krzysiek1928 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Mam taki problem. Posiadam 2 karty SIM. Na slocie Nano karta Aero2, na slocie Micro karta Play. Przez jakiś czas korzystałem z podpiętego Internetu do karty Aero2, jednak po rejestracji karty w Play ustawiłem te kartę jako główny Internet. Od tego momentu zaczyna mi zrywać całkowicie połączenie z siecią (gubi całkowicie zasięg) na krótki czas (kilkanascie sekund) a następnie wraca spowrotem. Problem ten dotyczy tylko karty Playa, w Aero jest normalnie zasięg cały czas. Dodatkowo nie łączy mi z LTE w karcie Play, wcześniej Aero mi normalnie chodziło LTE. Mieszkam w Warszawie, Zamiany slotów jeszcze nie próbowalem, bo karty mam przycięte tak, że nie da się potem powrócić do wczesniejszego ustawienia, Android 5.1.1 MIUI Global 8.0 Stable (8.0.6.0) Edytowane 7 Grudnia 2016 przez krzysiek1928
tomczyk_2 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Witam. Mam podobny problem, z tym, że posiadam tylko jedną kartę SIM (micro), na slocie SIM1. Mam telefon od 3 miesięcy, do tej pory zdarzyło się to raz, ale ostatnimi czasy nasiliło się to do kilku razy dziennie, co jest niesamowicie uciążliwe. Nagle ukazuje się komunikat "Brak karty SIM". Po wyciągnięciu i ponownym włożeniu karty wszystko działa, aż do ponownego "zaniku" karty SIM. Wydaje mi się, że może to być jakiś uszkodzenie związane z szufladkę na karty, przez co coś może nie łączyć. Jakieś pomysły co to może być? Edytowane 7 Grudnia 2016 przez tomczyk_2
jack78 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Opublikowano 7 Grudnia 2016 4 godziny temu, krzysiek1928 napisał: Mam taki problem. Posiadam 2 karty SIM. Na slocie Nano karta Aero2, na slocie Micro karta Play. Przez jakiś czas korzystałem z podpiętego Internetu do karty Aero2, jednak po rejestracji karty w Play ustawiłem te kartę jako główny Internet. Od tego momentu zaczyna mi zrywać całkowicie połączenie z siecią (gubi całkowicie zasięg) na krótki czas (kilkanascie sekund) a następnie wraca spowrotem. Problem ten dotyczy tylko karty Playa, w Aero jest normalnie zasięg cały czas. Dodatkowo nie łączy mi z LTE w karcie Play, wcześniej Aero mi normalnie chodziło LTE. Mieszkam w Warszawie, Zamiany slotów jeszcze nie próbowalem, bo karty mam przycięte tak, że nie da się potem powrócić do wczesniejszego ustawienia, Android 5.1.1 MIUI Global 8.0 Stable (8.0.6.0) Kartę wymień u operatora , a nie przycinaj, może tu leży problem. Po drugie zmień soft na Dev, bo sprawia mniej kłopotów niż Stable.
krzysiek1928 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) 18 godzin temu, jack78 napisał: Kartę wymień u operatora , a nie przycinaj, może tu leży problem. Po drugie zmień soft na Dev, bo sprawia mniej kłopotów niż Stable. To będzie ten ROM? http://en.miui.com/download-301.html#438 I czy muszę robic wipe przy update ze Stable? Edit. Jestem w trakcie odblokowywania bootloadera, bo nie moge zrobic aktualizacji do Dev Edytowane 8 Grudnia 2016 przez krzysiek1928
szamanek Opublikowano 14 Grudnia 2016 Opublikowano 14 Grudnia 2016 U mnie też czasami jest problem. Na najnowszym MiuiPolska, dwie karty 1. Plus, 2. Aero2. Czasami znika zasięg Aero2, tak że jest "tylko połączenia alarmowe", czasami "brak usługi", a czasami całkiem karta znika tak jakby nie było jej w slocie.. A nie grzebie przy kartach.. Karta dział, jest sprawna bo śmiga jak ją widzi. Po prostu czasami znika na jakiś czas. Różnie raz na 5 minut, raz na kilka godzin.. Akurat wtedy kiedy potrzebuje internetu..
jaffmi Opublikowano 16 Grudnia 2016 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Mam podobny problem. Od tygodnia co jakiś czas rozłącza kartę SIM. Trzeba za każdym razem podawać SIM PIN żeby odblokować. Robiłem factory reset, niestety dalej to samo. Sim Tray wygląda, że jest w porządku, brak luzów etc. - problem pojawia się również jak telefon leży bez ruchu. Ma ktoś jakieś podejrzenia/rozwiązania? Czy jest to raczej problem sprzętowy (radio?). Dodam tylko, że telefon nie miał żadnego upadku etc. Problem pojawił się z dnia na dzień. Wszystko na Stable 8.0.6.0 (choć długo wszystko było OK).
tomczyk_2 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Dnia 16.12.2016 o 08:24, jaffmi napisał: Mam podobny problem. Od tygodnia co jakiś czas rozłącza kartę SIM. Trzeba za każdym razem podawać SIM PIN żeby odblokować. Robiłem factory reset, niestety dalej to samo. Sim Tray wygląda, że jest w porządku, brak luzów etc. - problem pojawia się również jak telefon leży bez ruchu. Ma ktoś jakieś podejrzenia/rozwiązania? Czy jest to raczej problem sprzętowy (radio?). Dodam tylko, że telefon nie miał żadnego upadku etc. Problem pojawił się z dnia na dzień. Wszystko na Stable 8.0.6.0 (choć długo wszystko było OK). W moim wypadku wystarczyła wymiana karty SIM, karta z sieci Plus. Na podstawie doświadczeń swoich oraz moich znajomych wynika, że karty SIM dość często się wysypują.
jaffmi Opublikowano 17 Grudnia 2016 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Wgrałem wczoraj koło południa 8.1.1.0 i na razie problem wygląda na rozwiązany...
Rekomendowane odpowiedzi