Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wersja MIUI: Galaxy S3 / MIUI 4.2.14 (4.2.2)

Jakim użytkownikiem jesteś? -- używam MIUI od pewnego czasu

Opis znalezionego błędu

Nie wiem w jakim innym dziale to umieścić, ale spotkała mnie przykra niespodzianka, której nie potrafię rozkminić, ani poprzeć żadnym logiem czy screenem (bo i tak to nic nie udowodni). Telefon leżał podpięty do USB (ładowanie). Odebrałem SMSa, odpisałem. Po jakimś czasie przyszedł kolejny od tej samej osoby, ale patrzę na listę wiadomości, a tu raptem kilka osób (zupełnie losowych), a w ich listach wiadomości jedynie takie, które były wysłane, odebrane między 7 a 9 września 2013. Zniknęły też te dwie ostatnie wiadomości, które wysłałem chwilę wcześniej.

Miałem bazę (pewnie dość dużą), bo jakoś nie przywykłem do kasowania SMSów, a tu zostało w sumie 60-kilka wiadomości z 6 kontaktów.

Mam co prawda kopię wszystkiego, ale sprzed tygodnia, a mi zależy na na ostatnich wiadomościach (a dzisiejszych w szczególności). Konfiguracja konta Xiaomi, ma także włączony backup SMS, ale jak je odzyskać z poziomu telefonu? Nie widzę takiej możliwości… Próbuję się zalogować na kontro Xiaomi z komputera, ale to trwa już 15 minut – prędkość otwierania ich strony z chmurą, to jakiś koszmar. :(

Jest jakiś inny sposób, żeby odzyskać te SMSy? Pomóżcie proszę, bo są tam ważne dla mnie informacje.

Logcat

Dodatkowe informacje

• Like 1
Opublikowano

Wyłącz szybko internet w telefonie, bo jeszcze usunie Ci wiadomości w chmurze przy następnej synchronizacji. Póki co próbuj przez przeglądarkę wejść do chmury.

Możesz też spróbować zwykłego restartu na początek.

Opublikowano

No to już pewnie poszły się walić, bo cały czas się synchronizowało… :( A do tej cholernej chmury Xiaomi udało mi się zalogować po chyba ponad kwadransie. Samo pojawienie się okienek do wpisania loginu i hasła, to było ponad 5 minut. Kolejne 5, to oczekiwanie, żeby okienka stały się aktywne (dało się wpisać dane), a potem chyba prawie 10 oczekiwania, zanim się coś pojawiło. Teraz, kiedy już znalazłem się w środku, kliknąłem na zakładkę „messages” i czekam kolejne już minuty, żeby się przełączyło. Ja rozumiem, że ten serwer nie leży w Polsce, ale litości – takie tempo wyklucza w zasadzie wykorzystywanie go w inny sposób niż do wrzucania do niego danych przez telefon.

Pewnie jak już się w końcu pokaże, to będzie już tylko to co w telefonie. :( Jakieś pomysły – jak to się mogło stać? Jest szansa szukać tego w jakichś plikach w telefonie?

Restartu też próbowałem. Zaraz jak to zauważyłem, bo myślałem, że coś się pomerdało, czegoś nie może odświeżyć, etc. Nic nie dało.

Opublikowano

Jak nie będzie ich w chmurze to wątpię byś mógł odzyskać, a przynajmniej ja nie mam pomysłów jak.

Dodam tylko, że ja praktycznie od kiedy kupiłem s3 siedzę na miui i nigdy nic podobnego się nie stało.

Raz jak usunąłem konto xiaomi to straciłem wiadomości z telefonu, ale to była moja wina, że nie przeczytałem dodania ostrzeżenia.

Opublikowano

No ja też nie miałem wcześniej żadnych problemów ze znikającymi danymi. Ba! Nigdy bym nawet nie przypuszczał, że ot tak – z niczego – nie tykając, nic nie kombinując – stracić SMSy. Co dziwniejsze – pozostały tylko od kilku osób z kilku konkretnych dni poprzedniego roku. To dopiero jest zagadka. Po tych smsach jestem w stanie sobie przypomnieć co robiłem w ciągu tych 3 dni – i możliwe, że właśnie to były jedyne wiadomości tekstowe z tych dni. I tylko one zostały. Odzyskałem dane z kopii MIUI. Mam ustawione wykonywanie jej w każdy czwartek w nocy (przygotowując się na piątkowy update). Zabrakło kilku godzin i mógłbym odzyskać wszystko, a tak jestem w plecy z wiadomościami z całego tygodnia (a kilka z nich było dla mnie cholernie ważnych).

Ciekawe czy to przypadek systemowy, czy może pamięć telefonu zaczyna zdychać…

-- 20 lut 2014, o 19:25 --

Hmm… Wygląda na to, że chyba nie wszystko stracone. W panelu synchronizacji Xiaomi widnieje, że ostatnia synchronizacja SMSów nastąpiła o 16:56, czyli z godzinkę czy półtorej przed tym, zanim zniknęły mi SMSy z telefonu. Teoretycznie jakaś szansa istnieje, tylko jak się dostać do tej chmury? Czekam po kilka/naście minut i ciągle niby coś ładuje, a nic się nie okazuje. Potem już ze złości zamykam przeglądarkę, próbuję ponownie, i znowu nie mogę się dobić.

W razie, jeśli ktoś z Was lub Ty „Zdune”, przerabialiście już coś z tego – da się z poziomu przeglądarki zaimportować brakujące SMSy do telefonu?

- 19:46 -

Ok. Udało mi się otworzyć SMSy w chmurze Xiaomi. Są wszystkie. Tylko jak teraz postąpić? Włączyć ponownie synchronizację w telefonie? Nie skończy się to wtedy tak, że usunie mi te brakujące SMSy – których nie mam w telefonie, a które są w chmurze?

Opublikowano

To jest zagadka, ja bym zrobił backup romu w recovery. Potem full wipe i po dodaniu konta xiaomi odzyskasz wszystkie smsy. Potem był zrobił kopię tych wiadomości w aplikacji Kopia Miui, przywrócił backup z recovery i przywrócił kopię wiadomości.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...