Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zainstalowałem wersję z Mi-Core i widzę, że domyślnym governorem jest phantom a I/O sch. jest fiops.

Czy mógłbym się dowiedzieć nieco więcej o tych (konkretnych) ustawieniach, jak do nich doszliście, dlaczego akurat te są jako domyśle, jakie są ich mocne i słabe strony, czym się różnią od popularnych innych ustawień, np. od domyślnych w wersji bez Mi-Core: interacrtive / cfq.

Dzięki!

Opublikowano

Nikt nie twierdzi, że akurat to jest najlepsze. Ja osobiście eksperymentuje z ustawieniami. Nie zawsze to co miałem domyślne, chodziło płynnie.

A swoją drogą redmaner wydał chyba już nową (finalną? ) wersje MiCore 010. Wracam do domu i testuje ;-)

Tapnięte z mojego Mi2S.

Opublikowano

Nie ma. Phantom będzie może jeszcze kiedyś testowany niepublicznie. Jednak nie był to dobry pomysł i do wersji finalnej 010m nie trafi.

Opublikowano
Witam,

Zainstalowałem wersję z Mi-Core i widzę, że domyślnym governorem jest phantom a I/O sch. jest fiops.

Czy mógłbym się dowiedzieć nieco więcej o tych (konkretnych) ustawieniach, jak do nich doszliście, dlaczego akurat te są jako domyśle, jakie są ich mocne i słabe strony, czym się różnią od popularnych innych ustawień, np. od domyślnych w wersji bez Mi-Core: interacrtive / cfq.

Dzięki!

Też jestem ciekaw

Opublikowano

Interactive i cfq to stary governor i scheduler, pamiętają czasy pierwszego androida (cfq zresztą był od dawna w linuxie...)

Fiops czy row (który akurat jest w MI3 domyślny), to nowoczesne schedulery wykorzystujące wiele rdzeni CPU i nowe typy pamięci flash w telefonach, dzięki czemu operacje odczytu/zapisu są szybsze.

O tym jak pracują fiops i row można poczytać w google. Nie ma sensu tłumaczyć.

W Mi-Core źródła prawie wszystkich governorów zostały zaktualizowane aż po te z Androida 4.4. A phantom to własna robota autora kernela MiCore. W założeniu ma wykorzystywać inteligentne skalowanie czyli ustawianie cpu w zależności od akcji na ekranie np. dotyk. Zwykłe governory ustawiają cpu w zależności od poziomu obciążenia system czy cpu. Ponadto Phantom korzysta z bodaj 4 profili zasilania (które też można sobie przełączać za pomocą parametru phantom_mode). Jednak Phantom na razie odpadł z finalnej wersji kernela bo wciaż jest w fazie testu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...