Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj zauważyłem , że przy nagrywaniu video, słychać wyraźnie trzeszczenie przy odsłuchaniu.

Przy słuchaniu muzyki tego nie mam , tylko jak nagram film i odsłucham.

Też macie takie trzeszczenie ? to wina oprogramowania czy może mam wadliwy model ?

Opublikowano

Planuję zakup Mi2S (teraz testują Red Rice, który po zakończeniu testów chcę dać komuś na prezent), a że nagrywania dyktafonem w telefonie jest mi dość często potrzebne, to bardzo mnie zmartwił ten post. Jak bardzo częste / głośne / dokuczliwe są te trzaski?

Kurcze, jak się to nie wyjaśni, to będę mieć kolejny powód, by jednak zamówić drugiego Red Rice i nie pakować się świadomie w problemy, których w Red Rice nie ma :-(

Opublikowano

Moze to wina romu, jak kupilem red rica to kilka poczatkowych portowanych wersji romu objawialo sie wlasnie trzeszczeniem glosnika przy nagrywaniu kamerka i dyktafonem.

Wysłane z Xiaomi HongMi

Opublikowano

Jest to uciążliwe, samo nagrywanie dźwięku a więc mikrofon działa prawidłowo- bardzo dobrze wychwytuje dźwięk , jednak na ten dźwięk nachodzą straszne szumy , pomimo, że w miejscu gdzie nagrywałem istnieje niemal całkowita cisza.

Też liczę, że to wina romu, zaraz po wyjęciu z pudełka bawiłem się chwilkę dyktafonem i raczej nie było tych trzasków - video nie nagrywałem ale odtwarzałem to bardo cicho więc mogłem nie dosłyszeć, jutro wgram nowy rom i się zobaczy nie chcę znowu pisać do ibuy.com , że coś jest nie tak jak powinno

Opublikowano

Ale to piszesz w końcu o nagrywaniu dźwięku przy video? Czy nagrywanie rozmów? Bo rozmowy są bardzo dobrze nagrywane. Co do video to może tak jest. A masz rom z MiCore?

Wysłane z mojego MI 2

Opublikowano

ja natomiast mam odmienne zdanie... mi rozmowy bardzo slabo nagrywa a video i dyktafon bardzo dobrze, nawet jestem troche zaskoczony jakoscia dzwieku i pytanko, wideo nagrywa dzwiek stereo, to oznacza ze kamera wykorzystuje obydwa mikrofony?

edit

wlasnie odsluchalem, rozmowy sie ogarnely ;p jest zdecydowanie lepiej w porownaniu z tym co bylo kiedys jak o tym pisalem

Opublikowano
Ale to piszesz w końcu o nagrywaniu dźwięku przy video? Czy nagrywanie rozmów? Bo rozmowy są bardzo dobrze nagrywane. Co do video to może tak jest. A masz rom z MiCore?

Wysłane z mojego MI 2

To dotyczy tylko video i mikrofonu, podczas rozmowy jest wszystko ok. Widać, że dźwięk jest ładnie czysty a potem jest nakładany szum bo inaczej sam dźwięk byłby słabej jakości, już pierwsza sekunda video to najpierw wielki trzask, a potem troszkę ciszej ale dalej głośno szumi.

Mam z micore, może to jest przyczyną?

Opublikowano

Prawdopodobnie drugi mikrofon. Wyłącz redukcję szumów w ustawieniach Dźwięku.

U mnie jest tak samo jak piszesz także to wina softu. Pomaga trochę wyłączenie drugiego mikrofonu.

Wysłane z mojego MI 2

Opublikowano

66b6ad2797.png

Takie mam cały czas ustawienia 2 mikrofonu

Co do nagrywania video i dyktafonem, to zobaczcie pod tym linkiem

Video było nagrywane w niemal całkowitej ciszy.

Dyktafon był nagrywany w ciszy , dodatkowo pod poduszką , dźwięk jakbym w niego dmuchał ;s

http://www32.zippyshare.com/v/64160214/file.html

Dodam tylko, że na komputerze to odtwarzałem i nie jest tak źle jak odtwarzanie tego w telefonie, tam słyszę szumy dużo głośniej , w sumie nie wiem czemu

-- 16 sty 2014, o 22:06 --

Problem zdiagnozowany :

w moim przypadku trzeszczenie było spowodowane ustawieniami dźwięku , jak na powyższym obrazku - "dźwięk dolby mobile" (było to chyba zaznaczone automatycznie po wgraniu romu) było zaznaczone na opcję film, przez co w odsłuchiwaniu materiału audio z dyktafonu czy video z kamery były bardzo duże trzaski , co ciekawe przy odtwarzaniu normalnej muzyki był dźwięk bardo ładny, czysty.

Po odznaczeniu tej opcji dalej mam minimalne trzaski w tle - jednak 10x mniejsze , teraz trzeba dać głośność na max żeby coś słyszeć i to już nie przeszkadza w użytkowaniu - chyba tak musi być

Zresztą takie szumy są pewnie w każdym telefonie jak się dobrze wsłuchać.

Podsumowując , teraz są minimalne szumy dla mnie akceptowalne.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

O ile dobrze rozumiem wypowiedzi w tym wątku, to problem dotyczył raczej odtwarzania nagrań, a nie jakości samych nagrań. Ona wciąż jest w MI2S niezadowalająca (z dyktafonu).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...