Defenestra Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 Witam. Jakiś czas temu zakupiłem Xiaomi MI4. Był to mój pierwszy telefon tej marki (kupiłem używany) Facet z ogłoszenia zarzekał się że teleofn ma gwanancje i rom od miui polska zapewnione przez ibuygou. Gwarancja była rom już średnio. Do telefonu naładowane było reklam jakichś bezużytecznych przeglądarek i klawiatur. Po jakimś czasie przestał też działać snapchat. Aplikacja updater tez nie współpracowała z aktualizacjami pobieranymi od miui polska. Przestraszony tym stanem rzeczy próbowałem najpierw instalować aktualizacje przez updater potem przez mi recovery. Flashowac przez MiFlash w trybie fastboot (co nigdy nie doszło do skutku z nieznanych mi przyczyn - screen). Większość aplikacji systemowych w ogóle nie działa a żadna aktualizacja się nie powiodła. Na koniec spróbowałem wgrać TWRP i... Skończyło się na całkowitym braku Mi Recovery. Poprostu zniknął. Przejście do recovery tak jak i backup czy przywrócenie ustawień fabrycznych poprostu jest niemożliwe - Wyświetla się Fastboot. Po krótkiej wymianie maili z serwisem zwyczajnie wysłali mi formularz do naprawy w cenie 100 zł. Proszę o pomoc.
FromWP Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 Telefon ci wykrywa, miflasha masz odpowiedniego, katalog z rozpakowanym romem bezpośrednio na dysku c, powinno zaskoczyć. Jest już nowszy rom fastboot do cancro, ale to chyba niewiele zmieni. Może błąd podczas rozpakowywania pliku .tgz? Inny port w kompie, inny kabel, a może inny komputer? Tu masz nowszy rom fastboot global dev http://en.miui.com/a-234.html 1
Defenestra Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 Sprawdzałem na 2 kablach już, Romów pobierałem kilka wszystkie global, rozpakowywane po pare razy albo winrarem albo 7 zip 2 razy zawsze jako tgz
FromWP Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 No to ja więcej pomysłów nie mam oprócz zrobienia tego samego na innym kompie, albo jeszcze z innym Miflashem, niektórym na tej becie wychodzi: http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=281979&highlight=miflash%2Bbeta Możesz jeszcze spróbować w trybie edl (download), jak do tego trybu przejść z fastboota to znajdziesz, (komendą edl)
Defenestra Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 Plik rozpakował się jako tar na dysk wymienny jeśli dobrze rozumiem mam zmienić mu nazwe na tgz wypakować jeszcze raz, przenieść na innego kompa i tam spróbować z miflash?
FromWP Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 Przed chwilą, Defenestra napisał: Plik rozpakował się jako tar na dysk wymienny jeśli dobrze rozumiem mam zmienić mu nazwe na tgz wypakować jeszcze raz, przenieść na innego kompa i tam spróbować z miflash? Nie, masz go rozpakować jeszcze raz, bez zmieniania nazwy. Musisz mieć normalny folder z katalogiem images i innymi plikami takimi jak flashall.bat itd. Ten rozpakowany folder umieszczasz na c i wskazujesz w miflashu (nie images). Powinno pójść na tym miflashu który masz.
Defenestra Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Po pobaniiu miflash i roma ze strony którą pan podał wszystko zakończyło się sukcesem jednak po skończonym flashowaniu telefon nie restartuje się a pozostaje w trybie fastboot. Po ręcznym wyjściu z trybu w urządzeniu nie zaszły żadne zmiany. Edytowane 22 Września 2016 przez Defenestra
FromWP Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 5 minut temu, Defenestra napisał: Po pobaniiu miflash i roma ze strony którą pan podał wszystko zakończyło się sukcesem jednak po skończonym flashowaniu telefon nie restartuje się a pozostaje w trybie fastboot. Pan proponuje odłączenie od komputera i dłuugie przytrzymanie power. Powinien zacząć wstawać tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość bo to może potrwać, nie wiem dokładnie ile ale na pewno ponad 30 minut. Zrobić kawę, czekać i nie przerywać
Defenestra Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 Właśnie problem polega na tym, że telefon "wstaje" jakieś 5 sekund a kiedy się włączy widać że nic się nie zmieniło, pobrałem miflasha w wersji ze screena wcześniej i tam już wcześniej znany mi błąd z tego samego screena, dodam że na dwóch komputerach.
FromWP Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 Czyli co znowu jest w fastboot? A ile to flashowanie trwało?
Defenestra Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 Miflashem ze strony jakieś 3 sekundy, miflashem ze screena nawet się nie zaczęło i wyskoczył ten sam error. Byłbym wdzięczny za szczegółowy opis flashowania w EDL coby niczego nie uszkodzić już bardziej (o ile to możliwe)
FromWP Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 Czyli nic ci się niestety nie wgrało. To powinno trwać co najmniej 150sek albo dłużej. Niczego innego nie wymyślę, nie wiem co możesz robić nie tak.
Defenestra Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 Myślę że wina leży po stronie urządzenia, kiedy jeszcze była aplikacja updater to nawet paczki zip nie wgrywały aktualizacji, pytanie co można zrobić z czymś takim, czy może któreś ze sposobów na unbrick
FromWP Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 4 minuty temu, Defenestra napisał: Myślę że wina leży po stronie urządzenia, kiedy jeszcze była aplikacja updater to nawet paczki zip nie wgrywały aktualizacji, pytanie co można zrobić z czymś takim, czy może któreś ze sposobów na unbrick To że się paczki zip nie wgrywały przy śmieciowym romie to normalne. Możesz jeszcze spróbować w trybie edl (download). W poradnikach unbrick jest z reguły opisane jak w ten tryb wejść. Może być też tak, że twój tel jest po prostu uszkodzony. Innego sposobu poza Miflashem chyba nie ma.
Defenestra Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 Na becie tak samo, będę próbował z EDL ale zapewne też się nie uda. Mam pytania czy takie cuda zdarzają się w telefonach kupionych bezpośrednio od ibuygou?
Defenestra Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 EDL prawdopodobnie zadziałał, telefon wstaje. Dziękuję za pomoc
FromWP Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 To się cieszę, napisz jeszcze którego Miflasha użyłeś, może innym się przyda.
Defenestra Opublikowano 24 Września 2016 Autor Opublikowano 24 Września 2016 Flashowalem na becie z odnośnika który podałeś
Rekomendowane odpowiedzi