latet Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Witam, W moim nowym MI-2S wgrałem sobie ulubioną tapetę, którą mam od lat na wielu telefonach. Patrzę - i nie poznaję jej. Wygląda jakby wyświetlacz miał drastycznie obniżony parametr gamma obrazu. Czyli wszystko jest ogólnie ciemniejsze, kontrast podwyższony, kolory przesadnie nasycone. Przyjrzałem się lepiej - wszystko tak wygląda, cały system, nie tylko zdjęcia. Nie chodzi tu o jasność podświetlenia, bo nawet przy maksymalnej (nie auto, suwak na maks), gdy biel wypala oczy, to i tak widać, że gamma jest obniżona i szczegóły w półcieniach giną w czerni. Owszem, pewne rzeczy wyglądają tak ładniej (np. ikonki, prosta grafika 2D - np. wykresy), ale ogólnie to ja tak nie chcę - zdjęcia źle się ogląda, a i prądu więcej idzie, bo trzeba ekran ustawiać jaśniej, niż by się normalnie robiło. Często też muszę wyłączać automatyczną regulację jasności, bo nawet przy suwaczku na maksa + auto jest za ciemno. Zresztą tu chyba jest drugi problem - różnica jasności pomiędzy auto (suwak na maksa) a ręcznym suwakiem na maksa jest ogromna - nawet przy jasnym otoczeniu. Coś więc chyba nie jest do końca ok z tą regulacją auto.
Ari93 Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 co do "szczegóły w półcieniach giną w czerni. " tez to zauwazylem, zrobilem fotke, wydawalo by sie ze widze tylko obiekt i czarne tlo a na kompie... elegancko tlo widac... co do auto, u mnie dziala jak najbardziej w porzadku, caly czas na auto i suwaku na minimum jade w jasnych miejcach bez oporu ustawia max jasnosc jedynie jest za ciemno jak swiatlo pada na telefon pod katem, w rezultacie czujniik tego swiatla nie widzi i ekran jest malo widoczny co do ustawien kolorow to nie to, ja mam micore czyli wszystko tam jest na domyslnych a i tak "polcienie gina w czerni"
latet Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Opublikowano 26 Lutego 2014 Oczywiście, sprawdziłem dwie opcje "z truskawką" - one nie mają z moim problemem nic wspólnego i nic nie dają (zwłaszcza - oczywiście - opcja temperatury barw, choć z przyjemnością przełączyłem z naturalnej na ciepłe). Nie mieści mi się w głowie, to co napisał Ari93. U mnie przy auto+suwak na minimum jest tak ciemno na ekranie, że ledwie da się tekst czytać. A przy auto+suwak na maksa to chciałbym aby ten suwak był jeszcze ze 2x dłuższy w prawo. Owszem, jak latarką poświecę w telefon z bliska, to ustawia jasność chyba rzeczywiście na maksa, ale nie chodzi o takie ekstremalna warunki, tylko zwykłe użytkowanie. Zresztą - z jasnością jakoś dam radę, ale z tą niską gammą to nie Aha - zrobiłem testowe screeny - to samo zdjęcie na różnych telefonach. Niestety (albo stety) na screenach oglądanych na kompie zdjęcie wygląda tak samo za każdym razem. Za to wszystkie te screeny (z różnych tel.) oglądane na ekranie MI-2S mają gammę zmniejszoną. P.S. Używam wersji bez MiCore. Acid, ratuj... ta gamma to na pewno jeden liczbowy parametr, który gdzieś tam sobie jest...
Acid Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Haha, gdzieś tam jest? Jest: w kernelu. Czyli nie do ruszenia. Mi się wydaje, że po prostu zwróciłeś uwagę na coś co jest cechą ekranów IPS. Dzięki pewnym korektom kolorów i nasycenia ekrany IPS dorównują ekranom AMOLED. Czerń w IPS jest lepsza jak w LCD a minimalnie gorsza od AMOLED. Sprawdziłem sobie to na moim MI3 i mam jedno zdjęcie gdzie jest dużo ciemnych elementów (wnętrze maszyny) i niektóre detale zlewają się w czerń. Na komputerze jest lepiej. Jednak komputer ma ekran LCD o dużej jasności i pewnie innej gammie więc dopiero tam szczegóły "wychodzą".
latet Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Opublikowano 26 Lutego 2014 W drugiej ręce trzymam Hong Mi - też IPS, ekran podobnej jakości. I tam gamma jest normalna i wszystkie szczegóły widać jak trzeba. Acid, nie umiem się pogodzić z tym co napisałeś. Przecież tak łatwo wpłynąć na gammę w świecie pecetów (wiem, ze to nie ma nic do rzeczy) - chyba każda karta graficzna to umożliwia w opcjach sterownika. Czy w świecie Adroida to aż tak bardzo schowali? Masakra... Kurcze, wiedziałem, że będę żałował przesiadki z Red Rice na Mi-2S. Miałem złe przeczucie: kto-sie-przesiadl-z-rr-na-mi-2s-albo-dobrze-zna-oba-modele-t797.html P.S. A czy na ten drugi problem jest rada (żeby przy funkcji AUTO zwiększyć jasność przy danym poziomie światła - bo suwaka mi nie starcza).
Acid Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Ekran w Hongmi jest inny. Też IPS ale innego producenta i parametry ma inne. Owszem jasność ma większą od MI2 ale jednak kolory gorsze. Wydaje mi się, że trochę przesadzasz. Wiele tutaj osób ma już MI2 i nikt do tej pory nie zwrócił uwagi na ekran. A ja używałem MI2 od ponad roku i jakoś przeżyłem, za to lubiłem oglądać filmy bo wtedy ekran MI2 pokazuje swoją moc (czerń i kontrast). Telefony to nie komputery. W kompie masz sterowniki do karty graficznej i w Androidzie też. Tyle, że w kompie możesz sobie regulować (bo przecież na komputerach się gra ale i też tworzy grafikę czy rysuje), a na telefonach tylko grasz albo oglądasz filmy (tak z grubsza jeśli chodzi o korzystanie z ekranu...). Aczkolwiek kolory i gammę dało by się zmienić tylko brakuje kogoś kto by się tym zajął. Nexus 4 też ma IPS i z tego co wiem są kernele i do nich można mieć aplikację do regulacji parametrów ekranu. W MIUI masz to uproszczone, bo zmieniasz temperaturę kolorów i nasycenie. W Nexusie 4 można było chyba zmieniać wszystko, jednak musiał być tam kernel z odblokowanymi takimi możliwościami.
Ari93 Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 no z tym gamma to faktycznie lipa... ale o ile ciemnych zdjec sie nie oglada to sie na to nie zwraca uwagi a co do czujnika, moze masz jakas folie czy cos na nim? sciagnij z marketu np "android sensor box" i tam masz m.in. mierzenie jasnosci, jakie wartosci (lux) Ci tam pokazuje? mi w pokoju, na biurku przy lampce skierowanej w sciane ok 20-25, po zaslonieciu 0-1, przykladajac tel do lapmki lampki wyciaga prawie 8000 ;p jak masz inny tel z czujnikiem pod reka zobacz jakie on wartosci pokazuje
Rekomendowane odpowiedzi