Skocz do zawartości

CWM 6.0.4.7 Advanced Edition / PhilZ Touch 6.20.6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wygląda obiecująco. Będę sobie mógł robić full wipe przed każdą aktualizacją, a tego mi bardzo brakuje :)

No i prawdziwe, pełne backupy całego systemu. Yes yes yes! ;)

Opublikowano

Akurat ja bym wolał, aby Recovery nie miało dotykowego interfejsu, bo wtedy łatwiej o jakieś przykre w skutkach "omsknięcie się" palca. No, ale jest cool :)

Opublikowano

Fajne. Wgram sobie. Akurat zainstalowałem CWM najnowsze i na tym Kitkata od Ivana.

Tylko to recovery to... już takie przeładowane. Bo.. po co? Tak jakby ktoś siedział w recovery godzinami i buszował. Masa funkcji jakby to był jakiś podsystem ważny.

Użytkownicy MI2 wiedzą, że można się obyć bez widoku recovery w ogóle.

-- 21 mar 2014, o 15:13 --

Będę sobie mógł robić full wipe przed każdą aktualizacją, a tego mi bardzo brakuje :)

Robisz źle, ale cóż...

Opublikowano

Robisz źle, ale cóż...

A co w tym złego? Czy aktualizacje nie są całkowicie niezależne od poprzednich? Wiem, że to dodawanie sobie roboty, ale to mnie to kręci - więc pytam bardzo poważnie - czy jest w tym coś niebeziecznego, coś można skopać, albo utracić?

Dzięki.

Opublikowano

A jak wgrywasz aktualizację do Windowsa to robisz format dysku? Nie? Czemu?

W zasadzie nic nie skopiesz ale jest to zupełnie, kompletnie, w 100% pozbawione jakiegokolwiek.. sensu.

Inaczej: aktualizacja romu formatuje partycję /system (tylko) i robi wipe dalvik cache.

Jeśli robisz full wipe to robisz to samo plus wipe partycji z danymi (aplikacje, gry itp). Czyli robisz to samo co aktualizacja ale dokładasz sobie SAM ponowne wgrywanie aplikacji i ustawień.

Widzisz w tym sens?

Opublikowano

latet - nie robisz nic złego... Ja tak robię jak są duże zmiany (ale od czasu do czasu) lub problemy, ale rozumiem że robisz kopie miui dla bezpieczeństwa?

Wręcz masz mniejsze prawdopodobieństwo występowania usterek,np. Chińskie znaczki w motywach, błędy FC aplikacji...

Uważaj tylko z funkcją dualboot i chmura miui - podwyższone ryzyko utraty danych.

Opublikowano
Jeśli robisz full wipe to robisz to samo plus wipe partycji z danymi (aplikacje, gry itp). Czyli robisz to samo co aktualizacja ale dokładasz sobie SAM ponowne wgrywanie aplikacji i ustawień.

Widzisz w tym sens?

Widzę, bo nie wierzę, że na tych partycjach (których zwykła aktualizacja nie formatuje) nie gromadzą się jakieś śmieci, balast, który prędzej czy później się zemści - albo spowolnieniem działania albo problemami typu "coś źle działa i nie wiadomo dlaczego". Ja akurat używam niewielu aplikacji poza systemowych (może 5-6), które nie mają jakichś tam rozrośniętych opcji. Ich ponowna instalacja i konfuguracja zajmuje mi ok. 3-5 minut.

Pewnie, że nie będę robił full-wipe co tydzień, ale tak powiedzmy raz na 2-3 miesiące to bardzo chętnie, choćby dla porównania, czy coś to da, coś zmieni itp. A już na pewno przed większą zmianą typu przesiadka z MIUI5 JB na MIUI6 KitKat.

Uważaj tylko z funkcją dualboot i chmura miui - podwyższone ryzyko utraty danych.

Czy mógłbyś to rozwinąć, dzięki. (PS. Nie używam chmury MIUI, ani żadnej innej).

Opublikowano

Od czasu do czasu powinno się wipe a nawet czyść pamięć z danymi karty bądź wewnętrzna bo tam to robi się z czasem bajzel-system zwalnia apki nie działają. Na szczęście jest panel sterowania i czyszczenie pamięci ze smieci.

Przez synchronizacje z chmura już raz straciłem smsy przy włączeniu dualboot :(.

Przy włączeniu tej funkcji traci się dane i przywraca kopie, ale jeśli używasz 2 systemów to wiesz o tym..

Opublikowano

Widzę, bo nie wierzę, że na tych partycjach (których zwykła aktualizacja nie formatuje) nie gromadzą się jakieś śmieci, balast, który prędzej czy później się zemści - albo spowolnieniem działania albo problemami typu "coś źle działa i nie wiadomo dlaczego". Ja akurat używam niewielu aplikacji poza systemowych (może 5-6), które nie mają jakichś tam rozrośniętych opcji. Ich ponowna instalacja i konfuguracja zajmuje mi ok. 3-5 minut.

