Skocz do zawartości
  • 0

MIUI 8 - zmiana ikonek powiadomień

Pytanie

Opublikowano

Witam

Właśnie wróciłem do Xiaomi/Miui po dłuższym używaniu MotoG z czystym Androidem (z Nova Launcher) i próbuje to jakoś ogarnąć.
Do obsługi poczty używam AquaMaila a do automatycznych zmian ustawień Llama - całą konfigurację AquaMaila przeniosłem z Motoroli przez export ustawień do pliku a Llame skonfigurowałem ręcznie tak samo jak na Moto. Nova, AquaMail i Llama dodane do autostartu a Nova ma uprawnienia roota.

Przy zmianie profilu Llama powinna zmienić ikonkę na górnym pasku (lama z różną ilością kropek) - niestety cały czas wyświetla się taka sama miniaturkowa ikona programu.
Jak to "naprawić"?

AquaMail po nadejściu maila wyświetla powiadomienie (ikonka na pasku powiadomień) - na Motoroli można było zmienić tą ionkę a teraz na Miui wyświetla się po prostu miniaturowa ikonka programu (jak w przypadku Llamy).
Czy da się to jakoś zmienić?

Dodatkowo jest problem z AquaMailem - na MotoG bez problemu powiadamia o nowym mailu a na Mi5 jest problem i czasami nawet przez godzinę nie informuje o tym mailu.
Co jeszcze trzeba przestawić żeby zewnętrzny program (w tym przypadku AquaMail) poprawnie powiadamiał o mailach?

Telefon to Mi 5
Android 6.0.1
MIUI 8.1 - 6.9.29 - xiaomi.eu
Root
Nova Launcher

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Podpinam się pod pytanie o dynamiczne zmiany ikon w powiadomieniach..

Mam własny programik sprawdzający status pracy serwera (ikonki zielona/żółta/czerwona) i zamiast wyświetlać odpowiednią ikonę w powiadomieniach widnieje wyłącznie ikona samej aplikacji.

• 0
Opublikowano

po pierwsze zupdatuj sobie soft - mam wrażenie, ze znacznie lepiej sobie radzi i z netem i z powiadomieniami. Tez korzystam z nova ;]
Mi np. nie przychodziły powiadomienia (co drugie) z mBanku (SMS) - zmieniłem klienta SMS :) 

Ja u siebie w BlueMail mam ustawione powiadomienia Fetch co 3 minuty zamiast Push i te wpadają.
Tapnij lewej przycisk i tam ściągnij apk i daj kłódkę, może pomoże. Sprawdź tam tez koło zębate i powiadomienia  Upewnij się, ze oszczędzanie baterii masz wyłączone i nie killuje apk i ta ma wszystkie uprawnienia i zezwolenia.

• 0
Opublikowano

To nie chodzi o animowane ikony powiadomień, a o dynamiczną ich zmianę przez sam program. Domyślnie w MIUI powiadomienia z danej aplikacji zawsze mają ikonę właśnie tej aplikacji. Sytuacja ma miejsce nawet w sytuacji, gdy sama aplikacja potrafi wyświetlać powiadomienia z różnymi ikonami.
Na szczęście mi udało się wczoraj wieczorem rozwiązać/obejść ten problem przez moduł xMIUI do xposed. Jest tam opcja włączenia ikon powiadomień w stylu AOSP.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...