Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, 

Mam taki mały problem z moim Mi4c. Generalnie GPS działa, z sieci położenie łapie bardzo szybko, ale problemy mam z łapaniem satelit. Pomimo tego że przebywam we Wrocławiu zdarza mu się łapać satelity nawet 20 min. Ostatnio jechałem do Zgorzelca i nie mógł złapać żadnej satelity. Dopiero po 30 min to nastąpiło i mogłem normalnie skorzystać z nawigacji.

Opublikowano

@Zexon72 tu proszę bardzo zrzut. Oficjalne MIUIPolska. Ostatnio nawet zrobiłem całkowity restart telefonu przez MiFlash i ponownie wgrałem polski mając nadzieję, że to coś zmieni, niestety nic.

@slimdick wykonam jak skończą mi się wykłady, czyli gdzieś koło 17, gdyż niestety teraz przebywam na uczelni i raczej nie byłby to wiarygodny pomiar.

Screenshot_2016-12-20-13-14-36-443_com.android.settings.png

Opublikowano

Jeśli w telefonie masz prawa root to za pomocą tej aplikacji

https://goo.gl/VnSqzk  

ustaw sobie konfigurację serwerów NTP na region: Europa > Polska. Później restet telefonu i powinno zacząć łapać fix'a, jak należy.

• Like 1
Opublikowano

@Zexon72 niestety nie mam roota w telefonie. Jest możliwość go jakoś teraz uzyskać? Nigdy nie potrzebowałem go i jakoś nie mam pojęcia jak to zrobić, a nie chciałbym zamieszać i znowu robić flasha.

Opublikowano

@Zexon72 w przerwie między wykładami sprawdziłem przez diagnostykę. Już wszystko w porządku i łapie satelity w 10-15 sek ^^ jeszcze raz bardzo dziękuję 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Enetm

Mimo że problem już jest rozwiązany nurtuje mnie pytanie . Napisałeś : "Pomimo tego że przebywam we Wrocławiu zdarza mu się łapać satelity nawet 20 min." Mógłbyś mi wyjaśnić co ma przebywanie w Wrocławiu wspólnego z lapaniem satelit?

Opublikowano

@xxmati96xx 
Otóż kolego posiadając jeszcze swój poprzedni telefon zauważyłem, że w większych miejscowościach szybciej łapał sygnał niż np. u mnie w rodzinnej wiosce czy na drodze szybkiego ruchu, popularnie zwaną autostradą A4, a nawet w górach. To samo zauważyłem będąc u naszych zachodnich sąsiadów u ojca. Nie znam się na nawigacjach i innych tego typu urządzeniach dlatego wyjaśniłem to sobie w bardzo prosty sposób, a mianowicie, telefon nie pobiera danych lokalizacyjnych tylko z satelit, ale także z nadajników radiowych sieci, stąd jeżeli jestem w miejscu gdzie tego typu urządzeń jest więcej, jest łatwiej mnie namierzyć niż w miejscu gdzie urządzeń wspomagających tego typu jest mniej. Ja wiem, że to złe myślenie, ale jak wyżej, mi jako osobie której nawigacja ma działać, ale nie muszę wiedzieć w jaki dokładnie sposób to się dzieje w zupełności wystarczy ;)
Może i źle sformułowałem to co chciałem przekazać, jednak każdy zrozumiał o co chodziło, a jak ktoś w tym siedzi i go uraziłem swoją niewiedzą to najmocniej przepraszam :P

Opublikowano
3 godziny temu, Enetm napisał:

@xxmati96xx 
Otóż kolego posiadając jeszcze swój poprzedni telefon zauważyłem, że w większych miejscowościach szybciej łapał sygnał niż np. u mnie w rodzinnej wiosce czy na drodze szybkiego ruchu, popularnie zwaną autostradą A4, a nawet w górach. To samo zauważyłem będąc u naszych zachodnich sąsiadów u ojca. Nie znam się na nawigacjach i innych tego typu urządzeniach dlatego wyjaśniłem to sobie w bardzo prosty sposób, a mianowicie, telefon nie pobiera danych lokalizacyjnych tylko z satelit, ale także z nadajników radiowych sieci, stąd jeżeli jestem w miejscu gdzie tego typu urządzeń jest więcej, jest łatwiej mnie namierzyć niż w miejscu gdzie urządzeń wspomagających tego typu jest mniej. Ja wiem, że to złe myślenie, ale jak wyżej, mi jako osobie której nawigacja ma działać, ale nie muszę wiedzieć w jaki dokładnie sposób to się dzieje w zupełności wystarczy ;)
Może i źle sformułowałem to co chciałem przekazać, jednak każdy zrozumiał o co chodziło, a jak ktoś w tym siedzi i go uraziłem swoją niewiedzą to najmocniej przepraszam :P

Ja tylko wtrace o gorach. Jest to bardzo specyficzny teren tam nagle mozesz miec zasieg 15 satelit, przejdziesz 10 metrów i brak zasiegu, ale takie sa gory, tajemnicze i nieprzewidywalne ;)

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...