kulig007 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Od razu witam wszystkich, bo to mój pierwszy post na forum W ręce wpadł mi Mi2S (poprzednik Moto Defy) i mam nadzieje, że zostanie na dłuuużej, ale mam jedno pytanie odnośnie ROMu . Czy jest jakaś zauważalna różnica w wydajności/ dłuższym żywocie baterii na ROMie z MiCore w porównaniu do normnalnej wersji ? Sugeruję się opisem, że oparty jest o źródła Xiaomi , że ma dodaną opcję - "DeepSleep dla rdzeni Krait" (może to też wpływa na baterie) Przyzwyczaję się pewnie do codziennego ładowania, bo świadom jestem jaką specyfikacje ma Mi2S , a walczy z tym tylko 2000mAh . PS...Dawno na MIUI nie siedziałem, więc mam pytanie jeszcze jedno...Czy jest w ROMie opcja zmiany zarządcy procesora ? Czy też trzeba dograć jakąś zewnętrzną aplikacje z gugl play'a (np. SetCPU) ?
Lalo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ja bym brał bez mi-core stabilniej wydajność dla mega maniaków jest inna Trzeba zainstalować aplikacje np. SetCPU.
Acid Opublikowano 17 Stycznia 2014 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Do MI2 najlepiej Trickster Mod i tam będzie najwięcej funkcji do zmiany (szczególnie w przypadku MiCore). W MiCore jest dodatkowo tryb Eco (do włączenia w Trickster). Wtedy są dwa rdzenie aktywne tylko. MiCore na razie jest mniej wydajny niż ten od MIUI z tego względu, że MIUI kosztem baterii ustawili bardzo ostre parametry CPU i przez to interfejs jest bardzo płynny ale jednak bateria jest gorsza.
latet Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 MiCore na razie jest mniej wydajny niż ten od MIUI z tego względu, że MIUI kosztem baterii ustawili bardzo ostre parametry CPU i przez to interfejs jest bardzo płynny ale jednak bateria jest gorsza. A możesz napisać o jakie (ostre) parametry CPU chodzi? Min / Max? Governor? Jak to konkretnie ustawili w wersji od MIUI?
Acid Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Sterowaniem CPU zajmuje się w MIUI Binarka mpdecision i ona decyduje jaki rdzeń uruchomić, na jaki czas i na jaką częstotliwość. Do tego MIUI stosuje Interactive o parametrach ustawionych na wydajność. Te parametry są po to by ukryć niedoskonałości MIUI. Ogólnie soft MIUI jest ciężki, a kod jest kiepsko napisany. System chodzi często na granicy płynności. W MiCore zamiast mpdecision jest nowszy moduł Intelli plug wraz z wieloma pomocniczymi modułami w tym też nowy governor intellidemand (choć na razie interactive jest domyślny ale można sobie przestawić na intellidemand). Ogólnie funkcje kernela MiCore są nowoczesne, mają nawet źródła z KitKata (kod interactive), znacznie nowsze od tego co jest w MIUI. O tym jakie parametr kernel jest w MIUI możesz sam się przekonać. Wystarczy zainstalować rom bez MiCore i zobaczyć Trickster Mod i np parametry governora i aktywne funkcje. Potem wgraj MiCore i porównaj. Wysłane z mojego MI 2
u0ne Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Tak tylko dodam, przy governorze interactive gorzej jest z plynnoscia, intellidemand wydaje sie lepszy, nawet z wlaczonym eco mode
latet Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Tak tylko dodam, przy governorze interactive gorzej jest z plynnoscia, intellidemand wydaje sie lepszy, nawet z wlaczonym eco mode A jest szansa na SmartassV2?
Acid Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Nie. Smarassv2 ma stary kod źródłowy i nie jest kompatybilny z tym kernelem. Ale spoko. Pracujemy nad czyms nowym czyli dynamiczny governor i nowe profile zasilania w MIUI. Nowy sposób polega na tym, że zmienią się ustawienia na oszczędne w przypadku wygaszenia ekranu (czyli na np na intellidemand i scheduler row) a przy korzystaniu z telefonu na szybszy Interactive i fiops.
Ari93 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Tak tylko dodam, przy governorze interactive gorzej jest z plynnoscia, intellidemand wydaje sie lepszy, nawet z wlaczonym eco mode rowniez odnioslem takie wrazenie po ostatniej aktualizacji Nie. Smarassv2 ma stary kod źródłowy i nie jest kompatybilny z tym kernelem. Ale spoko. Pracujemy nad czyms nowym czyli dynamiczny governor i nowe profile zasilania w MIUI. Nowy sposób polega na tym, że zmienią się ustawienia na oszczędne w przypadku wygaszenia ekranu (czyli na np na intellidemand i scheduler row) a przy korzystaniu z telefonu na szybszy Interactive i fiops. a moze jako oszczedzanie energii ustawcie zarzadce "msm-dcsv"? wczesniej 1 rdzen chodzil na prawie 600 a pozostale na prawie 400mhz a teraqz widze wszystkie da sie ustawic na prawie 400mhz no i... telefon dziala na granicy plynnosci ale dziala wg mnie oszczedzanie energii polega na zminimalizowaniu wydajnosci/zuzycia energii do poziomu w ktorym telefon jeszcze jako tako daje rade ;P no i na 4x 384MHz... wg mnie daje rade ale z drugiej strony... pare dni mialem takie oszczedzanie energii a pozniej pare dni tryb normalnym i jakos nie zawazylem roznicy w dzialaniu baterii -,-
Rekomendowane odpowiedzi