Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

Jak kiedyś pisałem że mam w zestawie kartę pamięci  i dwie karty Sim co może skutkować skróceniem czasu pracy baterii ,

to usłyszałem głosy na forum ,że to nie ma dużego wpływu na działanie baterii.

Aktualnie sprawdzam tę teorię i okazuje się całkowicie błędna.

Wyłączenie jednej karty Sim i użycie tylko 1 Sim do rozmów i internetu spowodowało  znaczne wydłużenie pracy baterii.

Ze średnio 3 godzin SOT  zrobiło się średnio 4 godz.  włączonego ekranu i to na baterii która jest już roczek i miesiąc w użyciu.

pozdrawiam Wojtek

Edytowane przez fancik
Opublikowano

Z pewnością użycie dwóch kart SIM ma wpływ na baterię, ale karta pamięci to już raczej znikomy (może o to chodziło forumowiczom).

Dwie karty SIM = dwa zalogowane w sieci numery, większa częstotliwość (ile razy, nie pasma) komunikacji z BTS'ami i konieczność utrzymania dwóch połączeń, mimo tego że u nas jest pasywny dual SIM (mamy jedną antenę). Jeden ustawiona na obsługę internetu działa w trybie 2G/3G/4G (zależy od ustawień, kto jakie wybierze lub czy działa na automacie), a druga w tym czasie na 2G, choć obydwa porty obsługują te same zakresy.

U siebie ustawiłem ostatnio zasięg na 3G (zamiast auto) bo karta jest jeszcze bez obsługi LTE i telefon lepiej sobie radzi z zużywaniem energii, wcześniej miałem wrażenie, że próbuje przeskoczyć na inne częstotliwości. Może to tylko subiektywne wrażenie. :)

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, mam otóż taki problem że wczoraj zszedłem do 3% na baterii od 100 w jakieś 40 minut włączonego ekranu no może 1h przez 15 minut miałem telefon w kieszeni, wyjąłem go a tam 48%. Druga sprawa większość ładowarek nie jest w stanie naładować mojego telefonu przez noc...nie wiem co z tym zrobić a jest to bardzo uciążliwe.

Opublikowano

U mnie mimo problemów z skaczącymi problemami, nie ma problemu z naładowaniem.

Kilka rzeczy, które mogą mieć wpływ na Twój problem:
- uszkodzona lub niewydajna ładowarka (wymiana na inną, firmową)
- kiepskiej jakości kabel USB (wymiana na inny, z obsługą ładowania natężeniem 2A lub więcej))
- działające jakieś procesy w tle, które zjadają baterię (włączasz roota, wrzucasz wakelockdetector lub inny program do zarządzania procesami)
- uszkodzona bateria (wymiana na dobry zamiennik, wątek o bateriach jest na forum)
- uszkodzony telefon, kontroler zasilania, styki, coś w środku (wymiana telefonu na inny, bądź szukanie co jest uszkodzone i wymiana płyt/podzespołów na różnej jakości zamienniki, z przewagą kiepskie).

Musisz eliminować po kolei co może mieć na to wpływ, ale to wygląda jakby bateria padła. Ładowarka, telefon lub bateria się nie grzeją?

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...