latet Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Witam, Zainstalowałem wersję z Mi-Core i widzę, że domyślnym governorem jest phantom a I/O sch. jest fiops. Czy mógłbym się dowiedzieć nieco więcej o tych (konkretnych) ustawieniach, jak do nich doszliście, dlaczego akurat te są jako domyśle, jakie są ich mocne i słabe strony, czym się różnią od popularnych innych ustawień, np. od domyślnych w wersji bez Mi-Core: interacrtive / cfq. Dzięki!
kulig007 Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Nikt nie twierdzi, że akurat to jest najlepsze. Ja osobiście eksperymentuje z ustawieniami. Nie zawsze to co miałem domyślne, chodziło płynnie. A swoją drogą redmaner wydał chyba już nową (finalną? ) wersje MiCore 010. Wracam do domu i testuje Tapnięte z mojego Mi2S.
Acid Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Ten kernel będzie w piątek w romie. Wysłane z MI3 W
Eru Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Wydaje mi się czy nie ma w nim Phantoma, chyba ze ściągnąłem nie to co trzeba
Acid Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Nie ma. Phantom będzie może jeszcze kiedyś testowany niepublicznie. Jednak nie był to dobry pomysł i do wersji finalnej 010m nie trafi.
marcoo Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Witam, Zainstalowałem wersję z Mi-Core i widzę, że domyślnym governorem jest phantom a I/O sch. jest fiops. Czy mógłbym się dowiedzieć nieco więcej o tych (konkretnych) ustawieniach, jak do nich doszliście, dlaczego akurat te są jako domyśle, jakie są ich mocne i słabe strony, czym się różnią od popularnych innych ustawień, np. od domyślnych w wersji bez Mi-Core: interacrtive / cfq. Dzięki! Też jestem ciekaw
Acid Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Interactive i cfq to stary governor i scheduler, pamiętają czasy pierwszego androida (cfq zresztą był od dawna w linuxie...) Fiops czy row (który akurat jest w MI3 domyślny), to nowoczesne schedulery wykorzystujące wiele rdzeni CPU i nowe typy pamięci flash w telefonach, dzięki czemu operacje odczytu/zapisu są szybsze. O tym jak pracują fiops i row można poczytać w google. Nie ma sensu tłumaczyć. W Mi-Core źródła prawie wszystkich governorów zostały zaktualizowane aż po te z Androida 4.4. A phantom to własna robota autora kernela MiCore. W założeniu ma wykorzystywać inteligentne skalowanie czyli ustawianie cpu w zależności od akcji na ekranie np. dotyk. Zwykłe governory ustawiają cpu w zależności od poziomu obciążenia system czy cpu. Ponadto Phantom korzysta z bodaj 4 profili zasilania (które też można sobie przełączać za pomocą parametru phantom_mode). Jednak Phantom na razie odpadł z finalnej wersji kernela bo wciaż jest w fazie testu.
Rekomendowane odpowiedzi