Joe1234 Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Witam, Wczoraj telefon z nieznanego powodu stracił połączenie z siecią telefoniczną (brak zasięgu) i do dziś go nie odzyskał. Kartę sim widzi, widzi jej numer, sprawdzając w testerze hardware tym w menu bootowania test sim1 daje rezultat passed. Rom jaki posiadam to global 8.0.2.0 telefon to redmi 3 pro, ta karta sim w innym telefonie działa w 100%. Nie dale nic przełączanie pomiędzy 2g/3g/lte. Teraz pytanie, czy ktoś miał taki problem i jakoś go rozwiązał? Ewentualnie czy można wykonywać połączenia z karty sim znajdującej się w slocie drugim, czy można za jej pomocą tylko łączyć się z internetem, jakby okazało się, że to jest problem z slotem sim?
FromWP Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Sloty są równoprawne, obydwa działają tak samo. Jedyna różnica to to że do jednego włożysz tylko nano sim.
Joe1234 Opublikowano 5 Października 2016 Autor Opublikowano 5 Października 2016 Przetestowałem już dwie karty sim, na obu slotach, obie naraz, po jednej, dalej nie mam zasięgu. Kartę orange odczytało całą wiadomości zapisane na sim, łącznie z numerem itd, kartę z play nie do końca, nie ma np numeru, ale ustawienia apn sobie pobrał, więc też ją raczej widzi. Na pasku pokazuje brak zasięgu, a w informacjach o telefonie 0dBm. Może być to problem software, czy raczej tylko hardware? I czy antena w tym telefonie jest w postaci jakiegoś kabelka, który mógł być źle wpięty w chińskiej fabryce i wystarczy go wpiąć, czy jest nadrukowany na pcb?
FromWP Opublikowano 5 Października 2016 Opublikowano 5 Października 2016 Jak to wystąpiło nie przy okazji aktualizacji romu, to raczej problem hardware, a jak tam jest zrobiona antena to nie wiem, ale tu masz filmik z rozbieraniem, może coś wypatrzysz https://www.youtube.com/watch?v=5pcDsS5088E Co do softu to możesz spróbować wgrać global dev, byle nie ostatni tylko 6.9.22 chyba nawet normalnie przez aktualizacje, tylko instalacja z pliku zip wgranego do telefonu (lepiej wcześniej zrobić chociażby lokalną kopię danych). Będziesz wiedział czy to problem z romem, czy potrzebna ingerencja serwisu.
Rekomendowane odpowiedzi