No właśnie też nie. Podczas instalacji instaluje się:

- kernel na partycji boot (tam nie ma śmieci i być nie może)

- recovery (wiadomo)

- modemy itp (też osobne partycje i nic tam nie może być prócz właściwych plików)

- system (i tu jest robiony format)

- cache (jest robiony wipe)

Także nie ma powodu by robić cokolwiek. Jak używasz paru aplikacji o tym bardziej bezsensu jest robić wipe.

Aktualizacja niejako odświeża cały telefon. Jeśli już coś się dzieje złego to wynika tylko z działań użytkownika, np. instalacja modów typu wsm tools i innych.

Oczywiście może coś być w romie ale wtedy mają to wszyscy i nie naprawisz tego przez wipy.

Choć możesz inaczej też robić. Jak coś faktycznie się dzieje złego to wtedy rób wipe. A tak z wersji na wersję nie ma sensu.

Rób jak chcesz ale to jest po prostu pozbawione sensu.

A ze zmianą bazy też tak nie jest (wiadomo fajnie jest zrobić full wipe) ale ja przechodziłem na MI2 z V4 na V5 bez wipe. Nic. Wszystko gładko szło.

Tak samo jak w Nexusie masz aktualizacje powiedzmy z 4.3 na 4.4. Czy Nexus robi full wipe? Nie. Uaktualnia tylko aplikacje i pliki.

Opublikowano
Przez synchronizacje z chmura już raz straciłem smsy przy włączeniu dualboot :(.

Przy włączeniu tej funkcji traci się dane i przywraca kopie, ale jeśli używasz 2 systemów to wiesz o tym..

Jeśli dobrze zrozumiałem, to jestem w szoku. O jakie dane chodzi? O jakie używanie 2 systemów chodzi? Nie używałem 2 na raz, tzn. nie przełączałem się ręcznie między systemami. Skoro partycja data/ jest wspólna i nie jest formafowana, to nie rozumiem, dlaczego jakieś dane są tracone i muszą być przywracane z kopii. Coś chyba źle zrozumiałem. Bardzo proszę o wyjaśnienie tego.

Opublikowano

Kolega pisze o zabawach z dual boot czyli funkcji którą umożliwia to recovery. Partycja /data jest dzielona na dwie i można używać telefonu z dwoma systemami i dwoma partycjami /data. Naturalnie /data idzie się formatować.

Jeśli masz MIUI i nie bawisz się w custom romy to ta funkcja Ci się nie przyda.

Opublikowano
Podczas instalacji instaluje się:

- kernel na partycji boot (tam nie ma śmieci i być nie może)

- recovery (wiadomo)

- modemy itp (też osobne partycje i nic tam nie może być prócz właściwych plików)

- system (i tu jest robiony format)

- cache (jest robiony wipe)

Z tym Recovery to mnie zaskoczyłeś. Czy jak wgram to CWM, to po każdej aktualizacji systemu należy go wgrać ponownie?

Drugie pytanie - czy Dalvik Cash jest na partycji cache?

Czy pamięć cache aplikacji (każda ma swoją) jest na partycji cache?

Pewnie i to nie i to nie - więc co tam jest?

Czy aplikacje systemowe są na partycji system, a aplikacje instalowane ze Sklepu Play lub plików .apk są na partycji data?

Opublikowano

Nie do końca. Tzn. to recovery ma zabezpieczenie przed nadpisaniem go przez MiRecovery z romu.

Bo każdy rom MIUIPolska ma w sobie recovery i gdyby zabezpieczenia nie było to CWM by został wymazany i na to miejsce weszło by MiRecovery.

A co do reszty to yy.. w sumie nie chce mi się tłumaczyć takich rzeczy, także odsyłam do google bo w zasadzie poczytasz to jako ciekawostkę i sam się czegoś dowiesz.

Wyjaśnienia jak działa Android wykraczają poza ten temat.

Opublikowano

Ja dodam tylko od siebie że przy włączaniu funkcji True Dualboot jest zmieniana tablica partycji (przybywa o co najmniej jedna partycje) i dlatego można utracić dane.

Opublikowano
Nie do końca. Tzn. to recovery ma zabezpieczenie przed nadpisaniem go przez MiRecovery z romu.

Bo każdy rom MIUIPolska ma w sobie recovery i gdyby zabezpieczenia nie było to CWM by został wymazany i na to miejsce weszło by MiRecovery.

Ha! I właśnie tak się u mnie stało po aktualizacji systemu. Wróciło MiRecovery. No, ale właściwie to nie jest duży problem, bo ponowna instalacja CWM, w razie potrzeby, to ledwie kilka kliknięć. Trzeba tylko o tym pamiętać, jeśli komuś zależy na pewnym dostępie do CWM w razie jakiejś niespodziewanej awarii czy coś.

Miałem tez pewien problem z tym CWM, konkretnie z opcją "restart system". Nie pozwala ona na wybór do którego systemu restartujemy i za każdym razem uruchamiała mi system 2 (chyba dlatego, że najświeższy), niezależnie od tego, czy miałem wybrane "Manage system 1" czy "Manage system 2".

Nie wiem, może coś źle robię.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...