bird1003 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Miałem to samo. Wykonaj Factory Default (Ustawienia -> System i urządzeninie -> Dodatkowe ustawienia -> Kopia i kasowanie danych -> Ustawienia fabryczne). Następnie zaloguj się przez ID na komórce i Phone Number do MiUnlock. Mi po tym zabiegu udało się odblokować Redmi 4 Prime. Czytając zbiorczo różne posty, na swoim przykładzie mogę powiedzieć że: 1) w chwili pisania tego portu nie ma wersji Global dla Redmi 4A/4/4 Prime. Oficjalnie jest tylko wydanie China (Stable i Dev), który nie zawiera Multilang, w tym PL. 2) Redmi 4 Prime kupiony od Goldwaya ma zablokowany BL i kombinowany ROM bez aktualizacji (dlatego ma multilang, w tym PL). Zdecydowanie zalecam wgranie xiaomi.eu. 3) By odblokować BL trzeba wgrać soft DEV (obecnie jedyny dostępny to China DEV) 4) Przed wgraniem DEV upewnijcie się, że macie zgodę od Xiaomi na odblokowanie BL 5) We wrześniu występowałem o zgodę dla Redmi 3S. Bez problemu na tej samej zgodzie (na tym samym koncie) udało mi się odblokować Redmi 4 Prime. Czyli wcześniej logowałeś się do konta Mi na Redmi 4 Pro? Zastanawiam się czy logować się na RM4 Pro z syfmiui od Goldway do konta Mi i pózniej MiFlash > Flash_all> china dev> unlock czy to logowanie właśnie przeszkodzi i zastopuje unlock na słynnych 50%?Nie wiem do końca czy telefon musi byc powiązany z kontem Mi czy właśnie nie?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kupiec1985 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Dnia 12/25/2016 o 01:54, bird1003 napisał: Dobry wieczór, pierwszy post więc witam wszystkich! Ja również "połasiłem" się na Redmi 4 Pro z Goldwaya ( prezent dla córki ) z tym założeniem, że wgram zaraz po odbiorze ROM @Acid . Nawiasem mówiąc Syfmiui jest również wgrany w telefonach oferowanych przez Gearbest i Banggood ( nie wiem jak z ibuygou - opisu brak ) więc chyba nie ma sensu się już rozwodzić nad decyzją;-) Oficjalnie tego modelu nie ma nawet (jeszcze ) na stronie xiaomi.com więc nie wiem czy to nie jest tylko np. na rynek chiński...? Starałem się odrobić "zadanie domowe" więc nie chcę zamęczać wyrywkowymi pytaniami a raczej sprawdzić logikę działania. Zatem do rzeczy, po przeczytaniu postu powyżej, innych związanych z Redmi 4 Pro oraz tutoriali za które dziękuję, mamy 2 scenariusze postępowania ( pytania bolduje): I. Redmi 4 Pro z zablokowanym bootloaderem przede wszystkim nie "dotykamy telefonu" poza naładowaniem, nie ma sensu go konfigurować, jedyne co można zrobić to przywrócić ustawienia fabryczne i uruchomić debugowanie? ściągamy i instalujemy MiFlash > z opisu @Acid wnioskuje, że nie ma potrzeby instalowania dodatkowo sterowników, ADB minimal, fastboot V1.4 itp ( punkt 4 ustępu MiFlash link poniżej )? ściągamy ROM Redmi 4 Prime Latest China Developer Version Fastboot File Download http://en.miui.com/a-234.html instalujemy powyższy ROM wg powyższego tutka @Acid > rozumiem, że mogę to zrobić z pomocą fastboot niekoniecznie EDL? odblokowujemy bootloader wg. tutoriala > ma to dopiero sens z ROMem Latest China Developer Version, nie ma ustawień wprowadzonych w syfmiui przez Goldway..? ściągamy i instalujemy przez MiFlash TWRP z Flash_all ( TWRP_markw.zip ) link https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=50678 ściągamy i instalujemy ROM @Acid MIUI 6.12.22 link https://miuipolska.pl/download/ via TWRP > rozumiem, że TWRP jest dla wygody częstych update, równie dobrze można wgrać ROM przez MiFlash i olać TWRP? Pytanie 2 czy jest sens najpierw wgrać ROM @Acid a później dograć TWRP przez MiFlash? Jeżeli wgrywamy przez TWRP to czyścimy wcześniej> Dalvik, system cache?? Volia, powinno wszystko działać, cieszymy się świeżym ROMem? II. Redmi 4 Pro z odblokowanym bootloaderem przez Goldwaya Instalujemy TWRP MiFlashem z opcją Flash_all Instalujemy ROM @Acid Będę wdzięczny za potwierdzenie lub korektę w odpowiednich miejscach i ew. odpowiedzi. Wszystkiego dobrego! Wesołych Świąt! punkt 7 jak wgrać miui 6.12.22 przez miflash ?? tylko w TWRP chyba ?? nie powinien być plik jak do fastboota ?? to samo z TWRP tez przez miflash ?? nie tylko przez adb w fastboot ??
bird1003 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Przez ten czas odpowiedziałem już sobie na pytania ale dzięki. Tak nie ma sensu robić update via MiFlash jeżeli udało sie zainstalować Recovery np TWRP. TWRP instalujemy przez adb w trybie fastboot
ian Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Dnia 16.12.2016 o 07:34, Maaro napisał: ... Goldiego zakupiłem 2 redmi4pro, każdy miał odblokowanego bootloadera i wgrany miui global ... Czy w takim przypadku nie pojawia się pytanie : czy osoba odblokowująca bootloader mogła dokonać jakichś działań, które mogą być dla mnie szkodliwe ? Może jednak telefon odblokować osobiście lub w zaufanym punkcie a nie przez "kogoś/gdzieś". Tym bardziej, jeśli np planowałbym używać na tym telefonie aplikacji bankowej. Czy to już paranoja ?
Maaro Opublikowano 4 Stycznia 2017 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Przecież przed wgraniem miui.pl czyścisz go całkowicie w twrp. Nie widzę z tym problemu. Apropo kolorów dwa złote redmi4pro miał już bootloader
kusy1693 Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 Witam Przyszedl mi redmi 4 pro prime od goldwaya. Jeśli dobrze rozumiem to jedyną możliowścią odblokowania bootloadera jest zainstalowanie china dev. Mam natomiast problem zeby uruchomic telefon w trybe edl zeby przez miflash zainstalowac china dev. Probowalem juz chyba wszystkiego poza kablem deep flash. Jakieś pomysły?
tpawel Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 Ale to probowales odblokowac na globalu czy odpusciles?Redmi PRO by TT
kusy1693 Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) Już rozwiązałem problem, dzięki Rzeczywiscie udało się odblokowac bootloader na sofcie od goldwaya. Probowalem kilkoma wersjami mi unlock, zaskoczyło na wersji 1.1.1111 Edytowane 24 Marca 2017 przez kusy1693
Rekomendowane odpowiedzi