Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakiś czas temu zakupiłem Xiaomi MI4. Był to mój pierwszy telefon tej marki (kupiłem używany) Facet z ogłoszenia zarzekał się że teleofn ma gwanancje i rom od miui polska zapewnione przez ibuygou. Gwarancja była rom już średnio. Do telefonu naładowane było reklam jakichś bezużytecznych przeglądarek i klawiatur. Po jakimś czasie przestał też działać snapchat. Aplikacja updater tez nie współpracowała z aktualizacjami pobieranymi od miui polska. Przestraszony tym stanem rzeczy próbowałem najpierw instalować aktualizacje przez updater potem przez mi recovery. Flashowac przez MiFlash w trybie fastboot (co nigdy nie doszło do skutku z nieznanych mi przyczyn - screen). Większość aplikacji systemowych w ogóle nie działa a żadna aktualizacja się nie powiodła. Na koniec spróbowałem wgrać TWRP i... Skończyło się na całkowitym braku Mi Recovery. Poprostu zniknął. Przejście do recovery tak jak i backup czy przywrócenie ustawień fabrycznych poprostu jest niemożliwe - Wyświetla się Fastboot. Po krótkiej wymianie maili z serwisem zwyczajnie wysłali mi formularz do naprawy w cenie 100 zł. Proszę o pomoc.

image.png

Opublikowano

Telefon ci wykrywa, miflasha masz odpowiedniego, katalog z rozpakowanym romem bezpośrednio na dysku c, powinno zaskoczyć. Jest już nowszy rom fastboot do cancro, ale to chyba niewiele zmieni. Może błąd podczas rozpakowywania pliku .tgz? Inny port w kompie, inny kabel, a może inny komputer? Tu masz nowszy rom fastboot global dev  http://en.miui.com/a-234.html

• Like 1
Opublikowano

Plik rozpakował się jako tar na dysk wymienny jeśli dobrze rozumiem mam zmienić mu nazwe na tgz wypakować jeszcze raz, przenieść na innego kompa i tam spróbować z miflash?

Opublikowano
Przed chwilą, Defenestra napisał:

Plik rozpakował się jako tar na dysk wymienny jeśli dobrze rozumiem mam zmienić mu nazwe na tgz wypakować jeszcze raz, przenieść na innego kompa i tam spróbować z miflash?

Nie,  masz go rozpakować jeszcze raz, bez zmieniania nazwy.  Musisz mieć normalny folder z katalogiem images i innymi plikami takimi jak flashall.bat itd. Ten rozpakowany folder umieszczasz na c i wskazujesz w miflashu (nie images). Powinno pójść na tym miflashu który masz. 

Opublikowano (edytowane)

Po pobaniiu miflash i roma ze strony którą pan podał wszystko zakończyło się sukcesem jednak po skończonym flashowaniu telefon nie restartuje się a pozostaje w trybie fastboot. Po ręcznym wyjściu z trybu w urządzeniu nie zaszły żadne zmiany.

Edytowane przez Defenestra
Opublikowano
5 minut temu, Defenestra napisał:

Po pobaniiu miflash i roma ze strony którą pan podał wszystko zakończyło się sukcesem jednak po skończonym flashowaniu telefon nie restartuje się a pozostaje w trybie fastboot.

Pan proponuje odłączenie od komputera i dłuugie przytrzymanie power. Powinien zacząć wstawać tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość bo to może potrwać, nie wiem dokładnie ile ale na pewno ponad 30 minut. Zrobić kawę,  czekać i nie przerywać

Opublikowano

Właśnie problem polega na tym, że telefon "wstaje" jakieś 5 sekund a kiedy się włączy widać że nic się nie zmieniło, pobrałem miflasha w wersji ze screena wcześniej i tam już wcześniej znany mi błąd z tego samego screena, dodam że na dwóch komputerach.

Opublikowano

Miflashem ze strony jakieś 3 sekundy, miflashem ze screena nawet się nie zaczęło i wyskoczył ten sam error.

Byłbym wdzięczny za szczegółowy opis flashowania w EDL coby niczego nie uszkodzić już bardziej (o ile to możliwe)

Opublikowano

Czyli nic ci się niestety nie wgrało. To powinno trwać co najmniej 150sek albo dłużej. Niczego innego nie wymyślę, nie wiem co możesz robić nie tak. 

Opublikowano

Myślę że wina leży po stronie urządzenia, kiedy jeszcze była aplikacja updater to nawet paczki zip nie wgrywały aktualizacji, pytanie co można zrobić z czymś takim, czy może któreś ze sposobów na unbrick

Opublikowano
4 minuty temu, Defenestra napisał:

Myślę że wina leży po stronie urządzenia, kiedy jeszcze była aplikacja updater to nawet paczki zip nie wgrywały aktualizacji, pytanie co można zrobić z czymś takim, czy może któreś ze sposobów na unbrick

To że się paczki zip nie wgrywały przy śmieciowym romie to normalne. Możesz jeszcze spróbować w trybie edl (download). W poradnikach unbrick jest z reguły opisane jak w ten tryb wejść. Może  być też tak,  że twój tel jest po prostu uszkodzony. Innego sposobu poza Miflashem chyba nie ma. 

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...