Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż zamówiłem mi5 z chin, gdy otrzymałem status "zatrzymany na celnym" bezzwłocznie napisałem email z zdjeciami mojego dowodu. Kolejnego dnia paczuszka wyszła z urzędu i chyba ją przeoczyli, a ja dostałem maila  "

Proszę przesłać potwierdzenie zamówienia, oraz potwierdzenia zapłaty tego telefonu. 

Telefon już do mnie idzie wiec chyba sprawa nieważna, czy mogą być jakieś konsekwencje ?

Opublikowano (edytowane)

Czyli jak w tej sytuacji mam sie zachowac ? Czytałem że najlepiej odrazu kontaktowac sie z urzedem ,tym bardziej że im dłużej ją magazynują tym więcej kasują , jest to moj pierwszy zakup w Chinach, zj***em misje po całości .

Edytowane przez Strawqens
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Strawqens napisał:

Czyli jak w tej sytuacji mam sie zachowac ? Czytałem że najlepiej odrazu kontaktowac sie z urzedem ,tym bardziej że im dłużej ją magazynują tym więcej kasują , jest to moj pierwszy zakup w Chinach, zj***em misje po całości .

No teraz jak się odezwali do Ciebie, to musisz im odpowiedzieć. A następnym razem pamiętać że "Milczenie jest złotem". Status "zatrzymany w celnym" dotyczy 100% przesyłek, przecież przez ten urząd muszą przejść wszystkie przesyłki, dopiero gdy dostaniesz informację z tego UC dotyczącą Twojej paczki, postępujesz tak jak Ci każą , nawet gdy jest napisane że "paczka zwolniona z urzędu celnego" to powinieneś się cieszyć bo albo będzie bez opłaty VAT albo z opłatą VAT ale naliczoną z deklaracji sklepu (czyli jakieś nie duże kwoty) A Ty spanikowałeś i poczułeś się jak przestępca który che wszystko wyjaśnić, teraz już musisz im wyjawić wszystko jak na spowiedzi i zapłacić swoje, no niestety taka jest cena nadgorliwości :(

Edytowane przez wojtekmarchewka
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Najlepsze jest to ze paczka trafila z wawy do kolejnego urzedu celnego bliżej mojego miasta i tam tez wszystko przeszlo. Dzis otrzymam paczkę jak narazie bez vatu. Tych maili to oni pewnie dostaja setki, wiec mysle ze nie obraza sie jak wysle im reszte pod koniec miesiaca, jak myslicie?  Nie widzi mi sie tego vatu placic w tym. 

Edytowane przez Strawqens
Opublikowano

Jeżeli masz już paczkę, to nic nie pisz, ani do nich nie wysyłaj, i nie ma czegoś takiego "jak na razie bez Vat-u" gdy jest naliczona opłata celna to paczki Ci nikt nie wyda, dopóki nie zapłacisz. Jeżeli paczka jest wydana to nikt Ci opłaty nie naliczy wstecz. Także ciesz się że to prawdopodobnie był ich błąd i odpowiedź automatyczna na Twój mail

• Like 1
Opublikowano

W topicu "Przesyłka z Chin a podatek VAT" niektórzy polecają właśnie z własnej inicjatywy im wysyłać maila z fakturą+dowodem żeby przyspieszyć proces. Z tego co wyczytałem w tym topicu to jeśli przesyłka ma się przemknąć niezauważona to zatrzymanie w WER trwa kilka godzin, max dzień, a jeśli siedzi dłużej to będzie VAT na pewno i można równie dobrze im wysłać info od razu.

Moja paczka z Mi5 ma już pełen tydzień status "Zatrzymanie przez urząd celny" w WER Warszawa i brak jakiegokolwiek odzewu z ich strony...  i się zastanawiam czy im wysyłać czy czekać....

Opublikowano (edytowane)

Nie lubię się do tego przyznawać, ale ja zapłaciłem VAT. Po kilku dniach trzymania z WER przyszło pocztą wezwanie o przesłanie na wskazany adres dokumentów potwierdzających zakup i zapłatę. Nie można było obejść, trzeba było zapłacić przy odbiorze telefonu. Ból.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez krzysztof798
Opublikowano
59 minut temu, Holemby napisał:

W topicu "Przesyłka z Chin a podatek VAT" niektórzy polecają właśnie z własnej inicjatywy im wysyłać maila z fakturą+dowodem żeby przyspieszyć proces. Z tego co wyczytałem w tym topicu to jeśli przesyłka ma się przemknąć niezauważona to zatrzymanie w WER trwa kilka godzin, max dzień, a jeśli siedzi dłużej to będzie VAT na pewno i można równie dobrze im wysłać info od razu.

Moja paczka z Mi5 ma już pełen tydzień status "Zatrzymanie przez urząd celny" w WER Warszawa i brak jakiegokolwiek odzewu z ich strony...  i się zastanawiam czy im wysyłać czy czekać....

no nie wiem.... mój Redmi Note 3 Pro przeleżał ok tygodnia w WER Warszawa i nie zostałam obciążona opłatą Vat - więc to raczej loteria kiedy naliczą Vat ;-)

Opublikowano

Ja się zdziwiłem bo nie wiedziałem że poza samym podatkiem celnicy doliczają sobie jeszcze prowizję jako opłatę za wykonaną robotę. Judasze.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Całe 8zl.
Idąc takim tokiem myślenia to wysyłamy dokumenty na WER już jak przesyłka z Chin wyleci, wtedy to już w ogóle odprawa będzie szybka. Zakupy w Chinach nie są dla ludzi nie cierpliwych. Od biedy mogą wziąć kuriera, wtedy będzie szybciej i bez wysyłania dokumentów(w 99,9999% przypadków)

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Całe 8zl.

To o tej prowizji celników? Jeśli tak to pomnóż to razy 8. Chyba że masz jakieś zniżki albo mnie sobie szczególnie upatrzyli i postanowili oskubać.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mowa o WER Warszawa, tam prowizja to ok 8zl. Firmy kurierskie zaliczają prowizję zgodnie ze swoim taryfikatorem

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...