBL E 50 BT a jakość połączenia jest znacznie lepsza niż wcześniej na Xperii T3. Nie chce mi się wierzyć też że producent urządzenia pomyślał tylko o możliwości parowania z urządzeniami obsługującymi NFC, to ma być ułatwienie w parowaniu, a nie jedyna deska ratunku.

Edytowane przez dudi1971
Opublikowano
1 minutę temu, dudi1971 napisał:

Nie chce mi się wierzyć też że producent urządzenia pomyślał tylko o możliwości parowania z urządzeniami obsługującymi NFC.

Na pewno przewidział, to ze mu miga po włączeniu to prawdopodobnie szuka urządzenia już sparowanego. Tak jak napisałeś z reguły trzeba odpowiednio dłużej przytrzymać ten przycisk. Jeszcze ewentualnie w telefonie przestawić bt na widoczność dla wszystkich urządzeń. Z podobnym urządzeniem SBH20 Sonego nie mam problemów, tam też trzeba przytrzymać jeden z przycisków dłużej żeby wymusić tryb parowania z nowym urządzenie, inaczej szuka tylko sparowanego.

Opublikowano (edytowane)

Sukces. Udało się zobaczyć Sony na Redmi a potem skutecznie sparować.

Odłączyłem wszystkie poprzednie urządzenia poraz kolejny od Sony i jakoś sparowałem. Mam kolegę z Sony ( on również posiada Bm10 i miał taki sam problem). Poradził spróbować za kilka dni i pomogło.

Widać technologia też rządzi się swoimi prawami. Temat uważam za zamknięty. Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.

Ps. Kolejny telefon na pewno z NFC. :-)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, pawus-2000 napisał:

Mam kolegę z Sony ( on również posiada Bm10 i miał taki sam problem). Poradził spróbować za kilka dni i pomogło.

No nieźle, ciekawy sposób, tylko szkoda że żaden z was nie przeczytał manuala, tam wszystko czarno na białym opisane:

http://support.sonymobile.com/global-en/bm10/userguide/

Jak to po angielsku piszą "Read the fucking manual".

Edytowane przez FromWP
Opublikowano (edytowane)

Instrukcja była przeczytana. Postępowałem zgodnie z instrukcją, pomimo tego Redmi nie mógł się sparować bo po prostu nie widział Sony. Inne telefony łączyły się tylko przez NFC ( próbowałem przez bt bezskutecznie).

Po kilku dniach odłączyłem wszystkie sparowane telefony i w końcu połączyłem się za pomocą Redmi.

Temat uważam za zamknięty.

Opublikowano (edytowane)

Instrukcja była przeczytana. Postępowałem zgodnie z instrukcją, pomimo tego Redmi nie mógł się sparować bo po prostu nie widział Sony. Inne telefony łączyły się tylko przez NFC ( próbowałem przez bt bezskutecznie).

Po kilku dniach odłączyłem wszystkie sparowane telefony i w końcu połączyłem się za pomocą Redmi.

Temat uważam za zamknięty.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...