Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że już niebawem stanę się (mam nadzieje) szczęśliwym posiadaczem mi2s i muszę sobie wszystko poukładać w głowię.

Aktualnie posiadam Htc One X i tam sytuacja jest prosta. Mam H-boota czyli coś na wzór biosu i tak długo jak to działa to nie ucegle telefonu więc nie ruszając h-boota uceglenie jest praktycznie nie możliwe. A teraz zastanawia mnie jak sytuacja wygląda przy mi2s, mamy też coś na wzór h-boota na osobnej partycji czy tylko recovery nas ratuje i nie mamy dostępu do fastboota?

Opublikowano

Dołączam się do pytania, bo też niebawem mam nadzieję zacząć użytkowanie mi2s. Natomiast zapytam pod nieco innym kątem - co to jest fastboot i dlaczego (kiedy) Recovery (zakładając, że można w nie wejść) miałoby nie wystarczyć w awaryjnej sytuacji?

O ile dobrze kojarzę (na bazie doświadczeń z NeoV) to w trybie fastboot wgrywa się kernel? W Mi2s, AFAIK, oddzielnego wgrywania kernela się nie praktykuje.

Opublikowano

Fastboot jest jak bios w komputerze, znajduje się na oddzielnej partycji i jest najczęściej "Niezapisywalny" z poziomu telefonu. Recovery wgrasz przez aplikacje w telefonie a fastboota nie ruszysz. Czyli instalując coś przez Updater miui teoretycznie możesz uwalić recovery + system, wtedy do gry wkracza fastboot ;)

Opublikowano
Do fastboota wchodzisz poprzez vol up + power a do recovery poprzez vol down + power.

Aaaa... no to chyba raz tam (do fastboota) wszedłem przez pomyłkę, wszystko było po chińsku, więc zwiałem wyjmując baterię :lol:

Opublikowano
Do fastboota wchodzisz poprzez vol up + power a do recovery poprzez vol down + power.

przypadkiem nie na odwrot? vol+ recovery vol- fastboot, o ile wiem tak jest w mi2 i tak bylo na moich poprzednich telefonach

(2 razy w zyciu bylem w tym recovery na poczatku czyli jakies 3 miechy temu ;p)

Opublikowano

Tak mój błąd recovery to vol up + Power a vol down + power to fastboot - a wcześniej oczywiście komuś pisałem poprawnie w innym temacie :D

Tapnięte z mojego MI2S

Opublikowano
Jako że już niebawem stanę się (mam nadzieje) szczęśliwym posiadaczem mi2s i muszę sobie wszystko poukładać w głowię.

Aktualnie posiadam Htc One X i tam sytuacja jest prosta. Mam H-boota czyli coś na wzór biosu i tak długo jak to działa to nie ucegle telefonu więc nie ruszając h-boota uceglenie jest praktycznie nie możliwe. A teraz zastanawia mnie jak sytuacja wygląda przy mi2s, mamy też coś na wzór h-boota na osobnej partycji czy tylko recovery nas ratuje i nie mamy dostępu do fastboota?

MI2 to nie HTC. Tu działa to inaczej. Od razu mówię, że nie masz się co martwić. Jeśli będziesz używał MIUI tak jak większość to nawet wchodzenie w recovery nie będzie potrzebne. Aktualizacje MIUI robi się przez Updater (Aktualizacje). Temat recovery pojawia się dopiero jak ktoś chce się bawić w zmianę MIUI na AOSP czy mieć True Dual Boot. Większości użytkownikom to nie jest potrzebne. Telefonu nie uwalisz bo nie ma czym. Kolejne wydania MIUI (tygodniowe) nie robią problemu. A nawet gdyby system nie wstawał bo powiedzmy miałeś wsm tools i coś tam popsułeś to zawsze przez recovery możesz przejść na drugi system (o tydzień starszy).

Temat fastboota na MI2 jest krótki. Ogólnie go nie ma jakiego znamy z Nexusa czy tam HTC. W fastboocie Xiaomi nic nie można zrobić, ponieważ np. komenda recovery nie jest obsługiwana (czyli fastboot flash recovery recovery.img). Kernela także nie flashujesz fastbootem, zresztą nie ma po co bo kernel jest w romie.

Opublikowano

Dzięki Acid. Na taką odpowiedź liczyłem. Teraz mnie tylko zastanawia jak działa MiFlash kiedy przez fastboota nie idzie nic wgrać.

Opublikowano

Możesz mi jeszcze acid powiedzieć Jak wygląda tabela partycji na mi2s? W sensie na recovery i kernel jest osobna partycja czy leżą razem?

Opublikowano

Jak tel sie ucegli na amen, zawsze pozostaje wersja awaryjna; reset przez zwarcie. Sa filmiki i instrukcje. Zwiera sie 2 piny przy karcie sim, tel podlaczony kablem do kompa chyba. Nie pamietam jak to szlo, 'short circut reset' czy jakos tak. Wgrywalem rom przez fastboota i problemu nie bylo. Wowczas rom instaluje sie na 2 partycjach na raz. Linki i opisy zdaje sie sa na xiaomi.eu

Wysłane z mojego MI 2S

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...