Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wie ktoś może jak zmienić kanał częstotliwości przy udostępnianiu internetu hot spot?

domyślnie ustawiony mam nr 1 ale zakłóca mi się z innymi urządzeniami.

Próbowałem kilku aplikacji i ani jedna nie działa.

ROM: MIUIPolska_HM2013023_5.0-4.2.zip

Opublikowano

Hm dobre pytanie. Nie znam bezpośredniej odpowiedzi na to pytanie, aczkolwiek na szybko poszukałem "grep -r "channel"" by wyszukać jakies wyrażenia z channel w nazwie.

I w MI3 jest chyba miejsce na to w /etc/hostapd/hostapd_default.conf. Można tam ustawić kanał dla AP. Aktualnie jest channel=6.

Niestety Hongmi nie ma tego pliku. Co nawet zrozumiałe bo zupełnie inna platforma.

Widzę dwie rzeczy które można spróbować jak chcesz się w to bawić:

1. W pliku build.prop jest kod:

ro.wifi.channels=
Jest puste, ale może jak tam coś się dopisze to zadziała też na wifi w hotspocie. Być może wymusi to kanał WiFi. 2. Poszukać czegoś w tych plikach:
system/etc/wifi/p2p_supplicant.conf
system/etc/wifi/wpa_supplicant.conf[/code]

Być może będzie coś o AP albo hostap.

Opublikowano

w pliku

ro.wifi.channels=

jak wpiszę wartość to po resecie znika, może to jest monitoring aktualnej wartości sieci wifi...?

w plikach

KOD: ZAZNACZ CAŁY

system/etc/wifi/p2p_supplicant.conf

system/etc/wifi/wpa_supplicant.conf

nie znalazłem ustawień, ale kombinuje dalej...

Dzięki za pomoc jakby ktoś miał pomysł będę wdzięczny

Opublikowano
w pliku

ro.wifi.channels=

Tego nie zmieniaj to dotyczy regionu i obsługiwanych kanałów, 11, 13, 14, itp.

np:

ro.product.locale.region=EU

ro.wifi.channels=14

Opublikowano

Niestety nadal nie znalazłem rozwiązania problemu, skoro nie mam pliku

SYSTEM/ETC/WIFI/HOSTAPD_DEFAULT.CONF

To może nie można tego zmienić?

Czy wtedy można w jakiś sposób dopisać możliwość zmiany kanału?

Opublikowano

Nie chodzi o router tylko o AP w telefonie...

Chodzi mi o zmianę kanału wifi w udostępnionym punkcie dostępu, tethering w telefonie...

udostępniam w telefonie internet do którego podłączam się laptopem po wifi...

Opublikowano
Nie chodzi o router tylko o AP w telefonie...

Chodzi mi o zmianę kanału wifi w udostępnionym punkcie dostępu, tethering w telefonie...

udostępniam w telefonie internet do którego podłączam się laptopem po wifi...

Wiem o co chodzi, tylko do końca nie opisałeś problemu samego konfliktu kanałów, bo to, że kilka sieci w sąsiedztwie pracuje na tym samym kanale nie jest jakimś wielkim problemem żeby Ci sieć nie działała, no chyba, że to jakieś mega nadajniki :).

..i włam się wszystkim sąsiadom i im też zmień :>

I wtedy się obudziłeś ? ;)

Opublikowano

Mam następujący problem:

Włączam HotSpot w RedRice bedąc w biurze gdzie jest kilkanaście sieci wifi, wiele urządzeń bezprzewodowych i nie mogę się połączyć ani laptopem ani innym telefonem a jeśli się połączę to po chwili rozłącza mnie, na windows 7 ikona połączenia jest ale internetu nie ma, a na XP nie chce się połączyć,

Wystarczy że zejdę piętro niżej do innego pomieszczenia gdzie sieci wykrywa mniej (do dziesięciu).te same laptopy łączą się do tej sieci bez problemu.

Ciekawostka że w innym miejscu gdzie jest mało sieci bezprzewodowych mój laptop na windows 8.1 połączy się ale internetu też nie ma.Tak jak na win 7( na RedRice cały czas jest).

Domyślnie HotSpot w moim telefonie nadaje na kanale nr 1.

Dlatego chciałbym zmienić ten kanał i zobaczyć czy pomoże mi to na opisany problem .

Opublikowano

Oczywiście że kanał pomoże, ponieważ masz zasrane częstotliwości w Twoim otoczeniu ;)

Jeśli się połączysz w miejscu "z tłokiem" (wiele sieci na jednym kanale lub jednej częstotliwości, a te również się wybiera), wówczas Cię nie wpuści, wykopie po czasie, będziesz mógł normalnie korzystać albo będzie Ci okropnie wszystko lagowało i ping będzie okropnie skakał w górę, dla przykładu powyżej 300ms.

Musisz przesiąść się na czysty eter sieci, posłuż się tym i sprawdź co w okolicy piszczy :Dhttps://play.google.com/store/apps/deta ... i.analyzer

Opublikowano

No jeżeli faktycznie masz takie zagęszczenie to OK, odpal tą aplikację co Ci podał kolega Endriu i zrób nam screena, na tym pietrze, gdzie nic nie działa oraz screena na tym co działa :)

A jak się już będziesz bawił spróbuj może tych 2 alternatywnych aplikacji:

https://play.google.com/store/apps/deta ... acle&hl=en

https://code.google.com/p/android-wifi- ... ental1.apk

Pozwalają zmienić kanał.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc ale nadal niepowodzenia...:-(

próbowałem tych aplikacji i niestety nie działają

testowałem różne konfiguracje i albo sie wysypują bo nie znajdują jakichś plików albo na innych ustawieniach startują "udostępniają teoretycznie" internet ale nie jest on widoczny na komputerze ani na telefonie...

• 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...