Skocz do zawartości

Brak wyboru trypu sieci 2G/3G/4G dla SIM 2 i samoczynne przełączanie na 3G

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Mi5 3/32GB z xiaomi.eu 6.10.13 - używam dwóch kart SIM z Playa - SIM1 (abo) to główna karta do rozmów i netu a SIM2 (prepaid) to dodatkowa karta tylko do rozmów - w telefonie ustawiłem preferowaną kartę do netu (SIM1) a do połączeń zostawiłem "nieustawiona".

W ustawieniach dla SIM1 mogę wybrać preferowany typ sieci (2G/3G/4G) a dla SIM2 nie ma tych opcji?
Czy to normalne?

Dla karty SIM1 wybrałem "tylko sieci 2G" i na sztywno ustawiłem sieć "T-Mobile 2G" - mogę też zmienić typ sieci na 3G/2G i ustawić na sztywno "T-Mobile 3G".
Dla karty SIM2 nie mogę wybrać typu sieci ale ustawiam na sztywno sieć "T-Mobile 2G" - jednak po chwili karta SIM2 sama przełącza się na "T-Mobile 3G".
O ile w przypadku SIM1 chcę przestawiać typ sieci gdybym potrzebował szybszy transfer danych o tyle w przypadku SIM2 chcę ustawić na stałe "T-Mobile 2G" bo to karta ze starym prywatnym numerem tylko do odbierania prywatnych połączeń a u mnie w rejonie jest kiepski zasięg 3G i szybciej zjada baterię.
Czy to normalne że SIM2 przełącza się na 3G?
Czy da się to jakoś ustawić żeby obie karty mogły działać na 2G?

Opublikowano

Dualsim jest o tyle lepszy w MI5 niż w innych telefonach że sim która nie jest od internetu potrafi działać również w 3g a nie w 2g jak w większości telefonów. Po prostu chyba nikt nie wpadł na to że ktoś może chcieć używać 2g na drugiej karcie... ;p Osobiście nie zastanawiałem się nad tym ale faktycznie, jak druga karta ma być tylko do rozmów to szkoda energii na 3g...

Opublikowano

Spróbuj tym sposobem:

Ustawienia - Informacje o telefonie - kliknij 5 razy na Pamięć wew. - uzyskujesz dostęp do menu Status urządzenia 1 i 2.

Tam w opcji Ustaw preferowany tryb sieci wybierasz GSM only.

• Like 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Dnia 20.10.2016 o 09:20, dvs999 napisał:

Spróbuj tym sposobem:

Ustawienia - Informacje o telefonie - kliknij 5 razy na Pamięć wew. - uzyskujesz dostęp do menu Status urządzenia 1 i 2.

Tam w opcji Ustaw preferowany tryb sieci wybierasz GSM only.

Chwała ci.

Tego szukałem :)

Opublikowano

również miałem taki sam problem - dzieki, ale mam jeszcze inny problem - mam numer w play, który ma roaming krajowy i np gdy na sztywno ustawie inna sieć niż play, to nie chce mi wtedy łączyć z netem, łączy tylko na nadajnikach p4, roaming zagraniczny mam ustawiony na zawsze, ktoś wie czy da się to ogarnąć?

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...